Dacă te confrunți frecvent cu palpitații, nu ar trebui să le neglijezi. Deși uneori palpitațiile sunt absolut normale, uneori acestea pot fi semnul unor afecțiuni grave. Palpitațiile sunt acele bătăi rapide resimțite în piept, uneori ca niște fluturări sau lovituri puternice. De asemenea, acestea pot fi simțite și în gât, atunci când sunt intense. Palpitațiile sunt normale în situații stresante, în timpul efortului fizic intens sau în contextul unor emoții puternice. Însă atunci când apar fără niciun motiv, palpitațiile sunt un motiv evident de îngrijorare. Iată de ce trebuie să mergi cât mai curând la medic, dacă suferi des de palpitații.
Afecțiuni asociate cu palpitațiile
Motivul principal pentru care palpitațiile trebuie să te trimită la medic este faptul că acestea pot anunța prezența unei boli cardiace. Palpitațiile pot fi simptomul următoarelor afecțiuni:
- Tulburări de ritm cardiac – multe tulburări de ritm cardiac, în special tahiaritmii (bătăi prea rapide ale inimii), se pot manifesta prin palpitații. Dintre acestea, cele mai periculoase sunt fibrilația atrială, tahicardia ventriculară și fibrillația ventriculară. Fibrilația atrială este asociată cu accidentul vascular cerebral, în timp ce tahicardia ventriculară și fibrilația ventriculară pot duce la stop cardiorespirator și deces.
- Boala coronariană – boala coronariană reprezintă ateroscleroza formată la nivelul arterelor inimii, arterele coronare. Ateroscleroza este caracterizată de îngroșarea arterelor prin depunerea plăcilor de grăsimi pe pereții acestora. Boala coronariană, deoarece îngustează arterele și îngreunează circulația, duce la apariția infarctului de miocard.
- Insuficiență cardiacă – insuficiența cardiacă apare atunci când inima nu mai are capacitatea de pompare necesară, pentru a asigura nevoie organismului.
- Boli ale valvelor inimii – valvele inimii sunt membrane se închid și se deschid pentru a asigura un flux organizat al sângelui în interiorul acesteia. Bolile valvelor inimii sunt afecțiuni care împiedică funcționarea eficientă a acestor valve, deci care afectează circulația sangvină.
- Infarct de miocard – infarctul de miocard este un eveniment cardiovascular major care pune în pericol viața pacientului, motiv pentru care este o urgență medicală. Infarctul miocardic apare atunci când inima nu mai primește sânge.
- Tulburare de anxietate – tulburarea de anxietate generalizată este o afecțiune caracterizată de o stare constantă de agitație, insomnie, panică, palpitații, îngrijorări fără motiv, care uneori poate provoca atacuri de panică. Deși nu este o afecțiune care pune viața în pericol, aceasta nu trebuie neglijată și trebuie tratată corespunzător.
Sindromul de pacemaker
În cazuri rare, palpitațiile pot apărea în cazul pacienților tratați prin implantare de stimulator cardiac (pacemaker). Stimulatorul cardiac este implantat în cazul pacienților cu aritmii lente, cum ar fi bradicardia severă. Deși pacemakerul implantabil are scopul de a trata aritmiile, uneori dispozitivul poate provoca efecte adverse, cum este și cazul sindromului de pacemaker cardiac. Deși simptomele acestui sindrom nu sunt specifice, acesta poate provoca:
- Palpitații
- Stări de confuzie
- Tulburări de respirație
- Oboseală marcată
- Hipotensiune
- Senzația de pulsație în abdomen sau gât
- Leșin
Cele mai citite articole
Simptomele pot fi foarte diverse în cazul acestui sindrom. Dacă ai un stimulator cardiac implantat și te confrunți cu palpitații, este indicat să mergi la un control cardiologic.
Când suni la 112?
Având în vedere faptul că palpitațiile pot fi asociate cu infarctul de miocard, care este o urgență medicală, trebuie să știi cum recunoști acest eveniment cardiovascular. Sună la numărul unic de urgență, dacă palpitațiile sunt asociate cu:
- Dificultăți de respirație
- Amețeli
- Presiune sau durere în piept, care poate iradia spre gât, brațe, stomac, umăr, spate
- Stare de confuzie
- Transpirații reci
- Leșin
În concluzie, palpitațiile sunt un motiv real de îngrijorare atunci când apar fără o cauză evidentă. Programează-te la medic, dacă te confrunți frecvent cu palpitații.