De ce ne plac filme horror? Pentru că ne bântuie mult timp după ce le-am vizionat, ne fac să tresărim, ne stimulează imaginația și ne fascinează. Este un fenomen interesant faptul că noi, oamenii, ne bucurăm, de fapt, de aceste senzații. Simțim adrenalina cum ne inundă trupurile și experimentăm reacția de „fight or flight” exact la momentul potrivit. Dacă sunteți în căutarea acelui fior, atunci vă recomandăm o selecție cu cele bune filme de groază din toate timpurile.
Crime brutale, litri de sânge, creaturi abominabile și oameni posedați de diavoli – iată ingrediente de succes ale celor mai bune filme horror, care vă vor transforma visele în coșmaruri.
21. Get Out/ Fugi! (2017)
O privire deloc confortabilă, ba chiar satirică, asupra a ceea ce se poate întâmpla când un afro-american vizitează familia iubitei sale de origine caucaziană, la o fermă izolată. Get Out este un film modern de groază care tratează eterna problemă a rasismului asumat. Cu toții încercăm să depășim barierele create de rasă, sex, statut social. În Get Out, nu avem de-a face cu acel tip de rasism evident și înfricoșător (ars pe cruce, linșări, tortură). În schimb, regizorul reușește să arate cât de îngrozitor poate fi un comportament rasist și agresiv, iar privitorii au ocazia să simtă acea groază într-un mod visceral, trupesc. În tradiția unui horror cu temă socială, Get Out transformă un subiect adesea abordat cerebral în ceva ce simți pe piele ta. Ba mai mult, o face cu un simț al umorului destul de sinistru.
20. IT (2017)
O forță malefică din orășelul Derry ia forma unui clovn, dar care nu e deloc pus pe giumbușlucuri. Dimpotrivă, îi înfricoșează atât pe adulți cât și pe tineri, condamnându-i la moarte înainte de termen. Din perspectivă vizuală, filmul este extraordinar, reușind să ne transpună într-o lume pe cât de reală, pe atât de înfricoșătoare. Filmul horror „IT” are la bază unul dintre cele mai înspăimântătoare romane din istoria horror-ului, scris de nimeni altul decât maestrul Stephen King.
19. Nosferatu (1922)
Unul dintre primele filme de groază din istoria cinematografiei, Nosferatu a rămas o capodoperă chiar și după un secol de la apariție. Filmul ne oferă imaginea dezolantă a vampirului, prezentând această creatură ca pe o cochilie bolnavă și obosită. Contele Orlok este reprezentarea fizică a morții; cu urechile și nasul ascuțite, el are chipul unui diavol.
În ciuda tuturor avertismentelor, un agent și noua lui soție îl vizitează pe Nosferatu, pentru a achiziționa o moșie. Există o recompensă substanțială dacă agentul finalizează vânzarea, dar soția lui este prinsă în joc. “Nosferatu” reprezintă o metaforă inteligentă pentru umanitatea care devine oarbă atunci când recompensele financiare sunt extrem de tentante. În acest caz, cine este adevăratul monstru?
18. Poltergeist (1982)
Mezina familiei Freeling, Carol Anne, urmărește cu mare interes un post TV straniu. În curând, în viața familiei încep să apară o serie de mistere și de situații inexplicabile. La început, pare a fi vorba despre niște fantome gălăgioase, care distrează pe seama membrilor familiei. Dar curând, șicanele încep să se transforme în adevărate orori ce implică papusi și plante ucigașe. Tensiunea și suspansul care se acumulează pe parcursul desfășurării acțiunii ajung la note culminante, iar publicul experimentează o serie de emoții teribile.
17. The Conjuring / Trăind printre demoni (2013)
Ed şi Lorraine Warren sunt specialişti în domeniul activităților paranormale. Aceștia sunt chemaţi de o familie terorizată de prezenţa unor spirite întunecate la ferma lor. Forţaţi să confrunte puternicul demon, cei doi au de-a face cu cel mai terifiant caz din carierele lor.
