Importanta gradinitei pentru formarea unui adult de succes

Desi relatia pe care copilul o are cu familia este cea dominanta, la gradinita acesta se confrunta cu relatii de natura diferita cu adulti care nu fac parte din familie. Acum este momentul in care copilul incepe sa perceapa si sa accepte diferite opinii si abordari ale celorlalti si sa ajunga la un acord comun cu acestia.

Autoritatile recomanda ca gradinita in primul rand sa aiba acreditare sau autorizatie. Acreditarea se refera la faptul ca educatoarea are studii psihopedagogice, ca institutia detine avizul Inspectoratului pentru Situatiie de Urgenta, iar in mod regulat se fac inspectii.

Ce inseamna gradinita acreditata?

Acreditarea are in vedere urmatoarele calitati:

  • Autorizatie sanitara si de mediu
  • Cadrele didactice au studii de specialitate pentru activitatile cu copiii
  • Programa urmeaza curricumul national

Inainte de obtinerea autorizatiei, gradinita este evaluata de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar(ARACIP), aflata in subordinea Ministerului Educatiei.

Acreditarea se acorda gradinitei dupa 3 sau 4 ani de activitate, adica dupa prima promotie. Dupa ce au obtinut acreditarea, gradinitele sunt suspuse in mod regulat inspectiilor ARACIP. In acest fel se asigura ca institutia respecta legea si ulterior intrarii in functiune.

Ce rol are gradinita in dezvoltarea copilului tau?

Copiii au un simt creativ nativ, care, daca e ingrijit si slefuit cu dedicare, poate fi pastrat pe tot parcursul vietii. Mediul educational in care se desfasoara activitatea influenteaza creativitatea si curiozitatea copilului tau. Obiectele, programa activitatilor pe arii de interes, resursele educationale de calitate au un rol major in amplificarea simtului creativ. Care e varsta indicata pentru inscrierea copilului la gradinita? Seva Edu cu program de after school se adreseaza grupei de varsta de 3-6 ani.

Daca preferi varianta unei bone sau unui babysitter care sa iti ingrijeasca juniorul pana revii de la serviciu, ar trebui sa analizezi mai detaliat alegerea. Psihologii subliniaza efectele pe care gradinita le are asupra dezvoltarii intelectuale a copiilor. 

Specialistii considera ca primii 5 ani de viata sunt esentiali pentru incurajarea aptitudinilor, abilitatilor si capacitatilor copiilor: 

  • Formeaza copilul pentru scoala si viata
  • Invatarea socializarii prin numeroase metode cu tot ce il inconjoara
  • Insuflarea celor mai importante valori: politetea, responsabilitatea, bunul simt
  • Activitati prin care este incurajata independeta in miscare, gandire, precum si spiritul de initiativa
  • Copilul invata sa asculte si sa se faca ascultat, inclusiv sa obtina ce doreste fara a neglija spatiul si dorintele celorlalti copii
  • Copilul are in fata modele demne de urmat precum cadrele didactice cu experienta in domeniul educatiei
  • Diferentierea binelui de rau prin ascultarea si comentarea povestilor 
  • Descoperirea talentelor care vor alcatui implinirea profesionala mai tarziu
  • Dezvoltarea capacitatilor sociale prin joc si activitati in echipa si a aptitudinilor de auto-cunoastere pentru constientizarea si controlul emotiilor
  • Dezvoltarea vorbirii si a vocabularului prin ascultarea povestilor si activitati de numarare si descriere a obiectelor
  • Stimularea capacitatii de adaptare si a creativitatii prin jocuri in echipa sau pe roluri si gasirea solutiilor cheie pentru rezolvarea exercitiilor

Anii copilariei sunt perioada de impact durabil asupra vietii de adult. Copilul isi dezvolta gandirea, vorbirea, capacitatea de a rationa, etc. Studiind principiul imitarii si modelarii comportamentelor inca de timpuri, putem aprecia importanta gradinitei in acest proces de formare.

Articolul Anterior

Ce acte nu trebuie sa iti lipseasca daca pleci in vacanta in strainatate

Articolul Urmator

7 modele de espressoare potrivite pentru locuința ta

Cele mai populare