Scoala cu educatie finlandeza, mai aproape de nevoile reale ale copiilor moderni

Educatia sta la baza formarii personalitatii si a individului ca parte a societatii moderne. Daca ai o educatie de calitate inca de la varste fragede poti deveni un adult care va reusi in viata mult mai usor si care va avea foarte multe oportunitati la dispozitie. Din pacate, sistemul romanesc de educatie nu este unul performant, nu ofera copiilor o educatie exemplara, exista o multime de lacune in organizarea si in punerea in practica a educatiei in toate etapele de scolarizare.

Si cand ceva nu functioneaza ar trebui sa ne uitam in alte tari, la natiuni care pun educatia pe primul loc mereu si le ofera copiilor un sistem de educatie impecabil. O tara unde educatia se face cu raspundere si unde rezultatele sunt exceptionale este si Finlanda. Nu este nevoie sa mergi in Finlanda ca sa ai acces la educatia finlandeza, sunt si in tara scoli cu educatie finlandeza, centre de educatie si cercetare romano-finlandeze.

Cu ce se deosebeste scoala cu educatie finlandeza de scoala romaneasca? De la inceput copilul este pus in centrul programelor de educatie, copiii vin de placere la scoala, scoala e deja un teren de joaca si nu o institutie „scortoasa”.

Bancile au fost inlocuite in multe cazuri de lectii in aer liber, in curte, fiecare copil poate sa isi exprime individualitatea, emotiile fara probleme, nu exista o bariera profesor-elev, nu e nevoie de uniforme pentru a putea sa te integrezi in comunitatea scolara.

Copiii care merg la o scoala cu educatie finlandeza vorbesc cat de tare doresc, rad, nu primesc mustrari, sunt incurajati sa comunice cat pot de bine si cum doresc. Profesorul e partener de joaca, nu exista teama de note, de calificative, nu exista pedepse. Temele nu ii impovareaza pe elevi, timpul lor liber e folosit pentru activitati recreative, temele de acasa sunt de fapt niste experimente, pun in practica ce au invatat intr-o zi anume.

Abordarea tematicii scolare e relaxata, dezvoltarea de aptitudini si competente este foarte importanta, fiecare copil trebuie sa isi creeze propriul drum in viata, deci e lasat sa actioneze intr-o anumita directie pentru a se vedea ce anume prefera, spre ce are o anumita inclinatie.

Activitatile fizice sunt combinate cu cele de invatare, copiii descopera lumea din jur, invata cum sa se comporte in natura si cu natura, dar invata si cum sa isi gestioneze emotiile, sa gandeasca mai clar. O componenta importanta a scolilor cu educatie finlandeza o reprezinta atelierele, locul in care micutii interactioneaza si invata foarte simplu fel de fel de concepte complicare pe care le vor folosi mai tarziu in viata. Atelierul este momentul perfect sa comunice mai bine, sa vada ce inseamna lucrul in echipa.

Si mai e un aspect important. Profesorii care predau la scolile dupa model de educatie finlandez sunt foarte bine pregatiti, au un background solid, au rabdare. Ei stiu sa gestioneze orice situatie si sa ofere copiilor cele mai bune sfaturi si o educatie bazata pe egalitate si pe formarea de oameni care pot lucra si individual, si in echipa.

Articolul Anterior

Cu presele de balotat ai un volum al deseurilor redus chiar si cu 90%

Articolul Urmator

Puiul shanghai, o reteta pe care o veti adora indiferent de ocazie

Cele mai populare