Ceea ce probabil că mulți dintre voi nu știu este faptul că personajele din film sunt inspirate din realitate. Ed şi Lorraine Warren sunt persoane reale, respectiv cei mai renumiţi investigatori de fenomene paranormale. Ed a murit în 2006, iar Lorraine deţine un muzeu în casa ei din Connecticut, unde se regăsesc tot felul de obiecte ciudate şi bizare, descoperite de ea şi soţul ei, în timpul investigaţiilor făcute. Așadar, filmul este inspirat din realitate, ceea ce transformă The Conjuring într-un film horror cu adevărat terifiant și totodată fascinant.
16. The Cabin in the Woods / Cabana din pădure (2011)
Plini de entuziasm, cinci prieteni puși pe distracție se opresc la o cabană părăsită din pădure pentru a petrece un weekend nebun. Însă lucruri îngrozitoare le vor da planurile peste cap. Cabana din pădure este un horror atipic, plin de răsturnări de situație imprevizibile și fiori de groază.
În plus, filmul abordează o mulțime de fobii, pe care le intercalează cu litri de sânge și monștri abominabili care pândesc în întuneric. Fascinantă este modalitatea în care The Cabin in the Woods reușește să te facă să râzi un minut și să urli de spaimă în următorul minut.
15. Saw / Puzzle mortal (2004)
Doi bărbați se trezesc într-o toaletă subterană, amândoi fiind legați cu lanțuri de perete. Tot ce știu este că unul dintre ei trebuie să-l ucidă pe celălalt în decursul a opt ore, în caz contrar amândoi vor muri. Saw ne determină să ne confruntăm cu teroarea psihologică, fiind un film intens, plin de suspans, complex, cu o intrigă foarte interesantă. Însă ceea ce îl recomandă în topul celor mai bune filme horror este chiar deznodământul, care șochează publicul. Brutal, captivant și original, finalul te va bântui mult timp după vizionare.
14. Paranormal Activity / Activitate paranormală (2007)
Katie si Micah sunt un cuplu obișnuit,cu excepția faptului că ea ascunde un secret întunecat: este urmărită de o prezență invizibilă. Acest lucru nu poate rămâne mult timp un secret, pentru că episoadele nocturne devin din ce în ce mai puternice. Sceptic, dar curios, Micah cumpără o cameră video și înregistrează orice activitate suspectă din timpul nopții. Ceea ce cuplul descoperă se transformă treptat din fascinație în obsesie, iar ulterior în șoc, groază și panică.
Activitate Paranormală a fost realizat cu un buget de numai 11.000 de dolari și filmat în 7 zile, cu o cameră video obișnuită. Rezultatul este un film horror cu o doză atât de mare de realism, încât impactul asupra privitorului este incredibil de puternic.
13. The Birds / Păsările (1963)
Alfred Hitchcock rămâne maestrul suspansului în filmele de groază, iar The Birds este una dintre capodoperele sale. Protagonista filmului este Melanie Daniels, o femeie din înalta societate, care cumpără o colivie cu păsări şi pleacă în Bodega Bay să viziteze bărbatul de care s-a îndrăgostit. Treptat, atmosfera liniştită este tulburată de comportamentul curios al păsărilor din zonă. Situaţia ia o întorsătură stranie atunci când păsările se strâng cu miile şi se năpustesc asupra oamenilor, provocând panică, moarte şi distrugere. Nu există nicio explicație de ce se întâmplă acest lucru. Pe măsură ce păsările își continuă atacurile violente, supraviețuirea devine prioritară.
12. A Nightmare on Elm Street / Coșmar pe Strada Ulmilor (1984)
În anii ‘80, un psihopat pe nume Freddy Krueger a ucis câțiva copii cu o mănușă prevăzută cu lame ascuțite pe post de degete. Arestat și eliberat din lipsă de probe, Kruger este supus răzbunării din partea părinților copiilor uciși. În cele din urmă, Freddy Kruger moare într-un incendiu. La câțiva ani după moartea sa, adolescenții Nancy, Tina, Rod și Glen, ai căror părinți au fost responsabili de moartea lui Krueger, trec prin coșmaruri terifiante în care apare un om ars, îmbrăcat ciudat, purtând o mănușă cu lame ascuțite. Fantoma lui Freddy Krueger îi terorizează pe rând, iar Nancy realizează că trebuie să rămână treji. Dacă nu vor găsi o cale de a-l opri pe Krueger, cei patru adolescenți nu vor mai dormi niciodată.
