Laptopul tău credincios nu mai face față nevoilor tale vizuale? Știm, acest lucru se întâmplă după câțiva ani de folosire, randamentul său scade iar pretențiile tale cresc. Din fericire, nu trebuie să te complici prea tare! Tot ce ai nevoie este un model cu placa video potrivită!
Dar care este placa video potrivită? Ei bine, găsești o mulțime de plăci video pentru laptop și PC online și la magazinele de profil, poate chiar prea multe. Aici intervine problema de fapt: poți rămâne puțin dezorientat atunci când ai prea multe alternative. Nu-ți face griji, aici vom interveni noi. Citește cele ce urmează pentru a afla detaliile pe care trebuie să le iei în calcul atunci când alegi placa video.
Bugetul
Unul dintre factorii cei mai importanți în achiziționarea unei plăci video este chiar bugetul. Specificațiile plăcii vor fi radical diferite în funcție de banii pe care ești dispus să-i cheltui. Stabilește o sumă minimă și vezi ce se încadrează cel mai bine la acel nivel. Este important să ai în vedere specificațiile minime pentru programele și jocurile pe care vrei să le rulezi înainte de a stabili un buget.
Producătorul
Există un număr relativ mare de producători de plăci video în prezent, dar adevărul este că piața este în general influențată de AMD și Nvidia, cei care produc cipurile grafice (GPU). Printre producătorii de plăci grafice ce respectă specificațiile celor doi giganți se numără ASUS, Galaxy, EVGA, Sapphire și așa mai departe. Diferențele între acești producători nu sunt excepționale, acestea reducându-se de obicei la detalii precum design, strategii de marketing și sistemul de răcire.
Specificații
Aici se face diferența între plăcile video și următoarele puncte trebuie luate în calcul pentru a face o alegere informată:
- Memoria video. Cu cât vei avea mai multă memorie video, cu atât placa va funcționa mai bine. Cel mai relevant este exemplul în care ai mai multe monitoare sau folosești rezoluții foarte mari. În acest caz vei avea nevoie de o memorie RAM generoasă. 1 GB RAM pare să fie alegerea potrivită în majoritatea situațiilor.
- Răcirea. Fără doar și poate unul dintre cele mai important aspecte la o placă video, sistemul de răcire se va asigura că nu-ți supra încălzești și strici în timp componentele. Astfel, ai de-a face cu două tipuri de răcire, adică răcirea pasivă și cea activă. S-a constatat că sistemul de răcire activă este mult mai bun, dar în același timp și mai zgomotos. La plăcile foarte scumpe vei întâlni și răcire cu apă, aceasta fiind cea mai eficientă.
- DirectX. Anumite jocuri sau programe nu vor funcționa decât cu o versiune recentă de DirectX. La acest moment plăcile de bază sunt compatibile cu directx 11.
- Interfața. E bine de știut că plăcile video sunt dezvoltate conform cu un anumit standard pentru a putea fi compatibile cu placa de bază. Cele mai vechi plăci video se conectează printr-un slot AGP, dar mai nou există și sloturi PCI- Express cu varianta 2.0 sau 3.0.
- FPS. Frame-urile pe secundă sau imaginile pe secundă influențează calitatea imaginii prin scăderea sau întârzierea mișcării de pe display. Minimul accepat de majoritate este de 30 FPS, dar pentru pretențioși se practică și 60 FPS.
- Conectoare. Conectarea plăcilor video cu display-ul se face prin porturi specifice, de obicei cu semnal analogic (VGA) sau semnal digital (DVI/HDMI). Există și plăci video care beneficiază de conectoare S-Video și RCA, adică TV OUT. Și numărul de conectoare este important, mai ales dacă vrei mai multe monitoare. Dacă placa dorită are un singur port de conectare video, poți recurge la achiziționare unui hub DVI pe post de splitter.
Ia aceste aspecte în calcul și desigur felul în care vei folosi placa video pentru a lua cea mai bună alegere.