Cum alegi corect o locuinta noua?

Cumpararea unei case este una dintre cele mai importante decizii pe care le iei de-a lungul vietii si reprezinta o realizare semnificativa, fiind vorba de o investitie financiara majora. Asadar, daca in 2022 ti-ai setat ca obiectiv achizitionarea unei case, pregateste-te pentru un adevarat maraton. Cautarea locuintei mult visate nu este o misiune simpla, ci este un proces amplu, care necesita multa rabdare si atentie.

Chiar daca pe alocuri vei parea un client pretentios, incearca sa faci fata ofertelor si gandeste-te bine daca locuinta respectiva este ceea ce tu si familia ta cautati. In plus, sunt cativa factori carora trebuie sa le acorzi o importanta majora.

Vechimea proprietatii

Un aspect esential in decizia de a achizitiona sau nu o casa este reprezentat de varsta imobilului. Daca iti doresti o locuinta centrala, atunci s-ar putea sa intalnesti foarte multe case vechi, care necesita o evaluare foarte riguroasa. Fii atent la lucrurile si obiectele pe care trebuie sa le schimbi, precum tevi sau calorifere, poate chiar acoperis, apoi observa sistemul de incalzire.

In plus, verifica reteaua de electricitate, beciul, podul si fundatia, acestea putand sa-ti ofere adevarate suprize dupa achizitionare. De asemenea, ar trebui sa ceri extrasul de carte funciara, mai ales daca imobilul se afla in curte cu alte cladiri. Astfel, vei stii cu exactitate la ce sa te astepti si vei afla, totodata, cati proprietari au mai fost inaintea ta. O astfel de informatie te poate ajuta sa-ti faci o parere despre vanzator si vei avea o viziune clara asupra istoriei proprietatii. Pe de alta parte, daca iti doresti o constructie noua, ai grija la materialele din care este facuta si observa calitatea acestora. Acorda importanta izolatiilor si intreaba daca exista o astfel de protectie atat la nivelul acoperisului, cat si la cel al peretilor. 

La fel ca si in cazul unei cladiri vechi, inspecteaza subsolul, pentru ca acesta iti va oferi foarte multe raspunsuri privind calitatea imobilului.

Plimba-te prin cartier

Dupa ce ai vazut casa, nu pleca imediat, ci aloca timp sa observi cartierul, vecinii si facilitatile. Iti poate schimba perspectiva. Spre exemplu, ai putea vedea daca in apropierea locuintei exista un parc sau un teren de joaca, o scoala sau un club pentru copii, acestea fiind aspecte importante pentru viitorul si confortul familiei tale.

De asemenea, uita-te unde este cel mai apropiat magazin alimentar si farmacia, pentru ca nu vei dori sa conduci foarte mult pana in aceste puncte. Acorda atentie traficului din zona si linistii, iar daca timpul iti permite, incearca o iesire cu familia sa vedeti daca va place zona si simtiti ca e acasa.

Chiar daca poate nu ti se pare fundamental, mediul inconjurator este la fel de important precum locuinta in sine, iar fiecare loc transmite un anume sentiment.

Casa sau apartament?

Fiecare dintre noi avem nevoi si dorinte, iar o locuinta noua trebuie sa raspunda cat mai bine acestora doua. Poate iti doresti o casa cu etaj, un duplex, un apartament sau vrei neaparat un imobil pozitionat cat mai central. Fiecare dintre aceste optiuni vine cu avantaje si dezavantaje.

Indiferent care iti sunt cerintele, incearca sa le prioritizezi si sa cauti casa care bifeaza mare parte dintre aceste exigente. Ia in calcul viitorul si dimensiunea familiei pe care ti-o doresti. In plus, gandeste-te sa ceri o verificare amanuntita si, foarte important, cumpara locuinta pe care ti-o permiti. Calculeaza foarte bine bugetul familiei si gandeste-te la toate cheltuielile care vor aparea, de la utilitati pana la mentenanta casei.

Sursa foto: Shutterstock

Articolul Anterior

Cum alegi parfumul potrivit pentru a te remarca

Articolul Urmator

12 instrumente care usureaza munca pe santier

Cele mai populare