Fibromul uterin este o afectiune necanceroasa, lipsita de simptome in majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, in cazul fibroamelor multiple sau al fibroamelor de mari dimensiuni, severitatea simptomelor poate varia in limite mari cu afectarea consecutiva a calitatii vietii. Scaderea dimensiunilor fibromului si a intensitatii simptomelor poate fi obtinuta printr-o procedura medicala numita embolizare. Citeste in continuare si afla ce presupune aceasta procedura, cum se efectueaza si ce trebuie sa faci inaintea ei.
Ce este embolizarea fibromului uterin?
Procedura de embolizare a fibromului uterin, cunoscuta si sub numele de embolizarea arterei uterine, este folosita inca din anii ’90 in cazul pacientelor care:
- au sangerari menstruale abundente sau dereglari ale ciclului menstrual cauzate de fibroame uterine;
- nu au intrat la menopauza;
- nu doresc sa mai ramana insarcinate [1].
Scopul procedurii de embolizare este scaderea in dimensiuni a fibromului. Acest lucru se obtine prin intreruperea alimentarii tumorii cu sange, prin blocarea vasului sanguin responsabil. Consecutiv opririi alimentarii cu sange, fibromul nu mai poate creste, iar pe masura ce acesta se micsoreaza, simptomele se amelioreaza treptat si ulterior dispar [2].
Cum se realizeaza embolizarea fibromului uterin?
In general, embolizarea fibromului uterin impune o internare de minim 24h pentru analize de sange si monitorizarea starii generale. Inainte de procedura propriu-zisa, iti vor fi efectuate analize de sange si investigatii imagistice pentru caracterizarea corecta si cat mai completa a localizarii si dimensiunii fibromului, dar si a starii tale de sanatate.
Embolizarea este o procedura minim invaziva si se realizeaza frecvent sub anestezie locala, desi pot exista cazuri care sa necesite anestezie generala. La nivelul unei artere (de exemplu artera femurală localizată în zona inghinală), se introduce un cateter ghidat sub control radiologic până la nivelul arterelor uterine. Odată ajuns în poziția potrivită, prin intermediul lui vor fi injectate particule embolizante care vor bloca alimentarea cu sânge a fibromului. Ulterior, cateterul va fi indepartat, iar locul de punctie va fi presat pentru oprirea sangerarii si pansat.
Pe timpul procedurii, iti vor fi monitorizate semnele vitale [3].
Cum te pregatesti de procedura?
Medicul tau iti va oferi toate informatiile necesare atat cu privire la pregatirea anterioara procedurii, cat si in legatura cu modul in care se va desfasura procedura. Este important sa ii adresezi orice intrebare sau nelamurire pentru a fi cat mai bine informata. De asemenea, adu-i la cunostinta orice antecedente chirurgicale sau alergice. Spune-i medicului despre toate medicamentele si suplimentele alimentare pe care le folosesti pentru ca s-ar putea sa fie necesar sa opresti administrarea unora dintre ele.
De obicei, este necesar sa nu consumi alimente sau bauturi cu aproximativ 8h inaintea procedurii [2].
In concluzie, embolizarea fibromului uterin este o procedura minim invaziva prin care se opreste alimentarea cu sange a fibromului uterin. Consecintele dorite ale acestei interventii sunt scaderea dimensiunii acestuia si ameliorarea simptomelor. Daca te confrunti cu simptome ale fibromului uterin, discuta cu medicul tau despre posibilitatea de a beneficia de pe urma procedurii de embolizare.
Surse informative
- Young M, et al “Uterine Fibroid Embolization” StatPearls [Internet], 2022.
- “Uterine Artery Embolization.” Johns Hopkins Medicine, 27 June 2022, www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/uterine-artery-embolization.
- “Uterine Fibroid Embolization (UFE).” Radiologyinfo.org, 29 Jan. 2020, www.radiologyinfo.org/en/info/ufe.