Spalarea hainelor intr-o maniera corecta ne ajuta sa economisim bani, timp si sa ne bucuram mai mult de un aspect impecabil al intregii noastre garderobe.
Cum masinile de spalat au evoluat considerabil de-a lungul anilor, noua nu ne mai raman multe de facut decat sa alegem un program corect in functie de material si culori, sa optam pentru detergenti de rufe profesionali ce ne asigura rezultate incredibile si eventual un balsam de rufe ce ofera un miros placut, proaspat, timp indelungat.
Cum speli corect hainele din bumbac
Hainele din bumbac sunt foarte confortabile si rezistente, potrivindu-se in orice anotimp, datorita fibrelor naturale ce lasa pielea sa respire. Lenjeriile si hainele din bumbac se spala eficient la masina de spalat dar nu inainte de a verifica indicatiile de pe fiecare eticheta si, bineinteles, tinand cont de culori.
De obicei, articolele vestimentare din bumbac deschise la culoare pot fi spalate la temperaturi ridicate, insa daca acestea au culori aprinse, se recomanda utilizarea unei ape potrivite ca temperatura.
Cum speli corect hainele din matase
Hainele din matase sunt foarte frumoase si sunt usor de purtat, avand o fluiditate aparte. Se recomanda ca acestea sa fie spalate separat de restul hainelor, la programul de haine delicate si impreuna cu un detergent de rufe special.
Pentru ca este un material mai pretios, se recomanda deseori spalarea manuala, impreuna cu un detergent delicat, ce nu va pata sau ingalbeni materialul. Murdaria iese repede din fibrele de matase si nu este necesar sa se insiste prea mult. Intotdeauna, dupa spalarea hainelor din matase, acestea vor fi lasate sa se usuce natural, la aer si in niciun caz la uscator.
Daca vorbim despre rochii de seara din matase si alte articole mai pretentioase, se recomanda sa se apeleze la o spalatorie profesionala.
Cum speli corect hainele din lana
Lana are o multime de avantaje: provine din surse sustenabile, este foarte calduroasa, rezistenta, fiind potrivita pentru realizarea puloverelor, a gecilor, caciulilor si sosetelor si este un material cu traditie, folosit din cele mai vechi timpuri.
Este compatibil cu masina de spalat, dar trebuie selectat programul special pentru lana sau materiale delicate, impreuna cu un detergent special. Se poate curata si de mana, insa devine dificil si datorita greutatii pe care o va avea imediat ce se va imbiba cu apa, manevrarea articolelor din lana devenind greoaie. In cazul hainelor confectionate din lana, se va opta pentru o uscare naturala, la aer si nu la uscator, deoarece se va micsora si chiar strica.
Cum speli corect hainele din materiale sintetice
Hainele din materiale sintetice se curata la masina de spalat. Pot fi spalate atat in apa mai calda cat si in apa mai rece. Pentru pastrarea culorilor intense se recomanda totusi apa rece.
Materialele sintetice sunt foarte practice, fiind potrivite mai ales pentru imbracamintea sport, avand avantajul de a fi usor de purtat si oferind o libertate de miscare ridicata. Articolele din materiale sintetice sunt mai dificil de calcat si doar la o temperatura foarte scazuta.
Cum speli corect hainele din piele
Pentru curatarea hainelor din piele cel mai bine este sa apelezi la o spalatorie profesionala, pentru a evita sa le strici. Desi rezistenta in timp, daca nu este intretinuta corect, pielea se poate crapa.
Pentru un aspect impecabil, periodic se pot aplica tratamente speciale pentru acest tip de material. Daca totusi nu sunt foarte murdare, poti sterge hainele cu o laveta curata inmuiata in apa si sapun. Sub nicio forma hainele din piele nu ar trebui introduse la masina de spalat.
Indiferent de material, inainte de a spala articolul vestimentar, analizeaza cu atentie eticheta producatorului, caci aceasta iti va dezvalui informatii importante ce te vor ajuta in timp sa te bucuri mai mult timp de hainele tale. De asemenea, alege un detergent de rufe profesional!