Secretele alimentației copilului: Cum îi înțelegi reacțiile la noile alimente

Diversificarea alimentației la sugari este o provocare atât pentru bebeluși, cât și pentru mămici. Diversificarea presupune introducerea de alimente semi-solide și solide în alimentația copilului. În timpul diversificării, bebelușul face cunoștință cu noi arome, texturi și gusturi. Încă din această etapă, copilului încep să îi placă și să îi displacă diverse alimente. De asemenea, încă de la această vârstă copilul reacționează în funcție de preferințe sau atunci când se simte sătul. Totuși, unele reacții sau gesturi pot fi înțelese greșit de părinți, ceea ce ar putea duce la restrângerea opțiunilor alimentare. Iată cum poți înțelege reacțiile copilului la noile alimente.

Expresiile faciale amuzante – un motiv să renunți?

Atunci când încearcă un aliment nou, este absolut normal ca bebelușul să facă tot felul de fețe amuzante, cum ar fi ridicatul sprâncenelor, încrețirea nasului sau ridicatul buzei superioare. O astfel de reacție poate fi confundată cu o manifestare a dezgustului în ceea ce privește alimentul respectiv. Cu toate acestea, reacțiile de acest gen sunt normale și nu înseamnă neapărat că bebelușului nu îi place alimentul respectiv. De fapt, cel mic poate continua să aibă astfel de reacții și dățile următoare când primește alimentul respectiv, în timp ce alimentul îi este pe plac.

În cadrul unui studiu, mamelor li s-a cerut să alimenteze copiii cu fasole verde pasată în fiecare zi, timp de 8 zile. De asemenea, li s-a cerut acestora să oprească administrarea alimentului respectiv, dacă bebelușul a respins alimentul de 3 ori sau dacă și-a terminat porția. La final, s-a observat faptul că bebelușii au mâncat de 3 ori mai multă fasole verde, spre deosebire de prima sesiune. Cu toate acestea, mamele nu și-au putut da seama dacă bebelușilor le-a plăcut sau nu fasolea verde. Cel mai probabil, acest lucru se datorează faptului că bebelușii au continuat să aibă reacții amuzante.  

Cum știi când îi displace un aliment?

Știi cu siguranță că bebelușului nu îi place un anume aliment, atunci când acesta îl refuză prin întoarcerea capului, împingerea lingurii sau prin regurgitare. Într-un astfel de moment, știi sigur că trebuie să te oprești din încercarea de a hrăni copilul cu acel aliment. Copilul nu trebuie să fie forțat să mănânce. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că nu vei mai încerca să introduci în alimentație respectivul aliment. A doua zi, este posibil ca bebelușul să mănânce acel aliment fără nicio problemă. De fapt, refuzarea unui aliment poate însemna doar că alimentul îi displace pe moment, nu în general. Expunerea zilnică la un aliment, chiar și în cantități foarte mici, îl face pe copil să accepte la un moment dat acel aliment.

Secrete ale alimentației

Pentru ca bebelușul să accepte mai bine unele alimente, există o serie de strategii:

  • O bună strategie ar fi combinarea legumelor cu fructe. Se pare că un aliment cu gust dulce este mai bine acceptat de către bebeluși. În acest context, asocierea unei legume cu un fruct îl poate face pe cel mic să îi placă leguma respectivă. 
  • Nu forța copilul să mănânce un anumit aliment. Studiile au arătat că atunci când suntem obligați să mâncăm un anumit aliment, există șanse mai mari să nu ne mai placă acel aliment. Oprește administrarea alimentului, dacă bebelușul îl refuză în mod repetat.
  • Deși mâncarea pentru bebeluși este, în general, gustoasă, unele piureuri din comerț pot fi lipsite de gust, ceea ce l-ar putea face pe cel mic să mănânce mai puțin. De aceea, este indicat să optezi pentru preparatele făcute în casă, conform recomandărilor medicului. Atunci când bebelușul este hrănit cu mese preparate în casă, acesta experimentează mai multe gusturi, arome și texturi, dar primește și o cantitate optimă de nutrienți.

Așadar, în mod frecvent, părinții sunt păcăliți de reacțiile bebelușilor cu privire la alimente. Cu toate acestea, expresiile faciale nu sunt întotdeauna o certitudine a preferințelor alimentare ale bebelușilor.

Articolul Anterior

6 specialități cu fructe de mare pentru gurmanzi

Articolul Urmator

Camere spion – Cum să le alegi

Cele mai populare