Alergatul este un sport practicabil indiferent de vreme sau sol, atât timp cât ești echipat corespunzător. Beneficiile alergatului sunt variate, iar modul în care se desfășoară mișcările specifice nu implică o pregătire fizică extraordinară, ci doar o încălzire corespunzătoare.
Vrei să îți îmbunătățești condiția fizică și consideri că acest tip de activitate se pliază pe așteptările tale? Pentru un imbold binevenit, am pregătit pentru tine o listă de sfaturi, astfel încât trecerea de la sedentarism la stilul de viață activ să fie cât mai simplu de realizat.
Achiziționează echipamentul potrivit pentru alergare
Dacă vrei să ieși la alergat, este important să porți haine și încălțăminte cu funcții special concepute pentru acest tip de activitate fizică. Optează pentru haine din material supraelastic, așa cum este poliesterul, ce asigură o eliminare rapidă a umezelii din țesătură și un confort termic optim, indiferent de vremea de afară. Evită bumbacul, chiar dacă este un material apreciat pentru delicatețea oferită la contactul cu pielea, deoarece absoarbe bine transpirația.
Încălțămintea se alege în funcție de suprafața pe care alergi. Dacă te antrenezi pe ciment sau benzi de alergare, trebuie să porți adidași cu o talpă cât mai moale (preferabil, din spumă EVA), cu rol în absorbția șocurilor produse de impactul cu un sol tare. Dacă alergi pe trasee montane, pantofii sport de trail sunt alegerea ideală, datorită stabilității asigurate de talpa cu striații și fixării excelente la nivelul gleznei, cu ajutorul sistemelor de prindere.
Setează obiective adaptate nivelului tău de pregătire
Pentru că începi o activitate fizică nouă, este important să stabilești un plan de antrenament adaptat nivelului tău de pregătire. În acest sens, contează enorm ca obiectivele pe care le setezi (ex: distanța parcursă, intervalul de timp, nivelul de dificultate al traseului) să poată fi atinse cu simplitate, astfel încât să fie simplu de observat că realizezi progrese.
Crește nivelul de dificultate, pe măsură ce organismul se obișnuiește cu natura acestui tip de efort fizic. De cele mai multe ori, alergătorii încearcă să își îmbunătățească viteza cu care aleargă, mai ales dacă își doresc să participe la competiții de profil. Așadar, pentru a te bucura de beneficiile pentru sănătate pe care le asigură alergatul, nu este important doar să atingi o anumite distanță, ci și să alergi într-un anumit ritm până la finiș.
Monitorizează parametrii importanți pentru sănătate
Cele mai citite articole
Alături de hainele și încălțămintea special concepute pentru alergat, poți adăuga la echipamentul specific și un smartwatch sau o brățară de fitness, accesorii esențiale pentru a colecta date despre: pulsul, numărul de calorii arse, tensiunea arterială, ciclurile de somn etc
Contează foarte mult să nu îți suprasoliciți organismul, la fel ca în cazul oricărui alt sport practicat, indiferent de nivelul de pregătire. De aceea, purtarea acestora poate preveni excesul.
Senzorii acestor device-uri preiau date și le stochează în memoria proprie, afișându-le pe display, pentru a putea fi analizate în timp real. Printr-o simplă conexiune Bluetooth, realizată între smartwatch / brățara fitness și smartphone, aceste informații sunt apoi descărcate în aplicația device-ului, pentru a putea fi împărtășite cu alții, sau studiate pe intervale mai mari.
Aleargă de cel puțin două ori pe săptămână
Dacă îți dorești ca alergatul să devină un obicei, este important să repeți practicarea acestei activități fizice de cel puțin două ori pe săptămână. Dacă nu există o deschidere organică pentru acest tip de antrenament, însă îți dorești foarte mult să continui să alergi, disciplina este cât se poate de importantă pentru atingerea obiectivelor propuse.
Dacă vremea de afară reprezintă un impediment pentru planul tău, poți achiziționa online o bandă de alergat pentru acasă, pe care să o utilizezi în zilele urâte, sau atunci când timpul te presează. Funcțiile unui astfel de echipament pentru antrenamente cardio îți permit să reproduci cu acuratețe în spațiul locuinței programul de alergare pe care îl realizezi în mod normal afară. Vezi oferta cu preturi pentru benzi de alergare și alege o soluție potrivită pentru locuința ta.
Mulți sunt cei care încep să alerge, însă mult mai puțini sunt cei care și continuă acest sport, pe intervale mai mari de 1-3 luni. Dacă îți dorești ca alergatul să devina un hobby pe care să îl practici cu pasiune și frecvență, pune în practică aceste sfaturi și adaptează-le la obiectele pe care dorești să le atingi.