Cand vine vorba de achizitionarea unei locuinte, majoritatea oamenilor cunosc cea mai importanta regula: nu da mai multi bani decat iti poti permite. Aceasta regula este esentiala avand in vedere ca o locuinta va reprezenta una dintre cele mai semnificative investitii pe care o vei face vreodata.
Gestionarea unui buget pentru cumpararea unei case nu este imposibila. Dar ceea ce va constitui “accesibil din punct de vedere financiar” depinde de la un cumparator la altul – adica, de puterea de cumparare a fiecarui individ.
Daca te afli in pozitia in care te copleseste setarea unui buget in aceasta directie, iata cateva lucruri simple la care te poti gandi incepand de astazi:
Calculeaza-ti venitul ramas in urma cheltuielilor fixe
Suma de bani cu care ramai dupa scaderea cheltuielilor fixe si variabile din venitul/salariul total este ceea ce-ti ramane pentru acoperirea creditului pentru cumpararea locuintei. In acest sens, iti va fi mult mai usor sa intelegi care este puterea ta de cumparare.
In cazul in care suma ramasa este aproape de zero sau negativa, inseamna ca ai cheltuit mai mult decat ai primit intr-o luna. Ceea ce va face dificila depozitarea unui avans pentru credit si chiar rambursarea ratelor lunare. Reevalueaza-ti cheltuielile!
Nu abuza de cardul de credit
Daca ai un card de cumparaturi, probabil stii cat de usor poate fi sa-l folosesti. Pastreaza cardul de credit doar pentru situatiile de urgenta, mai ales daca planuiesti sa achizitionezi o locuinta in viitorul apropiat.
Utilizarea cardului de credit in exces doar ca sa para ca salvezi banii de pe cardul de salariu nu este niciodata o idee buna. In special daca urmeaza sa aplici pentru un credit imobiliar.
Reevalueaza-ti bugetul pentru cumpararea locuintei
Una dintre metodele cele mai simple de a calcula bugetul de cumparare a unei case se refera la o regula expusa de Administratia Federala pentru Locuinte, anume: doar 31% din venitul brut ar trebui sa fie directionat catre creditul imobiliar. Dar nu uita ca, daca ai si alte datorii (exemplu: cardul de cumparaturi mentionat anterior), si acestea trebuie luate in considerare in rambursarea ratelor imobiliare lunare.
Doar in acest fel iti poti da seama ce suma iti permiti sa cheltuiesti atunci cand cumperi o casa.
Plata avansului ar trebui sa dicteze plata pentru locuinta
Suma pe care ai economisit-o pentru plata avansului unui credit imobiliar ar trebui sa influenteze, de asemenea, bugetul pentru locuinta pe care vrei sa o cumperi. Avansul reprezinta, de obicei, intre 15 si 20% din valoarea totala a unei proprietati. Cu cat pretul locuintei este mai mare, cu atat mai mare va fi si avansul.
Astfel ca, in functie de ce suma esti disponibil sa depozitezi ca avans, ar trebui sa te gandesti la pretul final al locuintei.
Nu ignora importanta gestionarii bugetului pentru achizitionarea locuintei. Monitorizarea finantelor poate deveni obositoare la un moment dat, dar luarea acestor masuri iti va oferi, cu siguranta, avantaje pe termen lung.