Construirea unei case reprezintă una dintre cele mai mari investiţii pe care ajungi să le faci într-o viaţă. Evoluţia tehnicii în domeniul construcţii a dus la apariţia unor soluţii mai puţin costisitoare pentru producerea, comercializarea şi utilizarea materialelor rezidenţiale. Cea mai bună metodă de control asupra bugetului alocat construirii locuinţei este să investeşti timp şi efort în documentare, achiziţia materialelor, contractarea şi mai ales supravegherea echipei de lucru. Iată câteva sfaturi pentru a ridica o casă cu mult bun gust fără a cheltui o avere.
Aportul personal este esenţial
Cele mai multe cheltuieli pot fi amortizate prin implicarea ta în proiect. Nu trebuie să fii specialist în construcţii pentru a coordona edificarea casei tale. Dacă ai în minte un proiect anume, realizat simplu, dar cu bun gust, ideile tale pot scădea din onorariul arhitectului care îl întocmeşte. În continuare, obţinerea avizelor poate fi descurajatoare. Dacă apelezi la o firmă de consultanţă, durează mai puţin, dar costă; dacă te ocupi personal, banii respectivi pot fi alocaţi pentru altă etapă. Odată începută lucrarea propriu-zisă, contează foarte mult cât eşti de prezent pe şantier. Dacă eşti cât de cât priceput, te poţi ocupa personal de anumite lucrări, pe măsura posibilităţilor. Însăşi prezenţa ta în mijlocul echipei care lucrează este un semnal că te preocupă evoluţia proiectului. Vei descuraja astfel proverbiala delăsare a muncitorilor şi vei controla mai îndeaproape execuţia. Cu cât cunoşti mai bine detalii despre fazele de construire, cu atât vei putea negocia în favoarea ta cu constructorul.
Alege materialele eficiente
Construirea casei este, într-adevăr, o etapă esenţială. Însă investiţia ta nu se va încheia odată cu ultimele finisaje. Ia în calcul costul real al construcţiei, nu preţul de achiziţie a materialelor. Produsele de calitate îndoielnică pot avea un preţ mai mic, însă per total se vor dovedi mai păguboase din dublă perspectivă: în primul rând vor ceda repede şi te vor obliga la reparaţii în scurt timp, iar în al doilea rând vor influenţa negativ costurile de întreţinere, aşadar cheltuieli frecvente mai mari. Calitatea materialelor trebuie să primeze. Consultă mai mulţi proprietari mulţumiţi de propriile case şi alege un anumit producător de care eşti convins. Apoi caută oferta cea mai bună la distribuitori şi astfel vei obţine un raport corect între preţul plătit şi calitatea oferită. Materialele de construcţii cu eficienţă termică dovedită sunt o investiţie pe termen lung, deoarece te ajută să-ţi refaci bugetul după finalizarea casei datorită costurilor mai mici de întreţinere.
Profită de întregul spaţiu
Marele avantaj al construirii unei case de la zero este că ai control total asupra terenului. În funcţie de suprafaţa acestuia poţi amenaja din start în exterior anumite spaţii, eliberându-ţi astfel locuinţa propriu-zisă de aglomeraţie şi ziduri inutile. Curtea din jurul casei este esenţială pentru aspectul întregii construcţii. Cu ajutorul unui sistem de pavaje pentru curte vei putea delimita căile de acces şi anumite zone din incintă cum ar fi spaţiile de joacă, foişorul, bucătăria de vară etc. Toate acestea te ajută să reduci din proiectul de construire a casei, aşadar investiţia devine mai eficientă.
Când vine vorba de construirea unei case, trebuie să defineşti foarte clar conceptul de „ieftin”. Dacă îl asociezi cu preţul cel mai mic pentru proiect, materiale şi execuţie, s-ar putea să se dovedească a fi tocmai contrariul. Calitatea îndoielnică a produselor şi serviciilor atrage după sine reparaţii frecvente şi costuri mari de întreţinere, aşadar investiţia totală creşte. În schimb, alegerea materialelor de calitate, durabile şi cu eficienţă energetică, îţi poate aduce o linişte financiară ce se întinde de-a lungul deceniilor.