Eroziunea dentara – cum sa o recunosti si sa o previi

Smaltul dintilor se poate uza prematur. Frecventa la adulti, dar intalnita si la adolescenti si copii, eroziunea dentara provoaca daune ireversibile.

Această afectiune se caracterizeaza printr-o demineralizare a smaltului dentar, cauzata de prezenta acida in gura. De indata ce pH-ul cavitatii bucale este sub 5,5, smaltul de suprafata este slabit, iar dintele devine fragil. Intr-un stadiu avansat, marginea taioasa a dintelui devine translucida si crapata, schimbandu-si forma.

Care sunt semnalele si cauzele aparitiei eroziunii dentare? 

Eroziunea dentara prematura poate fi recunoscuta prin diferite semne, cum ar fi subtierea smaltului de suprafata, pierderea stralucirii dintelui, decolorare galbuie, sensibilitate la frig, caldura si zahar, precum si modificari ale formei dintelui, originile eroziunii dentare. In momentul in care se observa apar unele dintre aceste semne, ar trebui sa se caute cea mai apropiata clinica stomatologica, pentru un control stomatologic. 

Alimentatia este cea mai frecventa cauza extrinseca, deoarece alimentele si bauturile acide inmoaie smaltul si favorizeaza abraziunea. Chiar si unele alimente sanatoase, cum ar fi merele, branza, capsunile sau rosiile, pot afecta smaltul dintelui, printre lichidele care sunt daunatoare acestuia fiind vinul, sucul de portocale si bauturile racoritoare. 

De asemenea, anumite boli, percum bulimia sau boala de reflux gastro-esofagian, sunt factori intrinseci in eroziunea dentara. Salivarea inadecvata poate contribui si ea la aparitia acestie afectiuni.

Tratament si prevenire

Daca este detectata la timp, eroziunea poate fi incetinita prin adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase si evitarea consumului de bauturi carbogazoase si acide. In functie de gravitatea afectiunii insa medicul dentist va stabili planul de tratament, fatetele dentare fiind, de exemplu, o solutie de tratament pentru dintii deja afectati de uzura prematura. Pentru cazurile avansate, terapia de canal este cea mai buna optiune, dintele fiind apoi restaurat cu o rasina sau o coroana dentara.

De aceea, pentru a preveni degradarea prematura a smaltului, este important sa se adopte o dieta sanatoasa si o tehnica de curatare corecta. Vizitele periodice la medicul dentist reprezinta cea mai buna modalitate de a evalua starea dintilor si de a identifica orice semne de eroziune, permitand astfel intervenirea rapida pentru a stopa acest fenomen si a trata dintii afectati. 

Articolul Anterior

Costuri și durata pentru construcția unei piscine

Articolul Urmator

Merită să cumpăr camioane izoterme?

Cele mai populare