Iustin Paraschiv, fondatorul holdingului Carmistin, a ajuns să fie la ora actuală unul dintre cei mai importanți jucători din industria agroalimentară românească.
Cum a decis Carmistin ca să depășească criza energetică actuală
În acest an 2022 caracterizat prin mai multe crize de proporții, ce i-au afectat grav pe antreprenori, acesta a decis ca să investească cu mult curaj în instalarea de centrale fotovoltaice pentru unitățile sale, deschizând astfel noi perspective de dezvoltare durabilă a activităților concernului.
Mai exact se vor instala nu mai puțin de 10.500 de panouri fotovoltaice pe 18 locații ce aparțin grupului agroalimentar Carmistin.
Această investiție responsabilă este una dintre căile prin care holdingul românesc Carmistin include sustenabilitatea în planul său de dezvoltare pe termen mediu și lung.
Acest proiect de anvergură, cu adevărat impresionant, se va realiza în colaborare cu o altă firmă de prestigiu din țara noastră Simtel Team, lider în România în ceea ce privește construcția și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice.
Cele 10.500 de panouri fotovoltaice, care vor deține o capacitate de 4,5 MW, reprezintă fundamentul autonomiei pe care Carmistin și-o dorește în noile realități. Este modul prin care holdingul agroindustrial amintit înțelege să se adapteze și să privească cu încredere spre viitor.
Ulterior, probabil că se vor face pași mai curajoși, inclusiv în ceea ce privește combinarea celulelor fotovoltaice și plantarea culturilor, lucru ce va face posibilă reducerea consumului de apă de către plante, creșterea randamentului anumitor specii, începerea creșterii soiurilor iubitoare de umbră în zonele cu mult soare.
Viitorul arată bine pentru holdingul Carmistin
În 2023, complexul agroindustrial românesc se află la o răscruce. Iar Carmistin nu vrea să își piardă renumele de holding vizionar, ancorat atât la cerințele prezentului, dar și ale viitorului.
Pe de altă parte, există numeroase tendințe globale în domeniul agroindustrial, printre cele mai semnificative putând fi enumerate:
- lanțurile valorice și marginalitatea afacerilor tradiționale care se vor schimba radical;
- cerințele de mediu și etice pentru produse urmează a fi mult mai dure;
- introducerea tehnologiilor digitale și robotizate, consumatoare de energie, se accelerează;
- apariția unor schimbări importante in materie de cerere din partea unor sectoarele conexe.
Combinația dintre agroindustrie și producția de energie solară pe un singur teren este o direcție încă nouă, dar promițătoare. Iar aceia care vor simți din timp acest lucru au șanse mari de a fi câștigători.
Antreprenorul Iustin Paraschiv apreciază că a investi cu mult curaj în centrale fotovoltaice proprii pentru unitățile sale de activitate este în mod sigur o oportunitate care va fi purtătoare de avantaje incontestabile ce se vor observa în rezultatele obținute rapid:
1. La nivelul grupului de companii Carmistin va crește eficiența energetică, precum și performanțelor operaționale și financiare. În plus, dezvoltarea durabilă va fi pusă pe un fundament solid.
2. Firmele din cadrul grupului se vor putea dezvolta mai armonios, fără sincope, resursele putând fi utilizate mai eficient.
3. Această decizie de a investi cu îndrăzneală în soluții de energie verde, încă privite cu mult scepticism în țara noastră, va genera un impact pozitiv la nivelul mediului înconjurător, prin reducerea noxelor de dioxid de carbon. În plus, va putea fi privită în mod pozitiv în societate. Atât de partenerii de afaceri, de clienții finali, dar și de alți antreprenori care, poate, se vor decide ca să urmeze exemplul Carmistin.
Autonomia energetică, un mijloc de a rezista pe piața agroindustrială autohtonă
Acest proiect ambițios privind instalarea de mii de panouri fotovoltaice cu ajutorul specialiștilor de la Simtel Team, ce vor asigura și mentenanța ulterioară, probabil că va avea și o continuare.
Omul de afaceri Iustin Paraschiv este antreprenor cu viziune și mult curaj, de aceea, după ce aceste centrale fotovoltaice vor începe ca să producă la capacitate maximă, vor urma mai mult ca sigur și tot felul de schimbări la nivelul proceselor operaționale și al capacităților de producție care vor face ca productivitatea să crească, iar profiturile să sporească concomitent.