Filme si Seriale cu Vampiri: Top 15 Cele Mai Urmarite

Vampirii au exercitat întotdeauna o fascinație aparte pentru oameni. Este destul de clar de ce: pentru că vampirii simbolizează viața veșnică și tinerețea eternă. În plus, ne forțează la un exercițiu straniu de imaginație: tu ce ai face dacă ai putea trăi pentru totdeauna și ce preț ai fi dispus/ă să plătești?

Există câteva filme cu vampiri care s-au dovedit adevărate capodopere. De-a lungul evoluției cinematografiei, vampirii s-au transformat din creaturi sângeroase și brutale în ființe capabile de sentimente profunde precum iubirea. Adolescenții adoră serialele cu vampiri, iar fiecare regizor are o nouă viziune asupra acestor creaturi fantastice, adaptând povestea lor la societatea modernă.

Dacă sunteți fascinați de lumea vampirilor, vă oferim o listă cu Cele mai bune filme și seriale cu vampiri, majoritatea fiind disponibile pe Netflix sau HBO GO.

1. Nosferatu (1922)

Nosferatu este unul dintre cele mai vechi filme cu vampiri și a rămas o capodoperă până în zilele noastre. Regizorul F.W. Murnau nu încearcă să romantizeze vampirul, ci îl prezintă în schimb ca pe o cochilie bolnavă și obosită. Contele Orlok (Max Schreck) este reprezentarea fizică a morții. Cu urechile și nasul ascuțite, el are chipul unui diavol. Murnau nu încearcă să-l filmeze pe Schreck într-o manieră care ar presupune că obișnuia să fie om; cu ghearele și poziția lui cocoșată, fiecare mișcare a Contelui Orlok pare că târăște iadul în umbra sa.

În ciuda tuturor avertismentelor, un agent și noua lui soție îl vizitează pe Nosferatu, pentru a achiziționa o moșie. Există o recompensă substanțială dacă agentul finalizează vânzarea, dar soția lui este prinsă în joc. Dacă filmele viitoare vor aborda laturi interesante pentru a romantiza și sexualiza vampirul care atrage o creatură umană, “Nosferatu” funcționează ca o metaforă inteligentă pentru umanitatea care devine oarbă atunci când recompensele financiare sunt extrem de tentante.

2. What We Do in the Shadows / Tribulațiile unor vampiri moderni (2014)

What We Do in the Shadows este un mockumentary hilar care folosește ideea de vampirism pentru a crea un teren fertil pentru comedie. Astfel, urmărim viața a patru colegi de apartament care sunt vampiri: Vladislav este un fost tiran în vârstă de 862 de ani, Viago este liderul în vârstă de 379 de ani, Deacon este un tânăr rebel de 183 de ani și Petry, vampirul de tip Nosferatu, în vârstă de 8000 de ani, care locuiește la etajul de jos al apartamentului într-un sicriu de piatră.

Cei patru vampiri descoperă că viața modernă îi afectează la fel de mult ca pe oameni. Astfel, ei trebuie să plătească chiria, să țină pasul cu noua tehnologie, să încerce să intre în cluburi de noapte și să depășească anumite conflicte inerente. Sursa comicului de situație este diferența de vârstă dintre cei patru vampiri și, prin urmare, perspectivele diferite ale acestora asupra vieții.

3. Castlevania (2017 – prezent)

Bazat pe jocul video din 1989, serialul de animație Castlevania urmărește un vânător de monștri pe nume Trevor, care încearcă să protejeze lumea de armata lui Dracula. Vampirul a declarat război omenirii după ce soția sa a fost acuzată în mod fals de vrăjitorie și arsă pe rug. Trevor face echipă cu un grup de oameni inadaptați social pentru a-l învinge pe Dracula și a readuce pacea în lume.

Castlevania, care poate fi vizionat pe Netflix, este un serial dark fantasy care a avut un succes răsunător în rândul tinerilor.

4. Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles / Interviu cu un vampir: Cronicile vampirilor (1994)

Unul dintre cele mai celebre filme cu vampiri din istoria cinematografiei este “Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles”, în care rolurile vampirilor sunt interpretate de Brad Pitt și Tom Cruise. Este printre primele filme care prezintă o viziune romantică și sfâșietoare asupra destinului tragic al vampirului modern.

