Premiile Oscar ➡️ reprezintă un barometru excelent pentru sortarea filmelor remarcabile de cele mediocre. Cu toate acestea, selectarea celor mai bune 15 filme premiate cu Oscar din toate timpurile este o adevărată provocare, având în vedere că au existat aproape 100 de ceremonii de la înființarea Premiilor Oscar până azi.
În acest top am inclus filme din toate timpurile și din toate genurile, pentru a satisface preferințele cinefililor curioși să își extindă orizontul cinematografic.
Așadar, iată cele mai bune 15 filme de Oscar pe care nu trebuie să le ratezi.
15. Avatar (2009)
Câștigător a 3 premii Oscar și nominalizat la alte 6 categorii, “Avatar” este un film epic ce îmbină elementele fantasy cu o frumoasă poveste de dragoste și cu un puternic mesaj de empatie, compasiune și dreptate.
- Numar Premii Oscar: 3
Acțiunea se petrece în viitor, când Jake (Sam Worthington), un veteran de război paralizat, este trimis pe o planetă îndepărtată pentru a înființa o colonie umană.
Scopul este altul: de a extrage cât mai multe resurse minerale oferite de noua planetă. Pe măsură ce Jake o cunoaște pe Neytiri, el descoperă o veche civilizație care trăiește în perfectă comuniune cu natura.
14. Ray (2004)
Povestea vieții și a carierei legendarului muzician de blues Ray Charles a cucerit 2 trofee Oscar, inclusiv la categoria Cel mai bun actor în rol principal, premiu care i-a revenit lui Jamie Foxx.
- Numar Premii Oscar: 2
Filmul “Ray” relatează viața artistului de la umilele sale începuturi și momentul tragic în care a orbit la vârsta de șapte ani, până la ascensiunea carierei sale muzicale în anii 1950 și 1960.
Poveștile tumultoase de dragoste nu lipsesc, dar nici dependența de droguri, care îi afectează munca și viața de familie.
O dramă memorabilă, inspirată din realitate și presărată cu muzică superbă, momente comice și situații emoționante.
13. One Flew Over the Cuckoo’s Nest / Zbor deasupra unui cuib de cuci (1975)
“Zbor deasupra unui cuib de cuci” aduce în prim-plan povestea lui Patrick (Jack Nicholson), care ajunge în închisoare pentru corupere de minori după ce se îndragostește de o adolescentă de 15 ani.
McMurphy se preface că este nebun și reușește sa fie transferat într-un azil de nebuni. Dar viața în acest loc nu este ușoară, contrar așteptărilor sale.
Filmul a câștigat 5 premii Oscar la cele mai importante categorii:
- Cel mai bun film
- Cel mai bun regizor (Milos Forman)
- Cel mai bun actor în rol principal (Jack Nicholson)
- Cea mai buna actriță în rol principal (Louise Fletcher)
- Cel mai bun scenariu adaptat.
12. The Godfather / Nașul (1972)
Cel mai apreciat film al însuși nașului cinematografiei, Francis Ford Coppolla, “The Godfather / Nașul” este prima parte a trilogiei cu mafioți inspirate de romanul lui Mario Puzo.
Filmul distins cu 3 premii Oscar înfățișează familia șefului mafiot Don Vito Corleone (Marlon Brando), a cărui „afacere de familie” se află în mijlocul transmiterii către fiul său.
Problema este că Michael Corleone (Al Pacino) nu pare interesat să preia afacerea familiei.
- Numar Premii Oscar: 3
Atunci când un rival puternic vrea să vândă droguri și are nevoie de influența lui Don, Vito refuză să o facă.
Ceea ce urmează este o ciocnire între vechile valori ale lui Vito și noile modalități sugerate de Michael, care ar putea conduce la un război mafiot împotriva tuturor celorlalte familii rivale.
11. Slumdog Millionaire / Vagabondul milionar (2008)
Un film impresionant despre greutățile vieţii şi despre puterea dragostei, “Vagabondul milionar” a câştigat 8 Premii Oscar în 2009, inclusiv la categoria Cel mai bun film.
- Numar Premii Oscar: 8
Jamal Malik (Dev Patel) este un orfan în vârstă de 18 ani, venit direct din mahalaua Mumbai-ului.
El este pregătit să facă faţă celei mai mari provocări din viaţa lui: să răspundă la întrebarea finală pentru a câştiga fabuloasa sumă de 20 de milioane de rupii, la versiunea indiană a emisiunii “Vrei să fii milionar?”.
Pe parcursul concursului, flash-uri din amintirile lui Jamal justifică modul în care școala vieții l-a ajutat pe orfan să obțină cultura generală dovedită și să se adapteze oricărei situații dificile pentru a supraviețui.
10. Schindler’s List / Lista lui Schindler (1993)
În regia lui Steven Spielberg, “Lista lui Schindler” prezintă viața eroică a lui Oskar Schindler, un om de afaceri german care, în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, a salvat de la moarte peste o mie de evrei.
- Numar Premii Oscar: 7
Filmul a câștigat 7 premii Oscar și este inspirat de o poveste adevărată, fiind o mărturie a bunătății și a compasiunii prezente în fiecare ființă umană, indiferent de rasă, religie sau convingeri politice.
9. The Silence of the Lambs / Tăcerea mieilor (1991)
Un thriller memorabil laureat cu 5 premii Oscar, “Tăcerea mieilor” o are ca protagonistă pe Jodie Foster în rolul agentului FBI Clarice Starling.
- Numar Premii Oscar: 5
Ea este trimisă să investigheze cazul unui monstruos ucigaș în serie. Pentru a rezolva cazul, Clarice cere sfatul unui psihiatru canibal aflat în închisoare, Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), a cărui fascinație pentru tânăra femeie devine la fel de puternică precum nevoia de crimă.
Pe măsură ce relația lor se dezvoltă, Clarice este nevoită să se confrunte și să își învingă propriii demoni de care nici măcar nu era conștientă.
8. Joker (2019)
Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) aspiră să devină comedian de stand-up, dar se confruntă cu probleme de sănătate mintală.
Ignorat de societate, simțindu-se profund neînțeles și renunțând să mai lupte pentru fericire, Arthur înnebunește și devine ucigașul psihopat cunoscut drept Joker.
- Numar Premii Oscar: 2
Câștigător a 2 premii Oscar și nominalizat la alte 9 categorii, „Joker” este primul film dedicat celebrului antagonist al universului Batman.
Acest thriller psihologic impresionează publicul prin intensitatea scenelor cheie pe care Joaquin Phoenix le interpretează magistral.
Astfel, avem ocazia de a urmări un fascinant studiu de personaj care ascunde o poveste moralizatoare: fii bun cu cei din jurul tău, pentru că nu știi niciodată ce răni nevindecate poartă în suflete.
7. The Matrix (1999)
Pe lângă cele 4 Premii Oscar, “The Matrix” a câștigat inimile a milioane de oameni care s-au regăsit în această poveste SF despre libertate, dreptate și iubire.
- Numar Premii Oscar: 4
Trilogia “The Matrix” a generat o întreagă mitologie, oferind o perspectivă distopică despre cum ar putea să arate o lume în care oamenii ajung să fie controlați de roboți.
Așadar, premisa de la care pleacă “The Matrix” este: Dacă realitatea virtuală nu ar fi doar o plăcută evadare, ci un instrument eficient prin care oamenii ar fi sechestraţi într-o lume virtuală? Aceasta este dilema pe care o are în faţă specialistul în computere Thomas Anderson alias Neo (Keanu Reeves).
“The Matrix” reușește să ofere o perspectivă filosofică asupra calităților ce definesc o ființă umană, avertizând totodată asupra riscului de a ne comporta asemenea zeilor.
6. Casablanca (1942)
Câștigător a 3 premii Oscar, inclusiv la categoria Cel mai bun film, “Casablanca” este unul dintre cele mai cunoscute și mai îndrăgite filme din toate timpurile.
- Numar Premii Oscar: 3
Într-un bar din Casablanca, doi foști amanți se întâlnesc într-o conjunctură care îi forțează să pună pe primul plan datoria, nu sentimentele.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, intrarea trupelor germane în Maroc este iminentă. Victor Laszlo (Paul Henreid) este șeful Rezistenței Cehe, iar americanul Rick Blaine (Humphrey Bogart) este încă îndrăgostit de fosta lui iubită, Ilsa (Ingrid Bergman), care a devenit soția lui Victor.
Atunci când Ilsa se oferă să se predea în schimbul libertății lui Laszlo, Rick trebuie să decidă ce este mai important: propria fericire sau viața unui om care depinde de el.
5. The Departed / Cârtița (2006)
Martin Scorsese este un adevărat maestru al suspansului, creând o pânză de evenimente și de personaje care se intersectează în cele mai inedite situații, iar finalul este întotdeauna surprinzător.
Această rețetă este aplicată cu succes în thrillerul “The Departed”, care a obținut 4 trofee Oscar.
