Izolarea mansardei: cum alegi materialul potrivit?

Casele noastre sunt menite să ne ofere protecție, iar protecția se exprimă adesea și la nivelul confortului termic. Izolarea locuinței și în principal a mansardei este un aspect necesar de care să te ocupi, deoarece aceasta va avea rolul de a te proteja de frig, de a-ți menține un climat potrivit vara și de a te ajuta astfel să economisești.

Ce tipuri de materiale de izolare poți să folosești?

Dacă decizi că vrei să îți izolezi locuința, atunci recomandarea specialiștilor este aceea de a folosi materiale calitative, care să te ajute să acoperi eficient zonele cu probleme și locuința ca ansamblu. Ai de ales între diverse tipuri de vata minerala, polistiren sau spumă poliuretanică, iar fiecare material îți aduce caracteristici diferite de izolare. Din acest motiv poate fi necesar în unele cazuri să consulți un specialist care să te ajute să înțelegi cel mai bine proprietățile acestora materiale, pentru a face o alegere corectă. 

Cum alegi corect materialul potrivit?

Mai înainte de a te apuca de izolarea mansardei este recomandat să faci un audit termoenergetic al clădirii. Astfel, casa ta va fi analizată prin termografie în infraroșu și vor fi evidențiate zonele prin care pierderile de căldură sunt evidente, pe lângă acoperiș care prin definiție este o zonă problematică. Aceste zone se numesc punți termice și sunt responsabile de faptul că locuința ta nu este eficientă din punct de vedere termic. 

Termografia va evidenția de asemenea și zonele aferente instalațiilor care produc astfel de pierderi, așa că tu vei putea face un prim pas către o izolare corectă. 

În urma auditului vei primi recomandări de materiale, dar și o încadrare a locuinței într-o anumită clasă de eficiență energetică. Clasa A corespunde locuințelor eficiente din punct de vedere energetic, care nu înregistrează pierderi de căldură, în vreme ce clasa G, spre exemplu, corespunde unei locuințe total ineficiente din punct de vedere termic.

Cele mai citite articole

Alegerea materialului de izolare trebuie să fie făcută în funcție de certificatul energetic, pentru că așa vei afla și grosimea de material pe care trebuie să o aplici. General valabil, majoritatea firmelor de construcții și izolare propun un minim de 10 cm grosime de strat pentru izolarea casei. Acest lucru este eficient, pentru că valoarea este acoperitoare pentru cele mai multe dintre cazuri.

Ce caracteristici trebuie să aibă materialele de izolare termică?

Principalul factor după care se alege materialul de izolare este coeficientul de izolare termică, notat cu simbolul λ și care semnifică de fapt capacitatea unui material de permite transferul de aer (implicit de căldură). Astfel, cu cât acest coeficient este mai mic, cu atât un material are proprietăți izolatoare mai bune, iar materialul este mai potrivit să fie folosit pentru izolarea termică a clădirilor.

Vata minerală

Vata minerală este un material perfect pentru izolare, iar în această categorie deosebim vata minerală bazaltică și vata minerală de sticlă. Cele două materiale sunt asemănătoare la nivel de proprietăți, având un coeficient de conductivitate termică de 0.040 W/mK. diferențele constau însă în proprietatea vatei bazaltice de a se comporta foarte bine și ca izolație fonică, dar și la incendiu, rezistând foarte bine până la circa 700 de grade Celsius. Comparativ cu această valoare, vata de sticlă rezistă până la maxim 500 de grade Celsius.

Polistirenul

Și polistirenul poate fi gsit în mai multe variante, iar coeficientul său de conductivitate termică se plasează în jurul aceleiași valori. Totuși, de multe ori polistirenul este păstrat pentru lucrări exterioare, pentru anvelopări pe suprafețe ample, în general datorită costurilor reduse.

Spuma poliuretanică

Acest material are cel mai bun coeficient de conductivitate termică, de circa 0.025  W/mK, mai ales dacă vorbim despre spuma poliuretanică cu celulă închisă, însă dezavantajul se vede în costuri, care sunt destul de ridicate pentru acest produs. 

De cele mai multe ori vata minerală este soluția aleasă de cea mai mare parte a beneficiarilor, pentru că acest material este durabil, este accesibil ca preț și funcționează și ca izolație fonică. Dacă ești așadar interesat de izolarea casei tale analizează aceste aspecte și alege în mod corect materialul care ți se potrivește.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum alegi prima carte a copilului tău?

Articolul Urmator

Damele de companie pot fi cadoul perfect pentru un barbat care adora sexul frumos

Cele mai populare