Protagoniștii sunt Lestat (Tom Cruise) și Louis (Brad Pitt), iar acțiunea începe odată cu transformarea lui Louis în vampir de către Lestat, în anul 1791. Filmul este o cronică a dragostei, trădării, singurătății și a setei de răzbunare, culminând cu transformarea unei fetițe în vârstă de zece ani (Kirsten Dunst) în vampir. Narațiunea este încadrată de un interviu în prezent, în care Louis spune povestea vieții sale unui reporter din San Francisco. “Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles” a obținut două nominalizări la Premiile Oscar şi rămâne un film de referinţă pentru cinefili.

5. Dracula (2020)

Această miniserie cu doar 3 episoade, realizată de BBC în parteneriat cu Netflix, este una dintre cele mai interesante retelări despre celebrul Conte Dracula. Totul începe cu o poveste care să ne ajute să înțelegem originile figurii sale întunecate, fără a îndepărta teroarea care este asociată cu acesta. Acţiunea are loc în Transilvania în anul 1897, când celebrul vampir pune la cale un plan împotriva Londrei aflate în Epoca Victoriană. În timp ce urmărim crimele sale recente, descoperim noi fațete ale legendei Contelui Dracula, în special latura sa vulnerabilă.

6. From Dusk Till Dawn / De la apusul la răsăritul soarelui (1996)

From Dusk Till Dawn reprezintă, de fapt, două filme într-unul, iar numai a doua jumătate poate fi considerată un film cu vampiri. În prima instanţă urmărim doi tâlhari, interpretați de George Clooney și Quentin Tarantino, în timp ce jefuiesc bănci şi magazine. Abia după ce evadează în Mexic, cei doi întâlnesc un clan de vampiri, condus de incredibil de sexy și talentata Selma Hayek. Desigur, există o cantitate ridicată de sânge, intestine şi violență, în stilul caracteristic al regizorului Robert Rodriguez.

În 2014 s-a lansat şi serialul cu acelaşi nume, care a rulat timp de 3 sezoane. Deşi nu se ridică la nivelul filmului din care este inspirat, serialul este interesant şi îndeamnă fanii producţiilor cu vampiri la binge watching.

7. Van Helsing (2016 – prezent)

Serialul o aduce în prim-plan pe Vanessa Helsing, fiica celebrului vânător de vampiri Abraham Van Helsing. În viitor, aceasta este readusă la viaţă şi află cu stupoare că vampirii au preluat controlul asupra oamenilor, deținând o putere unică asupra acestora. Astfel, Vanessa devine ultima speranță a umanității de a conduce o ofensivă pentru a recupera ceea ce a fost pierdut.

Van Helsing aduce câteva elemente noi și interesante în mitul vampirilor,

precum ideea că există un remediu împotriva vampirismului. Dar memorabilă este abordarea regizorului Neil LaBute, care se concentrează pe tipologia personajelor și creează astfel o poveste intimă și liniștită în mijlocul unor evenimente apocaliptice.

8. Penny Dreadful (2014 – 2016)

Exploratorul Sir Malcolm Murray, pistolarul Ethan Chandler și alte personaje interesante se reunesc pentru a combate forțele supranaturale care au atacat Londra în epoca victoriană. Penny Dreadful este un serial de excepție cu Josh Hartnett și Eva Green în rolurile principale. Titlul serialului se referă la un tip de publicație britanică de ficțiune din secolul al XIX-lea, numit penny dreadful, care avea subiecte de tip senzațional. Poveștile din ziar se axau pe crimă, groază și supranatural și erau vândute cu un penny. Creatorul serialului, John Logan, s-a inspirat din aceste publicații și din literatura vremii, aducând în atenția publicului personaje celebre precum Dorian Grey sau Victor Frankenstein.

9. True Blood (2008 – 2014)

Prima dată când am văzut un vampir murind în „True Blood”, am știut că acest serial va fi special. În plus, acea secvență de introducere rămâne o bijuterie absolută, iar cele 7 sezoane au zburat rapid, mai ales după ce Alan Ball a părăsit seria. Dintre toate serialele din această listă, „True Blood” este singurul care a făcut referințe în mod explicit și direct asupra modului în care motivul vampirismului este strict legat de sexualitatea umană.

Stabiliți în timpurile moderne, vampirii cutreieră liber pământul și sunt dușmanii oamenilor. Cu toate acestea, a fost găsit un înlocuitor pentru sângele uman, un substitut pe care vampirii îl pot consuma și care are același efect ca sângele uman. Acesta este True Blood. Acum, oamenii și vampirii pot coexista în armonie și chiar pot forma relații. Cu toate acestea, vor exista întotdeauna elemente stranii de ambele părți, care amenință să distrugă armistițiul.

Când „True Blood” a atins apogeul, a fost un adevărat spectacol vizual și emoțional. Dacă intenționați să îl (re)vedeți, „True Blood” este disponibil pe platforma HBO Go.

