Copiii învață totul despre lumea înconjurătoare prin intermediul jucăriilor. Acesta nu mai este demult un mister. Din lipsă de cunoștințe mai aprofundate sau chiar din lipsă de interes, nu toată lumea este, însă, la curent cu mesajele subtile din spatele jucăriilor. Poate că pentru multe persoane, totul se rezumă la dorința de adecvare și integrare a copiilor în grupuri sociale concrete. Oamenii vor „să fie în rândul lumii”, dar sănătatea psihică a copiilor trebuie pusă mai presus de asta.
Pe lângă diferențierea absurdă a genului folosind culorile roz și albastru, există și multe alte criterii care ghidează deciziile în viață ale unui individ încă din copilărie. Spre exemplu, jucăriile pe care le are la dispoziție pot fi reprezentate de mașinuțe, iar pasiunea acestuia pentru automobile, la maturitate nu va fi întâmplătoare. Nici asocierea acestora cu masculinitatea nu va fi o pură întâmplare, desigur.
Iată ce îi învață jucăriile în mod inconștient pe copii despre rolul lor în societate:
În funcție de paleta cromatică
În această categorie pot intra atât jucăriile, cât și hainele alese pentru copii. Dacă unei fetițe îi oferi doar accesorii roz și viu colorate, iar unui băiat doar mașinuțe albastre sau verzi, diferența va fi majoră și în viața adultă. Feminitatea sau masculinitatea nu ar trebui să depindă de paleta cromatică. În primii ani de viață, sinceritatea copiilor poate fi dură și nu ai vrea să o vezi pe cea mică supărată doar pentru că a purtat un tricou albastru la grădiniță, iar ceilalți i-au făcut observații răutăcioase. La fel de bine, nu ți-ar plăcea să auzi că a născut conflicte în clasă doar pentru că nu a vrut să se joace cu păpușile și a preferat cuburile de construcții ale băieților.
În funcție de joc
Cele mai citite articole
Dacă băieții preferă joaca de-a hoțul și polițistul, fetele trebuie să adore joaca de-a bucătăreasa sau profesoara. Nimic mai fals. Copiilor trebuie să li se ofere toată paleta de jocuri fără să li se ofere vreun indiciu de ce ar putea să li se potrivească mai bine. De altfel, se vede cu ochiul liber preferința femeilor pentru meserii ce au în vizor educația sau domeniul medical, pe când bărbații se orientează spre IT sau meserii mai dure. În funcție de jocurile practicate în copilărie, în subconștientul lor vor prinde rădăcini anumite scopuri în viață. De aceea, această armă a obișnuinței trebuie folosită cu atenție.
În funcție de tipul jucăriei
Jucăriile ar trebui să fie unisex. Într-adevăr, există foarte multe astfel de jucării care pot fi folosite cu multă plăcere și de băieți, dar și de fete. Spre exemplu, le poți oferi copiilor un set LEGO Friends, pe care îl găsești la Altex.ro, cu care să se joace indiferent de vârstă sau gen. Dacă îi oferi copilului tău doar mașinuțe, arme de jucărie și alte astfel de jucării, mesajul pe care i-l transmiți este că aceste obiecte sunt bornele masculinității sale de mai târziu. Diversifică pe cât posibil tipurile de jucării pe care le are la îndemână cel mic.
În concluzie, jucăriile sunt un factor extrem de important în educația copiilor tocmai pentru că ele traduc într-un limbaj ușor de tradus de cel mic ce înseamnă lumea din jurul său. Acestea îi oferă primele impresii despre lume și îl fac să înțeleagă care sunt așteptările pe care le au ceilalți din partea lui ca membru al comunității, chiar dacă toate astea sunt doar la nivel inconștient.
Sursa foto: unsplash.com