Depozite la termen: ce sunt și cum funcționează

Depozitele la termen sunt un tip de produs financiar oferit de bancă. Ele îți permit să depui o sumă de bani, pe o perioadă fixă de timp, în schimbul unei rate fixe de dobândă. Acest produs este adesea folosit pentru a economisi bani pe termen scurt sau pentru a obține venituri suplimentare din economii. 

Introducere în conceptul de depozite la termen

Un depozit la termen este o sumă de bani pe care o persoană o depune la bancă, pentru o perioadă prestabilită, în schimbul unei dobânzi fixe pe care banca o va plăti la sfârșitul intervalului. Aceasta reprezintă o modalitate sigură și convenabilă de a economisi bani pentru viitor. Depozitele la termen pot fi deschise în diverse valute, în funcție de preferințele și nevoile fiecăruia.

Ce înseamnă concret un depozit la termen? Deschiderea unui depozit la termen presupune să depui o sumă de bani într-un cont deschis la bancă pe numele tău, pentru o perioadă cunoscută de timp, pe care tu o alegi. În acest timp, banca va utiliza banii, iar la sfârșitul perioadei, îți va returna suma de bani depusă, plus dobânda convenită. Un depozit la termen presupune că pe durata acestuia, nu ai acces la banii din acel cont. 

Dobânzi depozite la termen

Când vorbim despre dobânzi ale depozitelor la termen, putem spune că rata dobânzii este atractivă și diferă în funcție de perioada pentru care se constituie depozitul. Un avantaj este flexibilitatea în alegerea termenului depozitului, astfel încât poți opta pentru perioada care ți se potrivește cel mai bine. Astfel, depozitul flexibil Tu decizi îți permite să alegi termenul între 30 și 365 zile, în funcție de planurile tale și să suplimentezi valoarea depozitului inițial în orice moment, până la scadență, cu aplicarea aceleiași rate de dobândă ca cea de la momentul constituirii depozitului (suma tuturor alimentărilor ulterioare nu poate depăși valoarea ințială a depozitului, maximum 150.000 EUR/450.000 lei). 

Spre exemplu, în cazul depozitelor cu termen prestabilit, banca oferă 6,40% dobândă pe an pentru depozitul în lei la 6 luni și 6,60% dobândă pentru depozitul pe 12 luni în lei.  

Pentru studenți, pensionari, pentru cei care își încasează salariul la această bancă și pentru cei înrolați prin platforma de Digital Onboarding, depozitele la termen cu scadență mai mare sau egală cu 3 luni au condiții speciale. Astfel, rata dobânzii pentru depozitele constituite la sediul băncii este mai mare cu 0.30% pe an pentru lei, respectiv 0.10% pentru euro și dolari.

Cota de impozitare

Cele mai citite articole

La depozitele la termen se aplică o cotă de impozitare de 10%, respectiv de 16%, în funcție de reglementările legale existente. Astfel, vorbim de 10% în cazul veniturilor din dobânzi, realizate de persoanele fizice rezidente fiscal în România, într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat cu care România are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri. În schimb, cota de impozitare crește la 16% pentru persoanelor fizice rezidente din punct de vedere fiscal într-un stat care nu se încadrează în categoriile prezentate anterior.

Caracteristicile depozitelor la termen

Caracteristicile depozitelor la termen sunt variate și se adaptează nevoilor și preferințelor fiecărei persoane interesate. Un aspect important este durata depozitului, care poate varia între 1 săptămână și 1 an. Această varietate de termene îți permite să alegi cea mai potrivită opțiune în funcție de obiectivele tale financiare și de disponibilitatea sumei investite.

Un alt avantaj important este flexibilitatea în negocierea nivelului de dobândă pentru sumele mari. Banca oferă posibilitatea de a discuta și negocia dobânda în funcție de suma depozitată, ceea ce poate duce la obținerea unui randament mai bun.

Dacă tu soliciți, ai prelungirea automată a depozitului la scadență. Opțiunea asigură continuitatea investiției și elimină nevoia de a face noi demersuri pentru reinvestirea sumei.

Garantarea depozitelor bancare

Depozitele deținute de persoane fizice sau juridice la instituțiile participante la Fond sunt garantate prin lege de către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare în limita plafonului de 100.000 de euro, în echivalent lei.

Depozitele constituite de persoane fizice rezultând din:

  • tranzacții imobiliare referitoare la bunuri imobile cu destinație locative;
  • evenimentul pensionarii, disponibilizării, din situația de invaliditate sau deces al deponentului;
  • încasarea unor indemnizații de asigurare sau a unor compensații pentru daune rezultate din infracțiuni sau pentru condamnări pe nedrept.

sunt acoperite peste echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, pentru o perioadă de 12 luni de la data la care suma a fost creditată în cont la Bancă sau de la data la care depozitele pot fi transferate legal la o altă instituție de credit.

Cum să deschizi un depozit la termen

Pentru a deschide un depozit la termen, ai mai multe opțiuni pe care să le iei în considerare:

  • online – direct pe site-ul băncii, prin completarea formularului aferent;
  • fizic la agenția bancară;
  • constituire din Online Banking.

Depozitele la termen sunt potrivite pentru cei care doresc să economisească bani pe termen scurt sau să obțină venituri suplimentare din economii. Acestea sunt și o variantă de a nu te expune la riscuri mari. Pentru aceasta, este important să compari ratele de dobândă oferită de bancă și să alegi termenul și suma care se potrivesc obiectivelor tale financiare. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Ritmurile muzicale care te pot ajută să câștigi la jocurile de cazino

Articolul Urmator

Activități de primăvară: cum să te bucuri de soare și de renașterea naturii chiar dacă locuiești în oraș     

Cele mai populare