10. Bram Stoker’s Dracula (1992)

Adaptarea romanului clasic al scriitorului Bram Stoker ia naștere în viziunea regizorală a maestrului Francis Ford Coppola. Filmul impresionează datorită scenariului, decorurilor de epocă, dar mai ales datorită distribuției de excepție. Gary Oldman este magistral în rolul Contelui Dracula, Winona Ryder este un vis gotic, iar Keanu Reeves este la fel de seducător ca întotdeauna, de această dată încercând un accent britanic.

După revederea filmului, ceea ce rămâne atât de palpabil este expresia vizuală a lui Coppola asupra nemuririi și a poftei insațiabile care depășește simplul sex, intrând într-un tărâm suprarealist al foamei fizice. Mai degrabă decât să transpună pe ecran povestea clasică înspăimântătoare, regizorul se ocupă de nebunia psihologică, de neîncredere și de incertitudinea de a deveni o creatură susținută doar de sânge. Filmul este acaparat de Gary Oldman, care interpretează fiecare versiune a personajului Dracula cu o dezinhibare teribilă, făcând ca simpla lui prezență să evoce sentimente de eliberare și damnare în egală măsură.

11. The Originals (2013 – 2018)

Cu mulți ani în urmă, o familie de vampiri locuia în New Orleans, nederanjați de nimeni. O serie de evenimente îi obligă pe aceștia să pornească în luptă și să recupereze ce este al lor de drept. The Originals este un spin-off al celebrului serial The Vampire Diaries, în care frații Mikaelson se mută în New Orleans și se aliază cu vrăjitoarele de acolo în efortul de a recuceri orașul. Serialul poate fi vizionat pe Netflix.

12. V Wars / Războaiele vampirilor (2019)

Medicul Luther Swann intră într-o lume de groază atunci când un virus este eliberat de topirea gheții, din cauza schimbărilor climatice. Tot ce poate face este să găsească un remediu pentru acest virus care a transformat multe persoane, inclusiv cel mai bun prieten al său, în vampiri. Dar nu toată lumea vrea să fie salvată. Comunitatea în creștere a vampirilor își dă seama rapid că se află în vârful lanțului trofic și mulți cred că este timpul ca vampirii să preia locul meritat în societate.

13. Being Human / Printre oameni (2008 – 2013)

Un serial britanic amuzant și inteligent care urmărește viața a trei tineri ce împart același apartament și care încearcă să ducă o viață normală, luptând în același timp cu problemele cauzate de cea de-a doua natură a fiecăruia. Unul este vârcolac, unul este vampir, iar al treilea este o fantomă. Producția „Being Human/ Printre oameni” se numără printre cele mai de succes seriale create de BBC, îmbinând cu succes elementele fantasy cu situații comice și momente dramatice de impact.

14. The Twilight Saga / Saga Amurg (2008 – 2012)

Indiferent dacă sunteți sau nu fani ai francizei Twilight, această serie a fost definitorie în ceea ce privește modul în care noua generație a ajuns să privească vampirii. În rolurile principale îi regăsim pe Kristen Stewart și Robert Pattinson. Protagonista Bella se mută într-un oraș mic, cu foarte puțină lumină solară, unde se îndrăgostește de un vampir vegetarian și este introdusă într-o lume fascinantă.

Inițial, ideea de vampir vegetarian poate suna de-a dreptul hilară și deplasată, însă viziunea New Age i-a afectat și pe vampirii moderni, care au decis să trăiască în armonie printre oameni.

15. The Vampire Diaries (2009 – 2017)

Elena, Stefan și Damon sunt personajele principale care au ținut fanii în suspans de-a lungul a 171 de episoade. Serialul The Vampire Diaries urmărește viața Elenei Gilbert, o liceană de 17 ani care se îndrăgostește de vampirul Stefan Salvatore, el având 162 de ani.

Relația lor se complică din momentul în care își face apariția vampirul Damon Salvatore, fratele lui Stefan, revenit în Mystic Falls pentru a se răzbuna pe Stefan, care l-a transformat în vampir în anul 1864. Acțiunea gravitează în jurul triunghiului amoros format de Elena, Stefan și Damon, toți având un trecut misterios. The Vampire Diaries/ Jurnalele vampirilor este disponibil pe Netflix.

Care este serialul sau filmul tău preferat cu vampiri?

Articolul Anterior

Top 21 Seriale pe Netflix – Online în 2020

Articolul Urmator

Lista cu Cele Mai Bune Seriale Online din Toate Timpurile

Cele mai populare