- Numar Premii Oscar: 4
Crescut într-o familie de mafioți, tânărul polițist Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) a ajuns cârtița ideală, respectiv omul care poate fi infiltrat de poliție în clanul mafiot condus de Frank Costello (Jack Nicholson).
Totul pare simplu de realizat, iar Costello ar urma să fie arestat după ce polițiștii adună suficiente dovezi pentru a-l incrimina.
Există o mică problemă: nimeni nu l-ar fi suspectat pe ofițerul de poliție Colin Sullivan (Matt Damon) că ar putea fi însăși cârtița lui Costello.
4. Gladiator / Gladiatorul (2000)
Maximus (Russell Crowe) este un puternic general roman, iubit de oameni și de împăratul Marcus Aurelius. Înainte de moartea sa, împăratul îl alege pe Maximus drept moștenitor.
- Numar Premii Oscar: 5
Invidios, moștenitorul tronului, Commodus (Joaquin Phoenix), ordonă execuția lui Maximus și a familie sale. Scăpând cu greu de la moarte, Maximus ajunge sclav și este antrenat ca gladiator. Singura dorință care îi alimentează voința este șansa de a se ridica și de a se răzbuna pe omul care i-a ucis familia.
În regia lui Ridley Scott, “Gladiator” a câștigat 5 Premii Oscar, inclusiv la categoria Cel mai bun film, și a obținut încă 7 nominalizări la prestigioasele trofee.
3. Amadeus (1984)
Având în palmares 8 Premii Oscar, “Amadeus” este o dramă care prezintă ultimii ani din viața celebrului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart.
Acțiunea se desfășoară la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în Viena.
Filmul este relatat din punctul de vedere al compozitorului Antonio Salieri, care îl invidia și îl idolatriza deopotrivă pe Mozart, considerând că muzica lui este divină.
- Numar Premii Oscar: 8
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Wolfgang Amadeus Mozart și rivalul său, Antonio Salieri? A existat această competiție în viața reală?
Amadeus nu este primul film biografic care se inspiră din realitate, iar acest lucru nu ar trebui să conteze prea mult atunci când filmul în sine este o experiență atât de majestuoasă.
Regia lui Milos Forman este excelentă și face ca acest film de aproape trei ore să treacă pe nesimțite.
2. The Last Emperor / Il ultimo imperatore / Ultimul împărat (1987)
În regia Bernardo Bertolucci, „The Last Emperor” este povestea adevărată a lui Aisin-Gioro Pu Yi, ultimul împărat din dinastia chineză Ching.
Încoronat la vârsta de 3 ani, adorat de 500 de milioane de oameni, forţat în final să abdice, Pu Yi sfârşeşte în obscuritate, un simplu cetăţean al Republicii Populare Chineze.
- Numar Premii Oscar: 9
„Ultimul împărat” este un film remarcabil atât din perspectiva poveștii inspirate din realitate, cât și din punct de vedere vizual, reușind să transporte publicul într-o fascinantă călătorie într-o lume uitată.
„Ultimul împărat” a câştigat 9 premii Oscar, învingând la toate categoriile la care a fost nominalizat.
1.The Lord of the Rings: Return of the King / Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui (2003)
Ultima parte a trilogiei “The Lord of the Rings” a câștigat 11 Premii Oscar, inclusiv la categoriile:
- Cel mai bun film
- Cel mai bun scenariu
- Cel mai bun regizor
- Cele mai bune efecte vizuale.
În “The Lord of the Rings: Return of the King”, lupta finală pentru Pământul de Mijloc a început. Frodo și Sam, conduși de Gollum, își continuă misiunea periculoasă spre adâncurile Muntelui de Foc, cu scopul de a distruge Inelul Suprem.
- Numar Premii Oscar:11
În același timp, Aragorn luptă neînfricat, conducând oștirile depășite numeric împotriva puterii tot mai mari a Lordului Întunericului.
Un sacrificiu imens însoțește fiecare victorie. În ciuda pierderilor uriașe, Frăția Inelului se avântă în cea mai importantă bătălie a vieții lor, uniți în scopul unic de a-i oferi lui Frodo șansa de a-și îndeplini misiunea.
Călătorind pe tărâmuri străine și înșelătoare, Frodo trebuie să învețe să stăpânească puterea imensă a Inelului, care continuă să-i pună la încercare credința și chiar umanitatea.
Este timpul ca Purtătorul Inelului să-și ducă la bun sfârșit călătoria.