Mamografia digitală cu tomosinteză: 3 beneficii pentru pacientă

Screeningul pentru cancerul mamar este o măsură necesară pentru sănătatea oricărei femei. Mamografia reprezintă o metodă imagistică utilizată în screeningul cancerului de san. Aceasta utilizează raze X pentru a prelua imagini de la nivelul tesutului mamar, iar procedura presupune compresia sânului între două suprafețe dure. Datorită tehnologiei moderne, metodele de mamografie au avansat. Mamografia digitală cu tomosinteză este un tip nou de mamografie, care utilizează o doză foarte mică de radiații și care prezintă o serie de beneficii adiționale pentru pacientă. Află ce presupune mamografia digitală cu tomosinteză, cum diferă de cea convențională și care sunt avantajele acestei proceduri.

Cum diferă de mamografia clasică?

Mamografia digitală cu tomosinteză se aseamănă cu cea clasică, deoarece ambele se utilizează pentru detectarea și monitorizarea cancerului de sân. De asemenea, ambele sunt recomandate ca investigație de anuală de rutină la femeile peste 40 de ani. 

Totuși, mamografia digitală cu tomosinteză are și o serie de diferențe importante comparativ cu cea clasică. Mamografia clasică captează doar imagini 2D de la nivelul țesutului mamar. În schimb, cea cu tomosinteză captează imagini din mai multe unghiuri, procesându-le apoi pentru obținerea unei imagini 3D. Astfel, mamografia cu tomosinteză obține imagini din mai multe straturi ale țesutului mamar, având rezultate mai detaliate. Acest lucru permite detectarea leziunilor canceroase în stadiu incipient, mai devreme decât o poate face mamografia convențională. Din acest punct de vedere, mamografia 3D se aseamănă cu o tomografie computerizată. În schimb, cea 2D este doar o radiografie. 

Beneficii pentru pacientă

Mamografia 3D vine la pachet cu o serie de beneficii importante pentru pacientă:

1.Detectează cancerul în stadiu incipient 

Acest tip de mamografie poate detecta cancerul încă dinainte ca acesta să producă orice fel de simptom și înainte să fie depistat prin autoexaminarea sânilor sau prin examen clinic. În ceea ce privește cancerul, acest lucru este extrem de important pentru a crește șansele de supraviețuire a pacientei. Cancerul tratat în stadiu incipient se poate vindeca. În plus, progresia cancerului de sân poate fi foarte rapidă. 

2. Rezultate corecte 

Deoarece rezultatele sunt mult mai detaliate decât în cazul mamografiei clasice, riscul ca acest tip de mamografie să dea rezultate false este foarte mic. Mamografia 3D este capabilă să diferențieze cu ușurință o leziune malignă de una benignă. În schimb, în cazul mamografiei clasice, se întâmplă mai des să fie pus un diagnostic fals pozitiv sau fals negativ. Acest lucru înseamnă și că mamografia 3D elimină nevoia de investigații suplimentare invazive sau chiar de intervenții inutile la nivelul sânului. Mai mult decât atât, pentru că diagnosticul de cancer are un impact puternic asupra oricărui pacient, este cu atât mai important să fie evitate diagnosticele fals pozitive. 

3. Identifică leziuni și în cazul țesutului mamar dens

În screeningul pentru cancer mamar, mamografia cu tomosinteză este mai eficientă în detectarea leziunilor mamare la femeile cu țesut mamar dens decât cea clasică. 

Cum se realizează?

Mamografia digitală cu tomosinteză se realizează utilizând un mamograf de ultimă generație, cum este Mamograful Selenia Dimensions 3D cu Soft-C-View. Procedura se efectuează în mod similar cu mamografia tradițională, însă captează imagini din mai multe unghiuri. Aceasta durează în jur de 15-30 de minute. 

Pentru efectuarea mamografiei 3D este necesar să înlături hainele din partea superioară a corpului. Personalul medical îți va oferi un halat medical. Vei fi condusă la mamograf, unde tehnicianul îți va poziționa câte un sân pe rând pe aparat. Sânul va fi comprimat strâns în aparat, iar tubul cu raze X se va mișca circular peste sân. Mamograful efectuează 11 capturi în 7 secunde, apoi procesul se va repeta pentru celălalt sân. Cu ajutorul unui software, imaginile preluate vor fi procesate pentru a obține un rezultat 3D. Acesta va fi apoi trimis radiologului pentru interpretare. 

Așadar, mamografia digitală cu tomosinteză 3D este superioară mamografiei tradiționale 2D. Dacă ai peste 40 de ani, nu neglija screening-ul anual pentru cancer de sân. 

Articolul Anterior

Cum să aplici corect concealer: sfaturi pentru o acoperire perfectă a tenului

Articolul Urmator

Cum alegi canapeaua potrivită în funcție de spațiul disponibil

Cele mai populare