Depresia – una dintre cele mai frecvente tulburari mentale

Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburari mintale, afectand 15% din populatie cel putin o data in viata. Este o boala care nu poate fi controlata de vointa umana si poate dura cateva luni. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca este una dintre cele mai frecvente cauze de dizabilitate.

Din fericire, daca se administreaza tratamentul potrivit, ameliorarea se produce rapid, insa daca pacientul nu cauta ajutor profesional intr-un cabinet psihiatrie, boala ii va ingreuna viata, ceea ce poate fi fatal. Majoritatea oamenilor se gandesc la sinucidere si 10-15% dintre ei o vor comite.

Cum se trateaza depresia? 

Terapia consta in tratament biologic (medicament) si psihoterapie, care poate fi cognitiv-comportamentala sau interpersonala.

Tratament biologic 

In timpul tratamentului se folosesc antidepresive eficiente si relativ sigure, care cresc in principal disponibilitatea si turnover-ul neurotransmitatorilor pe conexiunile sinaptice, care joaca un rol cheie in influentarea starii de spirit: norepinefrina, serotonina si dopamina.

Fazele farmacoterapiei 

Tratament initial ,,de atac”

Scopul este eliminarea cat mai rapida a simptomelor si restabilirea completa a functionarii normale, obtinand astfel o remisiune completa. Este nevoie de sprijin emotional, urmat de psihoeducatia pacientului si a familiei acestuia.

Tratament de intretinere

Scopul este mentinerea remisiunii. Terapia trebuie continuata timp de 4-6 luni dupa ce simptomele acute s-au rezolvat (acest timp depinde de durata medie a depresiei netratate). Este important sa se informeze pacientul despre necesitatea de a lua antidepresive, chiar daca simptomele au disparut.

Tratament preventiv

Scopul este de a preveni revenirea bolii. Tratamentul preventiv este utilizat la pacientii cu risc crescut (trei episoade in ultimii 5 ani, depresie severa cu tentativa de suicid, forma psihotica, boala concomitenta, rezistenta la tratament). In depresia netratata, riscul de reaparitie a simptomelor este de 2-3 ori mai mare decat in ​​cea tratata. Uneori terapia preventiva poate dura toata viata.

Antidepresive 

Antidepresivele sunt medicamente care actioneaza asupra starii de spirit anormal de scazute si asupra altor simptome ale sindromului depresiv. In prezent, exista peste 40 de grupuri cu mecanisme de actiune si parametri farmacocinetici diferiti.

Psihoterapie

Terapie cognitiv comportamentala

Componenta comportamentala se bazeaza pe teoria invatarii si functioneaza cu principiile conditionarii clasice. Metodele cognitive modifica perceptia, atentia, memoria si evaluarea. Scopul este de a schimba comportamentul pacientului in ceea ce priveste o mai buna rezolvare a problemelor.

Exista un numar mare de metode comportamentale (programe de antrenament pentru imbunatatirea competentei sociale, metode de autocontrol si confruntare cu stimuli etc.), precum si programe dezvoltate pentru tratamentul anumitor tulburari (ex. fobii, tulburari compulsive, tulburari somatoforme, tulburari sexuale). Eficacitatea metodelor de terapie cognitiv-comportamentala a fost documentata de numeroase cercetari.

Psihoterapia interpersonala

Aceasta este o metoda care se concentreaza pe schimbarea relatiilor interpersonale si este directionata pe rezolvarea unor anumite probleme. Metoda este conceputa ca o terapie pe termen scurt. Scopul ei este rezolvarea aspectelor problematice cu care pacientul se confrunta in prezent. 

Intre psihoterapeut si psihiatru trebuie sa existe o stransa colaborare pentru a se obtine rezultatele dorite in terapie. Aceasta colaborare este obligatorie mai ales in situatiile in care terapia necesita si medicatie, care poate fi prescrisa doar de catre medicul psihiatru.

Articolul Anterior

Bucătărie în stil minimalist: 5 reguli de urmat

Articolul Urmator

Ce avantaje iti ofera autoturismele rulate de la Auto Schunn?

Cele mai populare