“A Nightmare on Elm Street” este filmul de debut al lui Johnny Depp, care la vremea respectivă avea 21 ani.
11. Don’t Look Now / Nu privi acum (1973)
După moartea misterioasă a fiicei lor, Laura și John Baxter devin martorii unei serii de întâmplări misterioase. Cuplul se mută în Veneția pentru că John este implicat în restaurarea unei biserici vechi. Cei doi speră că schimbarea mediului îi va ajuta să treacă mai ușor peste dispariția tragică a copilului, dar în noul oraș au loc niște crime inexplicabile. Totul se schimbă în momentul în care Laura și John cunosc un orb și pe sora excentrică a acestuia, care susțin că pot lua legătura cu spiritul fiicei lor.
10. The Texas Chain Saw Massacre (1974)
The Texas Chain Saw Massacre conține toate elementele unui horror greu de privit: crime odioase, canibali, măcelari și profanatori de morminte. Cinci adolescenți hipioți care călătoresc în Texas devin ținta unui criminal mascat, înarmat cu o drujbă. Leatherface folosește o drujbă și o mască din bucăți de piele ale fostelor sale victime. Masacrul este inevitabil, iar tinerii sunt măcelăriți în cele mai oribile moduri cu putință.
9. The Blair Witch Project / Proiect: Vrăjitoarea (1999)
În urmă cu 20 de ani, când s-a lansat “The Blair Witch Project”, fanii filmelor de groază au fost deopotrivă încântați și terifiați de acest horror filmat într-un stil realist. Un grup de tineri cineaști se avântă în pădurea Black Hills din Maryland pentru a realiza un documentar despre o legendă locală, respectiv vrăjitoarea din Blair. Stilul amator de filmare este ingredientul secret care bagă în sperieți spectatorii, pentru că ai impresia că urmărești o filmare autentică.
“Mi-e frică să închid ochii. Mi-e frică să îi deschid”, spune la un moment dat un personaj din film, iar aceasta este senzația pe care o experimentezi pe tot parcursul filmului.
8. Halloween (1978)
“Halloween” este unul dintre primele filme ale genului slasher – un subgen de filme horror care implică un psihopat ce urmărește și ucide un grup de oameni, de obicei cu obiecte ascuțite. Povestea filmului este simplă, dar agresivă și plină de suspans, implicând un babysitter și un ucigaș mascat. Ambiguitatea psihopatului Michael Myers transformă “Halloween” într-un horror de-a dreptul înfricoșător, iar coloană sonoră amplifică suspansul până la niveluri aproape insuportabile.
7. A Quiet Place / Fără zgomot (2018)
Într-o lume post-apocaliptică, o familie este forțată să trăiască în tăcere deplină, de frica unor extratereștri cu auz ultra-sensibil. În anul 2020, Pământul a fost invadat de creaturi extraterestre fără vedere, dar cu un auz extraordinar. Întreaga populație rămasă este terorizată pentru că, la cel mai mic zgomot, riști să fii ucis. În aceste condiţii, o familie încearcă să supravieţuiască, dar problema este că femeia este însărcinată şi urmează să nască în curând.
6. The Shining / Strălucirea (1980)
O ecranizare magistrală a romanului omonim scris de Stephen King, “The Shining” l-a propulsat pe Jack Nicholson printre superstarurile de la Hollywood. În regia lui Stanley Kubrick, filmul șochează prin atmosfera absolut terifiantă, mesajul dualității sugerat de imaginea oglinzilor și a labirintului, replicile celebre și coloana sonoră care ne trimite fiori reci pe șira spinării. Tema principală a filmului este nebunia / psihoza, prezentată într-un mod inegalabil prin diverse simboluri recurente, dar mai ales prin jocul actoricesc de excepție al lui Jack Nicholson.
