Daca abia descoperi universul picturii, poate parea coplesitor sa alegi tehnicile si materialele adecvate. Incearca sa experimentezi cat mai mult, pentru a gasi directia care ti se potriveste si te atrage cel mai mult. Iti venim in ajutor cu cinci idei simple de pictura pentru incepatori pe care sa le incerci.
Pictura pe numere
Modul perfect de a incepe sa pictezi este cu un tablou pictura pe numere de la Profiart. Astfel, obtii experienta si iti dezvolti abilitatile, iar rezultatul este intotdeauna surprinzator. In plus, pictatul pe numere poate fi o modalitate excelenta de relaxare si de diminuare a stresului acumulat de-a lungul zilei.
Un kit de pictura pe numere contine tot ce ai nevoie: o panza de bumbac pe sasiu de lemn cu dimensiunile alese de tine; un set de culori acrilice potrivite pentru modelul respectiv; mai multe pensule diferite si agatatori pentru tablou, pentru a-ti expune arta pe perete dupa ce termini. De asemenea, panza este imprimata cu o schita impartita pe sectiuni, notate cu cifre. Totodata, primesti o pagina cu instructiuni clare si usor de urmat.
Pictura cu guasa
Pentru o pictura in culori vii si cu un grad mai mare de opacitate, alege guase. Este simplu sa corectezi anumite greseli prin suprapunerea straturilor de culoare nediluata, ba chiar poti adauga nuante deschise peste cele inchise. De asemenea, guasele sunt solubile in apa, ceea ce iti permite sa corectezi anumite zone ale picturii chiar si dupa ce s-au uscat. Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi putina apa si sa stergi detaliile care te nemultumesc.
Pictura cu tempera
Daca vrei sa experimentezi si pe alte suporturi, precum lemn sau sticla, iti recomandam pictura cu tempera. Pigmentii se amesteca adesea cu galbenus de ou sau cu rasini vegetale. Incearca sa adaugi diferite cantitati de galbenus de ou si de apa, pana obtii consistenta dorita de tine. Straturile de vopsea se usuca repede si rezultatul este unul pastelat, care rezista foarte bine in timp.
Pictura cu acuarela
Pictura cu acuarela are o dificultate mai mare, insa iti recomandam sa incepi cu o serie de exercitii. Odata ce stapanesti tehnicile, rezultatele pot fi impresionante. Asadar, traseaza mai multe dreptunghiuri pe o foaie si observa diferentele dintre tehnici: umed pe umed (aplica apa pe foaie, dupa care poti sa adaugi culoare), umed pe uscat (aplica vopsea umezita pe foaia uscata), gradiente (diferite intensitati ale culorii), sare (dupa ce pictura este gata si inca umeda, adauga sare pentru o textura deosebita) etc.
Schita cu creionul
Acest mod de a picta este asemanator cu tabloul pe numere. Realizezi o schita cu creionul pe foaia de desen, dupa care completezi cu acuarela, tempera sau guasa. In acest fel, ai mai mult control asupra rezultatului si pictura este precisa. Suplimentar, daca iti doresti mai multa acuratete, contureaza formele cu un marker negru sau adauga detalii cu o pensula foarte subtire.
Recomandarea noastra este sa incepi cu picturi simple pe numere, dupa care sa incerci modele din ce in ce mai complexe. Apoi, poti experimenta cu diverse tehnici si cu mai multe tipuri de produse pentru pictura.