Tinerele generații au la dispoziție o mulțime de filme și seriale pentru copii din care pot alege. Disponibile pe internet, Netflix, HBO, Disney + și pe posturile TV pentru copii, majoritatea filmelor și serialelor moderne pentru copii sunt educative, au mesaje puternice care promovează valorile familiale, protejarea mediului înconjurător și totodată încurajează toleranța și acceptarea diferențelor dintre copii.
Am selectat cele mai urmărite și mai populare 21 de filme și seriale pentru copii. Fiecare animație din top se adresează unei anumite categorii de vârstă, însă absolut toate filmele selectate garantează o porție de distracție și pentru părinți. Așadar, pregătiți popcornul și bucurați-vă de o seară cu hohote de râs, emoții și lecții de viață alături de familie.
21. Moana / Vaiana (2016)
Cu două milenii în urmă, Moana, o navigatoare înnăscută, porneşte în căutarea unei insule legendare din Oceania. Deși este tânără, Moana are de îndeplinit o sarcină foarte importantă: să salveze insula nativă de un blestem teribil. Ea își unește forțele cu semizeul legendar Maui pentru a confrunta teribilele viețuitoarele din adâncul mării și pentru a-și îndeplini destinul.
Această animație Disney îi învață pe copii ce înseamnă responsabilitatea, integritatea și cum să își învingă fricile.
20. Shrek (2001)
Shrek a schimbat pentru totdeauna concepția copiilor despre căpcăuni, considerați personajele negative în majoritatea basmelor. Respins de oameni, Shrek trăiește singur și aparent fericit în mlaștină, până când liniștea îi este deranjată. Astfel, Shrek pornește să o salveze pe prințesa Fiona, cu ajutorul unui măgar vorbăreț, pentru a recupera actul de proprietate asupra mlaștinii sale iubite din mâinile Lordului Farquaad.
La prima vedere, Shrek pare a fi povestea clasică din copilărie. Avem de-a face cu un erou, o prințesă frumoasă si un personaj negativ. Ceea ce schimbă total povestea este faptul că eroul este un căpcăun ursuz, prințesa nu este deloc ce pare a fi, iar personajul negativ este un lord straniu.
19. Paw Patrol / Patrula cățelușilor (2013 – prezent)
Paw Patrol este un serial de animație îndrăgit de copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani. Animația evidențiază puterea prieteniei, munca în echipă și îi învață pe copii să respecte și să îndrăgească animalele.
Patrula Cățelușilor lucrează împreună pentru a proteja Adventure Bay de toate problemele care apar. Cine ar putea rezista unor cățeluși drăguți, care luptă împotriva criminalității?
18. Seria Harry Potter
Simpaticul vrăjitor Harry Potter îi învață pe copii despre puterea magiei și a prieteniei. Pe măsură ce Harry Potter crește și reușește să își dezvolte abilitățile magice, inamicii săi devin din ce în ce mai puternici. Din fericire, Harry se poate baza pe ajutorul prietenilor săi de nădejde, Ron și Hermione, care se vor dovedi personaje importante în toate cele opt filme ale seriei.
17. The Little Mermaid / Mica sirenă (1989)
Inspirată de povestea scrisă de Hans Christian Andersen, animația Disney Mica sirenă este o capodoperă din toate punctele de vedere, mai ales vizual. Muzica este superbă, povestea este emoționantă, iar mesajul transmis este că iubirea adevărată învinge toate obstacolele.
16. Seria How to Train Your Dragon / Cum să-ți dresezi dragonul
Bazat pe cartea pentru copii cu același titlu, filmul de animație Cum să-ți dresezi dragonul îl are ca protagonist pe tânărul Hiccup, fiul conducătorului unui trib de vikingi. Hiccup nu este considerat potrivit pentru a moșteni poziția de lider pentru că nu dispune de forță și eroism.
Educat să ucidă dragoni pentru a dovedi ca s-a maturizat, Hiccup refuză această tradiție sângeroasă. Băiatul capturează un dragon rănit cu care se împrietenește și care îl ajută să privească lumea complet diferit.
Această animație este destinată copiilor cu vârsta de peste 7 ani și le dezvoltă simțul critic, respectiv abilitatea de a pune la îndoială tradițiile violente care și-au pierdut semnificația în societatea modernă.
15. The Incredibles / Incredibilii (2004)
Bob Parr și soția sa, Helen, au fost agenți care luptau împotriva criminalității. Cunoscuți sub numele de Mr. Incredible și Elastigirl, cei doi au fost obligați să trăiască vieți obișnuite, în urma unor procese intentate chiar de către persoanele salvate. 15 ani mai tarziu, Bob și Helen locuiesc în suburbii, unde duc o viață normală alături de cei trei copii:
Violet, Dash și Jack-Jack. Dornic să se întoarcă în focul acțiunii, Bob acceptă o misiune strict secretă pe o insulă îndepărtată. El descoperă că va fi nevoie de efortul unei întregi superfamilii pentru a salva lumea de la distrugere.
