Un copil are nevoie de o multitudine de nutrienţi benefici pentru organism şi tocmai de aceea este bine să îi ţinem departe de mâncărurile procesate, mai ales la vârste mici, când le putem controla mâncarea. O alimentaţie sănătoasă consta în aportul de legume, fructe dar şi proteina animală. Fierul este un principalul factor într-o dezvoltare armonioasă a copilului şi va face dintr-un copil un adult sănătos şi plin de viaţă. Un copil ce nu este activ, este posibil să sufere de carențe de fier, aşa că primul pas în acest lucru este să îi oferi o dietă echilibrată bazată pe alimente care conţin fier pentru copii. Poți afla mai multe despre ce înseamnă o dietă echilibrată din acest articol.
Alege alimentele corecte pentru copilul tău
Alimentele reprezintă una dintre bazele menținerii sănătății noastre și, deși este vital să o menținem echilibrată pe tot parcursul vieții noastre, este esențială și pentru primii ani de viață ai copilului. Ceea ce mănâncă copiii în copilărie are un impact asupra sănătății, creșterii și dezvoltării lor atât pe termen scurt, cât și mai târziu, pe tot parcursul vieții. Dincolo de nutriție, învățându-i să mănânce într-un mod echilibrat îi poate ajuta să își facă obiceiul de a urma o dietă sănătoasă și variată de care să se bucure cu restul familiei.
La fel ca pentru adulți, există o serie de orientări cu privire la cum ar trebui să arate o dietă echilibrată (inclusiv cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi, consumul de cereale integrale, o porție de pește în fiecare săptămână, limitarea alimentelor grase și zaharoase și așa mai departe), pentru cei mici dar şi pentru cei mari totodată. Este important să te asiguri că primesc toți nutrienții de care au nevoie în doze ușor de gestionat, ceea ce înseamnă că nu consumă prea multe alimente voluminoase, bogate în fibre prea des, de exemplu.
Alimente bogate în fier pentru copii
- Peste- Deși concentrația de fier nu este foarte mare, dacă luăm în considerare faptul că este fier uşor, prin urmare absorbție ușoară, nu ar trebui să lăsăm peștele deoparte ca sursă a acestui mineral.
- Cereale – Cerealele, în special cerealele integrale, au un procent bun de fier. Deși sunt de origine vegetală și conțin o mulțime de fibre (dificil de absorbit fier), minereul pe care îl conțin este absorbit mai dificil. Cu toate acestea, pe o dietă echilibrată, acestea nu trebuie ratate.
- Leguminoase- Leguminoasele, în special lintea, sunt o sursă de fier pe care am putea-o numi tradițională.
- Legume cu frunze verzi – Legumele cu frunze de culoare verde închis cum ar fi spanacul care i-a dat putere lui Popeye, sunt o altă sursă de fier. Spanacul este un alt aliment important pe care trebuie să-l includem în meniurile copiilor dacă dorim să aibă o dietă echilibrată și sănătoasă.
- Carne -Toate tipurile de carne (pui, curcan, carne de porc etc.) conțin în medie aproximativ 2,5 mg de fier la fiecare 100 g. Fiind fier de origine animală, este ușor de absorbit. Include tot felul de carne în dieta copilului., limitând aportul de carne roșie și preferând întotdeauna carnea slabă.
Pentru mai multe informații poți accesa și https://www.kilostopjunior.ro/ unde vei putea învăța mai multe despre o alimentație corectă pentru copilul tău.