5. Alien (1979)
Ideea de a fi captiv într-o navă spațială cu o creatură de pe altă planetă este premisa unui scenariu excepțional de film horror. Sub bagheta regizorală a maestrului Ridley Scott, filmul reușește să ne surprindă pentru că, în orice moment, nu știm unde se ascunde monstrul, dar nici nu știm cum arată. În plus, nava spațială masivă începe să devină o casă bântuită de care echipajul nu poate scăpa, ca să nu mai vorbim că există un robot spion la bord – doar pentru a ridica puțin tensiunea. În „Alien” se întâmplă o mulțime de lucruri înfricoșătoare, ca să nu mai vorbim despre atacurile sexuale tulburătoare ale creaturii.
4. Psycho (1960)
Tânăra Marion fură suma de 40.000 de dolari de la șeful său și se îndreaptă spre magazinul iubitului ei, aflat în California. Obosită după drumul lung și prinsă într-o furtună, Marion se retrage de pe autostradă și trage la Motelul Bates. Motelul este administrat de un tânăr liniștit numit Norman, care pare a fi dominat de mama sa. Totul culminează cu scena în care femeia este ucisă cu brutalitate în dușul motelului. Un detectiv privat și sora lui Marion pornesc în căutarea acesteia, iar suspansul și teroarea ating cote maxime în momentul demascării ucigașului.
În regia maestrului Alfred Hitchcock. „Psycho” este unul dintre cele mai populare filme de groază din istoria cinematografiei, inspirând generații întregi de regizori. Celebra scenă terifiantă de la duș a șocat publicul la vremea respectivă, iar ulterior a dat naștere unei întregi serii de parodii.
3. The Fly / Musca (1986)
Unul dintre primele filme ale genului “body horror”, “The Fly” prezintă experimentul straniu al unui om de știință, care combină ADN-ul uman cu cel al unei muște, ajungând să se transforme într-o creatură monstruoasă. Cu toate acestea, ființa jumătate om jumătate muscă trezește sentimentele unei frumoase jurnaliste. Filmul este o metaforă puternică pentru frica umanității de boală și în același timp o poveste de dragoste tragică și inedită.
2. Rosemary’s Baby / Copilul lui Rosemary (1968)
Un cuplu tânăr se mută într-un nou apartament din New York, însă întâmplările ciudate se țin lanț, iar vecinii extrem de grijulii nu le dau pace. Când soția rămâne însărcinată pentru prima dată, paranoia asupra siguranței copilului său nenăscut începe să îi controleze viața. Confuzie, teamă, anxietate – toate emoțiile femeii sunt redate extrem de intens prin viziunea regizorală a lui Roman Polanski.
1. The Exorcist / Exorcistul (1973)
Având reputația unuia dintre cele mai înspăimântătoare filme realizate vreodată, “Exorcistul” prezintă povestea unei fetițe de 12 ani, care este posedată de demoni. Mama acesteia cere ajutorul a doi preoți, singurii care se dovedesc capabili să lupte cu entitățile malefice.
Inspirat dintr-un caz real de exorcizare, filmul a fost considerat blestemat pentru că a fost însoțit de numeroase evenimente tragice. Nouă persoane implicate în acest film au murit în timpul celor 15 luni de filmare. Ellen Burstyn a fost accidentată în timpul filmărilor: în timpul scenei în care își verifică fiica și este aruncată de lângă pat, Burstyn s-a lovit și a căpătat o rană permanentă la coloana vertebrală, iar țipătul de durere din film este cât se poate de real. Chiar și protagonista Linda Blair a suferit o cădere nervoasă severă după încheierea filmărilor.
Întâmplările stranii au continuat și după lansarea filmului în cinematografe, în anul 1973. Mulți spectactori au vomitat, au leșinat și au avut crize nervoase. În unele cinematografe se ofereau pungi de vomitat, iar oamenii continuau să leșine chiar și după vizionarea filmului.