Din ce in ce mai multe cercetari indica faptul ca muzica poate ajuta la recuperarea dupa leziuni cerebrale – cum ar fi cele provocate de un accident vascular cerebral.
Un studiu realizat in 2008 de cercetatorii de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, a constatat ca pacientii care au suferit un accident vascular cerebral si care au ascultat muzica timp de aproximativ 2 ore pe zi au avut o memorie verbala si o atentie mai bune si o stare de spirit mai pozitiva decat cei care au ascultat o carte audio sau nu au ascultat nimic.
Mai mult, studiile au aratat ca muzica poate ajuta la recuperarea vorbirii dupa un accident vascular cerebral. Un studiu realizat in 2013 de cercetatori din Coreea, de exemplu, a constatat ca pacientii cu accident vascular cerebral care au dezvoltat probleme de comunicare dupa un accident vascular cerebral au demonstrat o imbunatatire a capacitatii de limbaj dupa o luna de terapie muzicala neurologicaSursa de incredere.
Comentand posibilele beneficii ale terapiei prin muzica pentru pacientii cu accident vascular cerebral, Barbara Else a declarat pentru MNT:
„In timp ce neurostiinta si rezultatele cercetarilor in jurul diferitelor interventii de terapie prin muzica folosite pentru a sprijini vorbirea, limbajul si comunicarea sunt in crestere si evolutie rapida, acesta este un domeniu interesant.
Cele mai citite articole
Atunci cand este combinat cu activitatea colegilor nostri care lucreaza cu acesti pacienti in discipline conexe, observam adesea rezultate bune. Raman multe intrebari deschise, dar activitatea este foarte incurajatoare.”
S-a sugerat, de asemenea, ca muzica poate ajuta la tratarea epilepsiei – o tulburare cerebrala caracterizata prin aparitia crizelor. Raportat de MNT in luna august, un studiu a constatat ca creierul pacientilor cu epilepsie prezinta raspunsuri diferite la muzica fata de creierul celor care nu sufera de aceasta afectiune.
Realizat de Christine Charyton, de la The Ohio State University Wexner Medical Center, si colegii sai, studiul a constatat ca creierul persoanelor cu epilepsie prezinta o mai mare sincronizare ca raspuns la muzica – o constatare „surprinzatoare”.
„Persoanele cu epilepsie se sincronizeaza inainte de o criza. Cu toate acestea, in studiul nostru, pacientii cu epilepsie s-au sincronizat la muzica fara a avea o criza”, ne-a declarat Charyton.
Aceste rezultate, a spus Charyton, ar putea duce la o noua strategie de tratament pentru epilepsie. „Persoanele cu epilepsie pot folosi muzica pentru a se relaxa; stresul provoaca aparitia crizelor”, a explicat ea. „Ascultand muzica, multi pacienti au raportat ca s-au simtit relaxati”.
Poate din aceasta cauza si evolutia muzicii (articol de pe RevistaOMF) au ajutat cercetatorii sa inteleaga mai bine foarte multe aspecte, precum si nevoia oamenilor de a avea o aplicatie de download muzica (articol de pe Refu Blog) chiar in telefonul personal.