În multe dintre icoanele pe care le observăm în biserici și în mănăstiri, precum și în icoanele de acasă, îl vedem pe Mântuitor făcând semnul binecuvântării. Este făcut pentru cei care se uită la icoană, pentru cei care se închină la aceasta, dar și pentru orice credincios care se află pe acest Pământ. Încă din momentele de începuturi ale creștinismului, acest semn a reprezentat o modalitate de diferențiere a celor care credeau în Mântuitor și cei care erau păgâni și prigonitori ai creștinilor în același timp.
De aceea, acest semn era nu doar nu element de binecuvântare, ci și o modalitate de a se feri de cei păgâni și care abia așteptau să îi prigonească pe aceștia. Semnul binecuvântării le arată creștinilor cine le erau prietenii și cine erau dușmanii. Peste timp, a devenit o formă de exprimare a dragostei divine față de creația Sa, larg răspândită în iconografia ortodoxă.
Care este semnificația gestului binecuvântării lui Iisus Hristos?
Acest semn este asemănător modului în care se unifică degetele creștinului spre a face semnul sfintei cruci atunci când se închină. În anumite reprezentări grafice, semnul binecuvântării nu este complet, în sensul că degetul mare, degetul mijlociu și cel arătător nu sunt unificate. În alte icoane se poate observa că Iisus binecuvântează cu degetul mare unificat cu degetul inelar, în timp ce degetul mic, degetul arătător și mijlociu sunt ridicate (acestea două sunt încrucișate).
Fiecare iconograf poate să aibă o interpretare proprie în ceea ce privește acest gest, numai că există anumite limitări astfel încât să nu se ajungă la o deformare a acestui semn sfânt. Cele trei degete unificate simbolizează comuniunea sfântă între Tată, Fiu și Duhul Sfânt, iar celelalte două degete îl indică pe Iisus Hristos ca fiind om, dar și parte divină. În anumite scrieri, cele două degete sunt considerate a-i simboliza pe Adam și Eva, ca legătură între Dumnezeu și om. Restul palmei ar simboliza Pământul.
Pentru grecii din vechime, acest semn era și un simbol al recunoașterii lui Iisus Hristos; forma degetelor arată niște litere – I (Iisus), C (Christos) și XC (prin unificarea în forma literei X a degetului arătător cu inelarul). Desigur, dincolo de aceste interpretări, acest semn este un simbol al creștinătății, fiind întâlnit atât pe icoanele ortodoxe, cât și pe cele catolice – până la urmă, încă o dovadă a unității în credință a tuturor celor care sunt credincioși.
Sursă: https://ikonopis.bg/