Cum alegi prima pereche de cercei ai bebelușului

Cerceii au o semnificație importantă în numeroase culturi și adesea sunt asociați și unui moment foarte emoționant: purtarea primei bijuterii a unei fetițe. Cu toate că astăzi cerceii sunt purtați în cel mai mai procent de către doamne și domnișoare, în cele mai vechi vremuri, aceștia au fost purtați exclusiv de către bărbați, pentru a se diferenția din punct de vedere ierarhic. Abia după anul 1600, doamnele din înalta societate europeană au început să acorde mai multă atenție cerceilor și să îi poarte mult mai des decât până atunci. Astfel, cerceii au început să fie asociați cu feminitatea. 

În continuare, vei afla cum poți alege prima pereche de cercei ai unui bebeluș și câteva informații despre purtarea bijuteriilor de către cei mici. 

Ce tipuri de cercei pot purta copiii? 

Dacă dorești să cumperi cercei pentru copii, este bine să știi că în primii ani de viață se recomandă doar bijuterii din metale prețioase, care să nu oxideze. Astfel, este indicat să optezi pentru cercei aur copii, indiferent dacă ne referim la bebeluși sau la copii mai mari. Aurul nu permite dezvoltarea infecțiilor și, de asemenea, are un risc mic de alergie. 

Foarte important este și sistemul de închidere al cerceilor. Acesta trebuie să fie suficient de sigur astfel încât să nu poată fi desfăcut de către copii și să nu incomodeze. În primii ani de viață, sunt recomandați cerceii cu filet și capăt rotunjit. Mare atenție și la dimensiunile și forma cerceilor: este de preferat să alegi cercei cu un diametru de maximum 1 cm, cu o formă care să nu aibă margini ascuțite. 

Există numeroase modele de cercei pentru copii cu forme superbe, care pot fi purtate în siguranță și de către bebeluși, cum ar fi cei în formă de bănuț, de inimioară, de fluturaș, de floricică sau cei clasici, sub formă de tortițe. După vârsta de un an, copiii pot purta cercei cu forme diverse, cum ar fi buburuze și steluțe. 

Când și cum se efectuează găurile pentru cercei? 

Până nu demult, toate fetițele purtau cercei încă din primele zile de viață. Foarte puțini erau părinții care spuneau că vor lăsa fetița să aleagă mai târziu dacă va purta sau nu cercei. Astăzi, numărul părinților care nu optează pentru găurile de cercei a mai crescut, cu mențiunea că la vârsta școlară sau chiar mai devreme, aceștia spun că ar fi trebuit să ia altă decizie. Fetițele care nu poartă cercei și care nu au găuri pentru cercei încep să își dorească astfel de bijuterii după ce ajung la grădiniță și văd alte fetițe. Bineînțeles, găurile pentru cercei se pot efectua la orice vârstă, însă întreg procesul poate fi dureros pe măsură ce trece timpul. 

Cele mai citite articole

De regulă, primul set de cercei este montat în ziua externării din spital. Este un proces care durează câteva secunde și care nu este deloc dureros pentru bebeluși. De obicei, se efectuează când aceștia dorm și nici măcar nu își dau seama ce li s-a întâmplat. Se recomandă găurirea lobilor urechilor în maternitate, deoarece personalul medical are experiență, iar mediul este unul steril. 

În cazul în care fetița ta își dorește cercei, cel mai bine este să mergi la o clinică medicală sau la un medic dermatolog. Procedura trebuie efectuată în cele mai bune condiții, nu la un bijutier sau într-un magazin de bijuterii, deoarece mediul nu poate fi controlat, iar riscul de infecții este destul de mare. Dacă ai plecat cu bebelușul din maternitate și te-ai răzgândit în privința cerceilor, însemnând că îți dorești să poarte, cel mai bine ar fi să mai aștepți măcar până la vârsta de 6 luni, când imunitatea bebelușului va fi mai puternică. 

Sperăm ca aceste informații să îți fie de folos în privința alegerii cerceilor pentru copilul tău! 

Sursa foto: Shutterstock 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Ce trebuie să știi despre vitamina D

Articolul Urmator

Care este impactul hidrocarburilor asupra mediului şi cum poate fi acesta redus

Cele mai populare