În cele mai multe cazuri, schimbarea mașinii este ultimul lucru la care să te gândești în vreme de criză, însă pot apărea și situații când nu ai de ales. De exemplu, când o criză de doi ani, provocată de o pandemie, se prelungește cu o alta nouă, provocată de un conflict armat, se poate întâmpla să te lase și mașina, pentru că un necaz nu vine niciodată singur.
Nu mai merită să o plimbi prin service-uri și să bagi bani în reparații care nu știi cât o să țină, așa că n-ai încotro și trebuie să-ți cumperi mașină în plină criză. Este doar una dintre situațiile ipotetice care te-ar putea determina să-și schimbi mașina, însă motivul ne interesează mai puțin. Ceea ce vrem noi este să-ți arătăm cum trebuie să procedezi într-o astfel de situație și să îți spunem care sunt detaliile de care trebuie să ții cont.
Mașină nouă sau second hand?
Dacă intenționai să îți schimbi cândva mașina actuală cu una nouă și ai pus chiar și ceva bani deoparte, acum este momentul să-ți pui dorința în practică. Cu suma pe care o ai deja și cu anumite facilități pe care ți le oferă dealerul tău Ford sau orice altă marcă preferi, ai putea să-ți achiziționezi ușor mașina nouă dorită. Ține cont că dealerii auto și-au adaptat ofertele perioadei de criză, pentru că și ei sunt interesați să vândă în continuare în aceste condiții.
În cazul în care nu erai pregătit să-ți schimbi mașina, însă ești forțat de împrejurări, este recomandat să optezi pentru varianta second hand. Prețul este mai mic decât în cazul unei mașini noi iar costurile ulterioare de întreținere vor fi mai mici, ceea ce îți va permită să treci mai ușor prin criză.
Mașină de oraș sau de familie?
Acesta este un alt aspect important de avut în vedere, pentru că între cele două categorii există o diferență semnificativă de preț și de costuri de întreținere.
Astfel, dacă ai nevoie de mașină doar pentru a merge zilnic la birou și a face aprovizionarea de la supermarket, îți recomandăm o mașină de oraș. Mașinile din această categorie au un consum mai redus și sunt mai mici ca dimensiune fiind perfect adaptate traficului aglomerat. De asemenea, o astfel de mașină poate satisface lejer necesitățile unei familii fără copii.
Dacă ai o familie numeroasă și dacă obișnuiți să mergeți în concediu sau la picnic cu mașina, cea mai potrivită alegere este o mașină de familie. Un vehicul din această gamă dispune de mai mult spațiu în interior și de un portbagaj mai generos. Totodată, cu o astfel de mașină poți să duci copiii zi de zi la școală și te poți folosi de ea pentru alte drumuri prin oraș. Reține însă că în traficul din oraș o mașină de familie consumă mai mult, ceea ce presupune costuri mai mari pentru combustibil.
Mașină pe combustibil, hibrid sau electrică?
Se spune că mașinile electrice reprezintă viitorul, însă vor mai trece ani buni până ca România să dețină o infrastructură care să permită trecerea de la mașinile pe combustibil fosil la cele electrice. Dacă ai nevoie de o mașină de oraș, un vehicul electric ar putea fi alegerea potrivită, iar prețul ceva mai ridicat va fi amortizat prin prisma lipsei nevoii de combustibil.
Mașinile hibrid sunt o opțiune mai bună dacă ai nevoie de un vehicul cu care să te deplasezi în oraș și la drum lung. Datorită consumului mixt de combustibil și curent, sunt mai economice însă costă mai mult decât mașinile clasice, pe combustibil.
În cazul în care optezi pentru o mașină pe combustibil, ține cont și de faptul că prețul motorinei l-a depășit pe cel al benzinei, iar previziunile analiștilor spun că acesta va rămâne la un nivel ridicat, cel puțin în perioada următoare.
În final, sfatul nostru este să nu-ți schimbi mașina pe timp de criză decât dacă este neapărată nevoie sau dacă plănuiai de mult acest lucru. Indiferent de context, poți face o afacere bună dacă vei ține cont și de celelalte detalii despre care ți-am vorbit.