Noua legislație din domeniul gazelor naturale prevede, de la 1 iulie 2020, că piața de gaze naturale se află sub egida formării naturale a prețurilor, în funcție de sistemul concurențial. Conform acesteia, prețurile nu mai sunt controlate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), producătorii fiind liberi să stabilească oferta de gaze naturale în funcție de cerere și ofertă.
Ofertele actuale de gaze naturale
Ca efect al liberalizării pieței, există foarte multe companii care furnizează gaze naturale. Trebuie menționat, însă, faptul că prețurile și serviciile oferite de fiecare furnizor în parte, pot să difere în funcție de condițiile comerciale stabilite prin negociere cu clientul.
Pentru furnizarea gazelor naturale, cele mai multe companii au stabilit oferte care se bazează pe ideea de abonament. Cele mai frecvente beneficii pe care le oferă aceste abonamente sunt:
· preț de furnizare fix;
· posibilitate de primire factură electronică;
· diverse metode de plată;
· asistență spcializată;
· posibilitatea utilizării unei aplicații mobile;
· acces facil la informații de interes (prin website sau aplicație mobilă) – consum, istoric facturi, înregistrare index, ș.a.
· programe de loialitate, ș.a.
Criterii pentru alegerea unui furnizor de gaze naturale
Din moment ce piața s-a liberalizat, consumatorii casnici au libertatea de a alege acel furnizor de gaze naturale, care oferă cele mai multe beneficii pentru nevoile lor, la un preț pe care aceștia sunt dispuși să îl plătească.
Astfel, utilizatorii individuali sunt nevoiți să compare ofertele de pe piață, dar și condițiile la care sunt supuse. Pentru aceasta, ANRE pune la dispoziția lor un instrument de comparare a ofertelor, care are ca scop luarea unei decizii informate.
Principalele criterii care stau la baza alegerii unei oferte sunt:
– Tipologia clientului final – client casnic (achiziționarea gazelor naturale se face pentru consumul propriu) sau client noncasnic (achiziționarea gazelor naturale nu se face pentru consumul propriu, ci pentru o firma).
– Modul de racordare – la sistem de distribuție, la sistem de transport sau la conductă de alimentare în amonte.
– Consumul anual – se alege intervalul de consum anual de la locul propriu de consum (aceste informații se regăsesc fie la furnizor, fie pe factură).
– Tipologia prețului unitar pentru furnizare – cu servicii reglementate (prețul de furnizare conține tarifele reglementate de ANRE) sau fără servicii reglementate (prețul de furnizare nu conține tarifele reglementate de ANRE);
– Județul;
– Localitatea.
Celelalte aspecte pe care consumatorul le poate lua în calcul atunci când compară ofertele, sunt:
– Termenul de plată – ≤15 zile, între 16 și 29 zile, ≥ 30 zile;
– Tipul de factură – electronică/ fizică;
– Durata contractului – nedeterminată, < 12 luni, 12 luni, 13 – 24 luni, > 24 luni;
– Garanții – cu sau fără;
– Prețul de furnizare actual, fără TVA și acciză.