14. The Little Prince / Micul prinț (2015)
Micul prinț este una dintre cele mai cunoscute povești despre copilărie și despre începuturile maturizării. Celebra carte scrisă de Antoine de Saint-Exupéry prinde viață în acest film original Netflix.
Eroina filmului este o fetiţă pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. În tot acest proces intervine un vecin amabil, dar cam excentric, Aviatorul (voce Jeff Bridges). Acesta îi prezintă fetiței o lume extraordinară, în care totul este posibil: lumea pe care Micul Prinţ i-a prezentat-o Aviatorului mai demult. Astfel începe călătoria magică a fetiţei în universul Micului Prinţ, iar aceasta reușește să înţeleagă esenţialul vieţii prin prisma inimii; căci esenţialul nu poate fi văzut cu ochiul liber, ci poate fi cunoscut cu adevărat doar prin ochii sufletului.
13. Wall-E (2008)
În anul 2700, Pământul este acoperit de gunoaie, ca urmare a secolelor de consumerism nesăbuit. Așadar, oamenii părăsesc Pământul, lăsând în urmă o armată de mici roboți a căror sarcină este să facă planeta din nou locuibilă WALL-E este un roboțel care colectează tot ceea ce găsește interesant pe planeta abandonată: brichete, iPod funcțional și chiar ultima plantă vie. Când o navă spațială vine pe Pământ și aruncă o sondă elegantă și periculoasă, WALL-E se îndrăgostește de ea. Ceea ce urmează este o aventură la bordul unei nave spațiale, unde oamenii au devenit atât de leneși și de grași încât nu mai sunt capabili să se miște.
Animația realizată de Disney și Pixar îi încurajează pe copii să fie responsabili în sortarea și colectarea gunoiului, să recicleze și să devină conștienți de impactul pe care fiecare om îl are asupra viitorului planetei.
12. Peppa Pig (2004 – prezent)
În universul purcelușei Peppa, animale precum iepurii, oile, pisicile, câinii și porcii pot face absolut tot ce fac oamenii! Serialul de animație este dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 ani – 6 ani și constă în scurte episoade de cinci minute care prezintă aventurile familiei și prietenilor purcelușei Peppa. Animație încurajează copiii să descopere diversitatea lumii înconjurătoare și să își extindă universul cunoașterii. În plus, cine poate rezista acelor adorabile accente britanice?
11. Sofia the First (2013- 2018)
Micuța Sofia, în vârstă de 8 ani, este o fetiță obișnuită până când mama ei se căsătorește cu regele și, dintr-odată, devine prințesă. Cu ajutorul celor trei zâne responsabile de Academia Regală de Instruire, Sofia învață că aspectul unei prințese nu este atât de important pe cât comportamentul, care trebuie să vină din inimă. Prințesa Sofia a câștigat inimile fetițelor de pretutindeni cu dulceața și simțul ei de aventură.
10. The Lego Movie / Marea aventură Lego (2014)
Marea aventură Lego spune povestea surprinzătoare a lui Emmet, un tip obişnuit să urmeze cu stricteţe regulile, fără să se remarce prin ceva anume. Emmet ajunge în centrul atenţiei după ce primeşte, din greşeală, titlurile de “persoană extraordinară” şi “salvatorul planetei”. Astfel, el porneşte într-o călătorie epică pentru a opri un tiran malefic să lipească universul LEGO în stază eternă.
9. My Little Pony: Friendship Is Magic / Micul meu ponei: Prietenia este magică (2010 – 2019)
Serialul american My Little Pony a avut un mare succes în întreaga lume, în special în rândul fetelor. Show-ul de televiziune urmează povestea unui ponei unicorn studios numit Twilight Sparkle care primește de la mentorul ei, Prințesa Celestia, sarcina de a învăța despre prietenie în orașul Ponyville. Twilight Sparkle devine prietenă apropiată cu alți cinci ponei: Applejack, Rarity, Fluttershy, Rainbow Dash și Pinkie Pie. Fiecare dintre aceștia sunt diferiți și se descoperă pe ei înșiși ca făcând parte din „Elementele Armoniei”. De-a lungul celor 9 sezoane, poneii descoperă ce înseamnă prietenia adevărată.
