Vata minerala: ce este si cum se utilizeaza?

Vata minerala este cunoscuta pentru proprietatile sale izolatoare si pentru faptul ca este un material natural, cu durabilitate mare in timp. Caracteristicile izolatoare ale materialului se reflecta la nivel termic, insa in acelasi timp si la nivel de izolare fonica. Iata cateva detalii despre vata minerala pe care ar trebui sa le stii si care este modul in care aceasta poate fi folosita. 

Ce este vata minerala?

Vata minerala este formata prin topirea rocilor minerale silicatice, printr-un proces de aducere a acestora la temperaturi foarte ridicate. Fibrele care rezulta in urma topirii sunt prelucrate, stratificate, in vederea obtinerii elementelor izolatoare pe care le cunoastem in prezent.

Vata minerala poate fi de doua tipuri si anume vata de sticla si vata bazaltica. 

Vata de sticla este utilizata in lucrari de izolare care necesita un material flexibil. Spre exemplu, vata de sticla Ursa se poate utiliza in cazul spatiilor greu accesibile, cum ar fi in zona mansardelor sau a podurilor, unde forma neregulata a acoperisului poate pune unele probleme. 

Vata minerala bazaltica este mai rigida, iar de multe ori rigiditatea sa este imprumutata si elementelor structurale izolate. Vata minerala bazaltica izoleaza foarte bine din punct de vedere termic, dar si fonic, avand performante termice similare polistirenului. 

Cum se foloseste vata minerala?

Vata minerala are o multitudine de utilizari, gratie proprietatilor materialului. Cel mai adesea vata minerala este folosita in constructii, pentru izolarea termica a structurilor ca ansamblu sau a unor elemente structurale. 

Ca izolatie termica vata minerala ofera cateva particularitati speciale, precum:

  • Coeficient foarte bun de transfer termic;
  • Rezistență foarte buna la foc (vata bazaltica rezista pana 750 de grade Celsius, in vreme ce vata de sticla rezista pana la circa 550 grade Celsius). Procesul de topire al rocilor se face in general la temperaturi de circa 1600 de grade Celsius;
  • Rezistenta foarte buna la umiditate;
  • Rezistenta foarte buna la daunatori- datorita densitatii, daunatorii nu isi pot face cuib in structura izolatoare si nici nu pot afecta materialul;
  • Durabilitate si siguranta in exploatare (se estimeaza ca izolatiile realizate cu vata minerala dureaza pe intreaga durata de viata a cladirilor, cu respectarea specificatiilor de protectie si, fireste, cu remedierea problemelor ce pot aparea pe parcurs);
  • Materiale naturale, prietenoase cu mediul, fara emisii de noxe sau substante nocive pentru organismul uman.

In constructii, vata minerala se foloseste pentru izolarea termica a elementelor de constructii precum:

  • Izolarea acoperisurilor si a mansardelor;
  • Izolarea peretilor interiori si exteriori;
  • Izolarea planseelor;
  • Izolarea plafoanelor;
  • Izolarea trecerilor pentru tevi.

De asemenea, vata minerata mai este folosita si ca izolator fonic, deoarece materialul are capacitatea de a absorbi cea mai mare parte a zgomotelor. 

Vata minerala mai este folosita de asemenea si in alte industrii, cum ar fi cea navala sau in agricultura, pentru protectia zarzavaturilor.

Dincolo de implicatiile in alte domenii, vata minerala ramane de baza in domeniul constructiilor. Rezistentele mari la transfer termic si durabilitatea in timp fac din aceste materiale unele dintre cele mai bune alegeri la nivel de izolare.

Din puncte de vedere al costurilor vata minerala este accesibila si permite realizarea unor lucrari calitative, care se mentin in timp.

Vata minerala este o solutie foarte eficienta de izolare, iar din ce in ce mai multe persoane o aleg chiar in detrimentul polistirenului. 

Este recomandat ca inainte de achizitie sa fie ales tipul de vata folosit, deoarece fiecare varianta are beneficiile sale. Astfel, pe langa rezistenta la incendiu si flexibilitate, este necesar ca vata minerala sa acopere exigentele de confort, situatie in care alegerea ar trebui sa se faca cu ajutorul specialistilor. 

Articolul Anterior

Importanța montării corecte a accesoriilor de feronerie

Articolul Urmator

4 sfaturi pentru gestionarea eficientă a relației cu chiriașii

Cele mai populare