Cu toții știm că ar trebui să le citim bebelușilor încă de la o vârstă foarte fragedă, însă problema cu care ne confruntăm este că nu știm cum să alegem cartea pentru copii potrivită. Decât să achiziționezi o carte care se află în trenduri pentru proaspeți părinți, mai bine faci un efort pentru a-ți înțelege mai bine bebelușul, astfel încât să îți dai seama de ce îi plac anumite cărți și altele nu. Descoperă care sunt criteriile de care poți ține cont atunci când alegi prima carte a copilului tău.
Materialul din care este realizată cartea
Cărțile pentru bebeluși pot fi realizate din carton, material textil, hârtie, plastic și lista poate continua. Pentru bebelușii sub 6 luni, cărțile din carton gros și din material textil sunt o opțiune foarte bună, deoarece sunt greu de rupt cu mânuțele sau cu dințișorii. Bebelușii explorează lumea inclusiv cu ajutorul dinților, băgând aproape tot ce încape pe mâinile lor în gură, așadar nu te aștepta să facă altceva cu cartea pe care le-o cumperi.
Alt motiv pentru care merită să optezi pentru cărți din carton sau din material textil este faptul că pot fi curățate ușor și sunt ușor de menținut (cartonul laminat se curăță ușor, iar cărțile din fetru sau alt material pot fi băgate în mașina de spălat).
Dimensiunea cărții
Cărțile pentru bebeluși se pot găsi în orice dimensiune: mici, medii și mari. Este important ca bebelușul tău să poată țină cartea în mânuțe, de aceea este bine să alegi o carte mică. Odată ce învață să dea paginile și se obișnuiește cu a ține cartea în mânuțe, poți să începi să îi cumperi cărți de dimensiuni mai mari. Dacă nu ești hotărât ce tip de carte să îi iei, imaginează-ți copilul răsfoind paginile unei cărți și îți vei da seama dacă este pregătit sau nu pentru cărți de dimensiuni medii și mari.
Conținutul cărții
În general, cărțile pentru bebeluși conțin imagini și câteva cuvinte. Acestea pot fi clasificate și în funcție de tipul de conținut: povești, literele alfabetului, numere, culori, forme, primele cuvinte, iar lista poate continua. Indiferent de tematică, este important să alegi acele cărți care conțin mai multe imagini decât cuvinte. Ilustrațiile ar trebui să fie simple, fără prea multe detalii și în culori puternice.
Cele mai citite articole
Pentru nou-născuți, cărțile care conțin imagini de un contrast puternic sau imagini în alb-negru sunt foarte potrivite. Pe măsură ce bebelușul tău crește, va începe să fie interesat de cuvinte, așadar ai putea să-i achiziționezi cărți care conțin mai multe cuvinte (2-3 fraze pe fiecare pagină) și ilustrații.
Ce poate copilul tău să facă cu cartea respectivă?
Este un lucru ciudat pe care trebui să îi iei în considerare, însă adevărul este că bebelușii nu pot să citească și le va lua destul de mult timp să stăpânească această artă. Primul lucru pe care îl vor face atunci când vor primi o carte este să o bage în guriță. Al doilea lucru pe care îl vor face depinde numai de ceea ce are de oferit cartea în cauză.
Bebelușul tău poate să răsfoiască paginile cărții pentru a descoperi mai multe imagini. De asemenea, acesta poate să simtă diverse texturi, mai ales dacă e vorba de o cărticică de tip touch and feel, care îmbină mai multe materiale, precum fetrul, penele, blănița, catifeaua etc. Bebelușul tău va fi fascinat de universul senzorial pe care-l poate descoperi.
Un alt lucru pe care un bebeluș îl poate face cu o carte este să interacționeze cu aceasta, mai ales dacă este vorba de o carte care emite sunete sau muzică. Odată ce bebelușii devin suficient de mari pentru a-și da seama de felul în care funcționează cauza și efectul, vor adora să apese pe un buton pentru a vedea ce se întâmplă.
Nu doar atât, dar cărticelele tip pop up sunt și ele o sursă grozavă de distracție, dar sunt destinate mai degrabă bebelușilor de peste 12 luni. Fiecare pagină pe care o dă bebelușul tău va dezvălui o altă imagine în relief, iar acest lucru îl poate ține ocupat ore întregi întrebându-se prin ce magie prind contur acele bucăți de carton colorate care formează castele, personaje și obiecte. Cu toate acestea, ține cont că, tocmai din cauza fascinației lor, aceste cărți nu sunt foarte rezistente. În final, bebelușul tău va ajunge să o rupă sau să o molfăie.
Cărțile pentru bebeluși nu sunt atât de greu de ales, mai ales dacă ții cont de criteriile enumerate mai sus. Așadar cumpără o carte potrivită pentru vârsta și abilitățile copilului tău, care să nu îl plictisească, să nu îl pună în pericol și să-l ajute să descopere o nouă lume, fie ea vizuală sau senzorială.