Singura modalitate de a-ți păstra dinții sănătoși cât mai mult timp: igiena dentară

Tratamentele stomatologice au evoluat enorm în ultimii ani. Astăzi, se pot efectua orice tip de proceduri fără disconfort și cu rezultate excepționale. Dinții pierduți pot fi înlocuiți de implanturi dentare, iar astfel poți scăpa de toate neplăcerile unei proteze, fie ea parțială sau totală. Cu toate că stomatologia este atât de avansată, cel mai bine este să ai grijă de dinții tăi naturali și să eviți situația în care aceștia vor trebui înlocuiți. Circulă foarte multe mituri în legături cu dantura și sănătatea acesteia, așa că în continuare îți vom arăta care sunt pașii simpli prin care îți poți păstra dinții cât mai mult timp posibil. 

Completează igiena cu o apă de gură 

O igienă dentară eficientă presupune un minim de trei pași: folosirea aței dentare sau a unui duș bucal, după preferințe și nevoile danturii, periaj corect din punct de vedere al tehnicii și al timpului și clătire cu apă de gură. Persoanele care folosesc duș bucal, automat folosesc și apă de gură. Din nefericire, nu multe persoane completează igiena de seară și de dimineață cu apă de gură, iar motivele sunt de cele mai multe ori nefondate. În cazul în care simți că apa de gură este prea puternică și îți lasă o senzație de arsură, alege una fără alcool. Există și variante pentru dinți sensibili, care au un gust foarte plăcut, fiind foarte puțin mentolate. 

De asemenea, dacă ai gingiile sensibile, inflamate și cu risc ridicat de sângerare la periaj, atunci poți utiliza Foramen apa de gura. Ingredientul principal al acestei apei de gură este Clorhexidina, o substanță antiseptică, ideală pentru persoanele diagnosticate cu gingivită ori de parodontoză sau care au suferit intervenții stomatologice (spre exemplu extracții). Pentru cele mai bune rezultate, utilizează această apă de gură dimineața și seara, ca ultim pas în îngrijirea dentară. 

Utilizează o periuță adecvată și o tehnică de periaj corectă 

Pentru a-ți păstra dinții și gingiile sănătoase, este necesar să folosești o periuță adecvată nevoilor tale și să ai o tehnică de spălat ideală. Dacă ai gingiile sensibile, optează pentru o periuță soft sau super-soft, în funcție de recomandările medicului. Pentru a evita situațiile în care cureți superficial sau prea apăsat, cel mai bine ar fi să optezi pentru o periuță electrică. Modelele noi de pe piață au senzori de presiune și programe inteligente ce te ghidează în timpul periajului, astfel încât să îți cureți perfect dinții. 

Indiferent dacă folosești o periuță manuală sau una electrică, foarte importantă este tehnica de periaj. Niciodată nu trebuie să faci mișcări bruște, agresive sau să apeși pe periuță. Dinții se curăță de la gingie spre vârf, cu mișcări ample, fără să apeși, iar partea de contact a măselelor cu mișcări din față în spate și invers. Acordă mare atenție și zonei din spatele ultimelor măsele, deoarece acolo se pot strânge resturi de mâncare și astfel pot apărea cariile și alte probleme stomatologice. 

Ață dentară sau duș bucal 

Igiena dentară nu este completă fără utilizarea aței dentare sau a unui duș bucal. Dacă nu ai probleme stomatologice și te descurci să folosești corect ața dentară, atunci continuă cu aceasta. În schimb, dacă ai lucrări de tip coroane dentare sau implanturi ori dacă suferi de gingivită sau de parodontoză, ar fi bine să îți achiziționezi un duș bucal. Acesta este foarte eficient și îți va proteja gingiile extrem de bine, având în vedere că poate curăța resturi la care nici nu te-ai fi gândit. 

Bineînțeles, igiena dentară trebuie completată de vizite la medicul stomatolog, de două ori pe an sau ori de câte ori ți s-a recomandat și de efectuarea detartrajelor și a periajelor profesionale. 

Urmând aceste sfaturi, îți vei putea păstra dinții naturali sănătoși și frumoși cât mai mult timp. 

Sursa foto: Shutterstock 

Articolul Anterior

Cum alegi salteaua potrivită – 3 sfaturi utile

Articolul Urmator

Top 5 dispozitive care nu trebuie sa lipseasca dintr-un birou modern

Cele mai populare