Marea trecere românească de la lemnele de foc la peleți

Încet – încet, ajung și românii să fie familiarizați cu încălzirea pe bază de peleți,  dovadă și reclamele care încep să fie difuzate (deși încă timid) pe diverse canale media.

De ce să renunți la bușteni în favoarea peleților de lemn?

Beneficiile pe care peleții din lemn le aduc sunt importante, motiv pentru care ar trebui să fie luat în calcul cu mai multă seriozitate și acest tip de combustibil pentru iernile românești ce vor veni.

Peleții din lemn sunt cel mai curat combustibil de natură solidă datorită modului lor de fabricație. Micile granule de 2 – 3 cm lungime sunt confecționați din felurite deșeuri lemnoase din care umiditatea este eliminată în cea mai mare parte. Acest fapt are drept rezultat o ardere a lor mult mai eficientă și care face să se elibereze mai puține noxe în atmosferă decât dacă s-ar arde bușteni în mod tradițional.

Spre deosebire de lemnele de foc pe care le știm din copilăria petrecută la bunici, peleții au niște dimensiuni reduse. Totuși, ei se pot utiliza cu o eficiență fără egal pentru încălzirea locuințelor, deoarece dacă se cunoaște cantitatea de energie calorică pe care o poate genera un kilogram de astfel de combustibil se poate  doza și volumul necesar pentru atingerea unei anumite temperaturi optime.

Peleți din lemn sunt un combustibil solid eco friendly, deoarece nu este necesar să se taie copacii pentru fabricarea acestuia. Ei sunt realizați din rumeguș și din alte deșeuri generate de pădure sau din agricultură. 

Trebuie amintit că  astfel se pot recicla și produsele secundare din industria de mobilă, nu doar din activitatea forestieră, așa încât nu este de mirare că prețul peleților din lemn va ajunge în scurt timp să fie mult mai accesibil decât al multor altor tipuri de combustibili cunoscuți la ora actuală.

Foarte important de menționat este și faptul că acest preț, al peleților, nu este unul fluctuant, așa cum se întâmplă cu lemnele de foc, dar și cu acei combustibili lichizi utilizați la încălzire și a căror valoare de comercializare este imprevizibilă, fiind legată indisolubil de războaie, crize economice, variațiile de pe piața valutară etc.

Peleții pentru încălzire, combustibilul eco friendly al viitorului

Utilizând peleți pentru încălzirea locuințelor noastre, dar și a pensiunilor, hotelurilor, ba chiar și a unor spații industriale, putem ca să reducem gradul de dependență energetică pe care îl avem față de gaz și de petrol, inclusiv să scădem factura la energie electrică, în condițiile în care și poluarea mediului înconjurător este una minimă. 

Trecerea la încălzirea pe bază de peleți de lemn este benefică și pentru pădurile noastre, deoarece acestea sunt curățate de tot felul de resturi care pot să se aprindă și astfel să distrugă importante suprafețe forestiere.

Peleții de lemn sunt avantajoși și din punctul de vedere al faptului că ei pot să fie la dispoziția celor interesați pe tot parcursul anului, spre deosebire de energia solară disponibilă prioritar doar pe timpul verii.

Depozitarea peleților se face simplu, deoarece ei se vând în saci de greutăți diferite. Sunt mult mai ușor de păstrat decât lemnele de foc clasice, inclusiv prin aceea că ocupă mai puțin loc în magazie, pivniță sau chiar în casă, lângă șemineu.

Chiar așa! Există în comerț și la noi șeminee astfel construite încât să aibă și un spațiu special pentru depozitarea peleților.

Fiind un combustibil solid sigur care nu se scurge și nu explodează, așa cum se poate întâmpla cu aceia petrolieri, chiar merită să fie achiziționat cu multă încredere.

Peleții din lemn reprezintă o valorificare modernă a unei resurse sută la sută naturală și regenerabilă, o sursă de energie cu efecte imediate asupra reducerii încălzirii globale, a efectului de seră, deoarece emisiile de dioxid de carbon sunt foarte reduse.

 Atât de reduse încât specialiștii spun că dioxidul de carbon eliberat în atmosferă în procesul de ardere al peleților se recuperează total de către copaci în timpul ciclului lor de viață, neavând acea concentrație mare capabilă să conducă la încălzirea globală.

2 kg de peleți au aceeași valoare calorică pe care o prezintă din punctul de vedere al energiei termice generate un litru de motorină. Mai exact, un litru de motorină are cam 9.000k pe litru, în timp ce peleții au 4500k per kilogram. 

În prezent, puteți achiziționa online paleții de lemn de calitate de la Kingpellet.ro. Fă și tu marea trecere în materie de încălzire a locuinței cât mai repede!

Articolul Anterior

Hrănirea cu lapte praf în primul an de viață – beneficii, riscuri, recomandări

Articolul Urmator

Dotări horeca bine alese, pentru afaceri de succes

Cele mai populare