Cu toate ca denumirea iti poate suna total necunoscut, vei fi surprins sa afli ca sudura MMA este ce mai simplu si cel mai des folosit tip de sudura. Mai precis, termenul se refera la procedeul traditional de sudare cu electrod, pe care si tu l-ai folosit probabil de multe ori, fara sa stii cum se numeste exact.
Tocmai pentru ca este un tip de sudura atat de des utilizat, ne-am gandit ca ti-ar fi util un articol precum cel de fata, care sa contina toate informatiile utile unui sudor amator sau profesionist.
Ce inseamna MMA
Nu, nu este vorba de acel sport de contact cu o denumire identica, dar care se refera la cu totul altceva (Mixed Martial Arts). Si in cazul de fata, MMA este un acronim provenit din limba engleza in spatele caruia sta insa o alta denumire, mai exact Manual Metal Arc.
Tradus pe intelesul tuturor, termenul se refera la o sudura efectuata manual cu ajutorul unui arc electric, adica exact ce se intampla cand sudezi cu un aparat cu electrod.
Cum se realizeaza sudura MMA
Pentru a intelege mai bine semnificatia acestui termen, iti vom explica pe scurt in ce consta procesul de sudura manuala cu arc electric.
Desi exista diverse tipuri de aparate de sudura MMA, toate folosesc un electrod cu invelis, fara de care procedura nu ar fi posibila. Prin intermediul aparatului, in electrod este indus un curent de o anumita intensitate, iar la momentul in care acesta intra in contact cu materialul sudat, se produce un arc electric intre invelis si piesa metalica debitata.
Arcul electric genereaza o temperatura foarte ridicata, care topeste materialul sudat, dar si electrodul. Prin topire, marginile sudate si materialul electrodului se contopesc si raman lipite dupa racirea materialului debitat.
Care sunt elementele necesare sudurii MMA
Cele mai citite articole
In primul rand, ai nevoie de un aparat de sudura MMA, care trebuie sa contina cateva piese esentiale, indiferent de modelul folosit.
Am precizat deja ca un element important este electrodul, care este constituit dintr-o parte metalica si un invelis. Partea metalica are rolul de a conduce curentul electric, dar si acelea de a furniza materialul de adaos prin topire, care face ca sudura sa reziste. In ceea e priveste invelisul, acesta confera stabilitate arcului electric si protejeaza baia de sudura, astfel incat stropii de metal topit din electrod sa nu sara in toate partile.
Electrodul se monteaza in clestele portelectrod, care induce curentul in partea metalica, astfel incat sa se produca arcul electric la contactul cu materialul sudat. Clestele portelectrod este piesa manipulata de sudor, asa ca aceasta piesa trebuie sa fie totodata foarte bine izolata, pentru a preveni electrocutarea.
Ultimul element esential este clestele de masa, al carui rol este sa asigure masa cu piesa sudata. Pentru aceasta, clestele se prinde de piesa respectiva sau de orice alt obiect metalic aflat in contact cu ea.
Domenii de utilizare ale sudurii MMA
Dupa cum spuneam, acest tip de sudura este cel mai des utilizat, asa ca si lista domeniilor de aplicabilitate este foarte lunga. Astfel, sudura MMA poate fi folosita atat de profesionisti cat si de amatori.
Domenii precum instalatiile si constructiile folosesc intens aceasta procedura pentru o serie de lucrari. Mai precis, sudura MMA este prezenta pe santierele de constructii si reparatii navale, in industria auto, in halele industriale si pe santierele pe care se construiesc locuinte. De asemenea montarea sau inlocuirea conductelor de gaze, apa sau canalizare necesita lucrari de sudura MMA, la fel si amenajarile de constructii si structuri metalice.
Nu in ultimul rand, nici activitatea atelierelor de tinichigerie nu poate fi conceputa fara sudura MMA.
Desi procedura este simpla, tine cont ca nu este lipsita de riscuri, iar in lipsa unui echipament de protectie adecvat pot aparea accidente cu urmari deosebit de grave. Asadar, nu te apuca niciodata de sudat fara masca, manusi combinezon si sort de protectie!