8. Tangled / O poveste încâlcită (2010)
Tangled este primul basm animat realizat de Disney cu ajutorul tehnologiei CGI și totodată una dintre cele mai originale și amuzante povești pentru întreaga familie, nu doar pentru copii. Rapunzel este o tânără cu părul magic care a fost închisă în turn de mama vitregă. Singura ei dorință este de a vedea lampioanele de pe cer, în cadrul unei sărbători regale care se sincronizează cu ziua ei de naștere. Astfel, Rapunzel pune la cale un plan de evadare alături de fermecătorul hoț Flynn Ryder, iar cei doi vor porni într-o aventură care le va schimba viețile pentru totdeauna.
7. Seria Toy Story
Animația Toy Story prezintă o lume uimitoare, în care jucăriile prind viață în timp ce stăpânii lor nu sunt acasă. Cu siguranță toți copiii își imaginează că jucăriile lor preferate sunt reale, iar Toy Story este o aventură plină de umor, emoție și prietenie. Lansat în 1995, Toy Story este primul film de lungmetraj realizat în exclusivitate pe computer.
6. TinkerBell and the Legend of the Neverbeast / Clopoțica și Legenda Bestiei de Nicăieri (2014)
În această animație Disney, personajul principal este Fauna, zâna animalelor plină de compasiune. Ea se împrietenește cu un monstru păros pe nume Bot, care la prima vedere pare a fi o creatură abominabilă ce dorește să distrugă Valea Ielelor. Însă Fauna este capabilă să privească dincolo de aparențe și să îi învețe pe copii că fiecare animal merită să fie respectat și apreciat.
5. Mickey Mouse Clubhouse / Clubul lui Mickey Mouse (2006 – 2016)
Celebrul Mickey Mouse, personaj creat de însuși Walt Disney în urmă cu 100 de ani, revine pe micile ecrane cu noi aventuri. Micuții vor fi încântați să descopere personajele care au bucurat generații întregi de copii: Mickey și Minnie Mouse, Donald Duck, Daisy, Pluto și Goofy. De această dată, avem parte de efecte speciale și de o mulțime de aventuri distractive și educative.
4. Spider-Man: Into the Spider-Verse / Omul-Pãianjen: În lumea pãianjenului (2018)
Unul dintre cele mai bune filme de animație din ultimii ani se adresează copiilor mai mari, cu vârsta de peste 7 ani. Spider-Man: Into the Spider-Verse reușește să îmbine comedia, acțiunea și elementele educative așa cum nu a făcut-o niciodată un super-erou de live-action. Spiderman rămâne super-eroul preferat al băieților din întreaga lume, iar în această animație se confruntă cu problemele unui băiat obișnuit: școală, prieteni și noi provocări.
3. Masha and the Bear / Masha și Ursul (2007 – prezent)
Un urs de circ pensionat se stabilește în pădure și se pregătește pentru o viață nouă relaxată, înconjurat de pace și liniște, până cunoaște o fetiță năzdrăvană pe nume Masha. Masha și Ursul este un serial de animație rusesc care se bucură de un succes imens în întreaga lume. Extrem de amuzant, uimitor din punct de vedere vizual și cu o coloană sonoră magistrală, Masha și Ursul garantează distracție și hohote de râs pentru întreaga familie.
2. Inside Out / Întors pe dos (2015)
Inside Out este o adevărată capodoperă Disney, cu o poveste originală care îi învață pe copii să își conștientizeze și să își exprime emoțiile. Povestea aduce în prim-plan sentimentele unei fetițe în vârstă de 11 ani, Riley, care este nevoită să se adapteze unor schimbări majore atunci când se mută într-un nou oraș. Bucurie, Tristețe, Frică, Dezgust și Furie sunt personajele – emoții care preiau controlul, iar Riley este bulversată de tot ceea ce simte. O poveste superbă despre finalul copilăriei, ideal de urmărit în familie. Să nu credeți că veți putea viziona Inside Out fără să vărsați câteva lacrimi pe parcurs…
1.Frozen / Regatul de gheață (2013) și Frozen 2 (2019)
Cele două animații Frozen au făcut istorie, devenind filmele Disney care au obținut cele mai mari încasări de box-office. În 2013, Frozen a generat venituri de 1,2 miliarde de dolari, în timp ce Frozen 2 a reușit să obțină câștiguri de 1,4 miliarde de dolari. Cu siguranță orice părinte și orice fetiță de pe această planetă au auzit de celebrele surori Anna și Elsa. Ca să nu mai vorbim despre piesa “Let it go”, care a făcut furori. Cele două animații Disney se adresează tinerelor generații de fete, pe care le îndrumă să nu pice în plasa primului băiat care le va declara iubirea. În schimb, Frozen aduce în prim-plan valorile familiale, prietenia, moralitatea, onestitatea și schimbă complet viziunea tradițională asupra iubirii adevărate.
Care este filmul sau serialul preferat al copilului tău?