Cum să pornești o afacere de la zero: 8 pași

O afacere trebuie să fie profitabilă, motiv pentru care atunci când pornești una de la zero, trebuie să ai în vedere oportunitatea. Bugetul pe care îl ai poate fi completat de un credit, astfel încât nu doar startul să fie asigurat, ci să ai acoperire pentru situațiile neprevăzute. 

În ciuda crizei economice care se preconizează, poți să pornești o afacere de la zero, dacă ții cont de câteva reguli specifice antreprenorilor. Cu inițiativă și pasiune, unii au ajuns să dețină afaceri de succes și înregistrează profituri uriașe. Dacă până acum te-ai aflat în postura de angajat, trecerea spre antreprenoriat și propriul business presupune și schimbarea mentalității. Demararea propriei afaceri presupune emoții, speranțe și planuri. Îți prezentăm pașii de urmat pentru a demara proiectul fără probleme. 

1. Identificarea domeniului de activitate

Ideal este să te îndrepți către un domeniu cunoscut, în care ai acumulat experiență, pentru că ai șanse mai mari să performezi și să faci față tuturor provocărilor. 

În plus, dacă alegi un domeniu în trend, dar în care nu ai activat, vei avea nevoie de specialiști care să te ghideze. 

2. Obiectivul financiar și bugetul alocat

Bugetul alocat unui astfel de proiect trebuie să fie în concordanță cu nevoile afacerii pe care vrei să o lansezi. În același timp va trebui să ai obiective financiare, pe care le poți ajusta pe parcurs, în funcție de realitățile pieței și nevoile firmei. 

Dacă nu ai toți banii necesari demarării business-ului, poți să te îndrepți spre creditele pentru afaceri Mikrokapital, destinate capitalului de lucru, investițiilor sau cu destinație mixtă, rapide, online, fără avans, cu grafic de rambursare flexibil și perioadă de grație. 

3. Planul de afaceri

Acesta este extrem de util pentru a seta obiectivele clare, etapele de dezvoltare, viziunea, drumul ales și previziunile financiare. 

Deși nu este indicat să pleci la drum rapid, fără prea multe statistici și asigurări, nici dacă lungești perioada până la inițierea afacerii nu te asiguri că nu vei avea nimic de pierdut. Uneori este suficient dacă faci ajustările și perfecționezi afacerea în timp. 

4. Sediu social, puncte de lucru, filiale

Este important și absolut necesar ca afacerea ta să aibă un sediu social. Condițiile pentru definirea și înființarea acestuia sunt diferite și țin de tipul de business. 

Dacă prestezi servicii va fi nevoie de un spațiu mai amplu, pentru depozitare. Pentru o afacere online, lucrurile sunt ceva mai simple. 

Dacă activitatea vizează puncte de lucru și filiale, vei avea nevoie de spații adecvate. 

5. Înființarea firmei

Înființarea firmei, cu specificul activității, forma juridică și numele se realizează la Registrul Comerțului. Vei avea nevoie de câteva documente și va trebui să faci câteva demersuri. Nu uita, vei avea nevoie și de un contabil bun. 

6. Piața și afacerea ta

Înainte de a demara totul trebuie să te documentezi, să studiezi cu atenție piața și să identifici competitorii, dacă există, clienții care ar putea fi interesați și să analizezi cu atenție nișa pe care te vei afla. 

Acest lucru este valabil și după ce demarezi afacerea. Statisticile din piață, feedback-ul pe care îl vei primi, rezultatele obținute, te vor ghida și vei putea să ajustezi anumite elemente, astfel încât afacerea să fie profitabilă. 

7. Site de prezentare

Serviciile și produsele trebuie să fie prezentate atractiv, într-o manieră profesionistă, pentru a atrage clienții, persoane fizice sau juridice. Existența unei firme depinde în mare măsură de afirmarea în mediul virtual. 

Multe afaceri mici au plecat din social media și au devenit branduri puternice în timp, după ce au ajuns cunoscute de tot mai multe persoane. 

8. Marketing și publicitate

Pe o piață plină de reclame la produse și servicii, pentru ca afacerea ta să fie de succes, vei avea nevoie de ajutor de specialitate pentru un brand vizibil, cunoscut. 

Serviciile de marketing și publicitate de la firme specializate îți oferă toate resursele necesare pentru ca produsele sau serviciile tale să se regăsească în topul căutărilor.

Să pornești o afacere de la zero nu este deloc simplu și nici ușor. Lumea afacerilor este imprevizibilă și totul se poate schimba peste noapte. Cu un plan bine stabilit, un buget în conformitate cu așteptările, multă muncă, inspirație, cu oameni care te susțin, totul este posibil. 

Articolul Anterior

De ce sa pariem pe igiena bucala cu AirFlow?

Articolul Urmator

Cum te pregătești pentru un City Break romantic

Cele mai populare