Amenajarea unei camere de mici dimensiuni poate fi o adevărată provocare, mai ales atunci când ai o mulțime de piese de mobilier și accesorii, pe care îți dorești să le organizezi într-un mod cât mai eficient. O soluție ar fi să renunți la o parte dintre toate aceste obiecte, sau să optezi pentru o variantă creativă de amenajare, care să îți permită să creezi un ambient plăcut. Așa că iată câteva sfaturi și sugestii care te-ar putea ajuta să amenajezi o cameră de mici dimensiuni, fără să o aglomerezi.
Alege tonuri deschise
O cameră de mici dimensiuni se poate transforma într-o încăpere mult mai spațioasă cu ajutorul anumitor trucuri de culoare. Spre exemplu, poți folosi tonuri deschise pentru vopsirea pereților sau poți alege finisaje în degrade, cu nuanța deschisă în partea superioară, aproape de tavan. De asemenea, poți folosi în întreaga încăpere o schemă monocromatică, pentru a crea senzația de continuitate. Sau poți aplica pe tavan o vopsea specială cu efect metalic, care va reflecta lumina.
Încearcă să eviți folosirea mai multor culori, deoarece acest lucru va aglomera vizual spațiul, iar astfel atmosfera va părea mult prea încărcată.
Creează un spațiu de depozitare practic
Atunci când nu ai foarte mult spațiu la dispoziție, este important să organizezi totul cât mai bine, astfel încât să nu încarci încăperea cu prea multe piese de mobilier. Tocmai de aceea, soluția ar fi ca spațiile mici să includă zone generoase de depozitare,care să nu aglomereze vizual restul camerei. Încearcă să eviți corpurile de mobilier de înălțimi și culori diferite, pentru că acestea vor crea o atmosferă sufocantă.
În schimb, poți încerca să creezi un spațiu de depozitare generos, care să se întindă pe un perete întreg. Iar la final îl poți masca folosind o culoare uniformă sau un tapet.
Joacă-te cu luminile
Cele mai citite articole
De obicei, camerele de mici dimensiuni nu beneficiază de foarte multă lumină naturală, așa că este necesar să compensezi cu lumina artificială. Iar soluția ar fi să apelezi la corpuri de iluminat care să nu creeze umbre neplăcute pe tavan sau pe pereți. În plus, nu ar trebui să te rezumi doar la lumina centrală, dimpotrivă, te poți juca optând pentru diferite seturi de lumini. Spre exemplu, poți alege un lampadar sau o serie de lumini cu benzi led.
Adaptează piesele de mobilier
Alegerea pieselor de mobilier potrivite poate face diferența într-o cameră de dimensiuni reduse. Renunță la modelele masive, care ocupă loc inutil și optează pentru piesele de mobilier strict esențiale, cu un design minimalist, fără ornamente. De asemenea, poți opta pentru mobilă 2 în 1, care să aibă compartimente ascunse de depozitare. Iar în cazul canapelei sau a fotoliilor, îți recomandăm să optezi pentru modele fără brațe voluminoase. O altă variantă ar fi alegerea pieselor de mobilier cu picioare, care vor crea o atmosferă mult mai aerisită.
Și aranjarea pieselor de mobilier are un rol esențial. Așază canapeaua sau patul la o distanță mică de perete. Iar dacă nu ai spațiu și pentru o noptieră, o poți înlocui cu o serie de rafturi, poziționate deasupra patului. O altă variantă ar fi aceea de a așeza patul pe același perete cu dulapul, astfel încât unul să îl încadreze pe celălalt.
Alege accesoriile potrivite
Într-o cameră de mici dimensiuni nu ar trebui să existe prea multe accesorii, așa că va trebui să alegi un număr limitat de decorațiuni, astfel încât să nu aglomerezi atmosfera. Spre exemplu, poți opta pentru câteva lumânări, perne decorative sau rame foto, însă, poți alege și câteva tablouri canvas deosebite, pentru a adăuga un plus de personalitate întregii încăperi.
Așadar, aceștia sunt pașii pe care ar trebui să îi urmezi atunci când amenajezi o cameră de mici dimensiuni. Încearcă să alegi piese de mobilier cu un design cât mai simplu, tonuri deschise, dar și oglinzi și corpuri de iluminat, pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare.