O poti simti ca pe o durere in mana, in incheietura mainii, in degete sau chiar in antebrat. De asemenea, iti poate amorti mainile sau iti poate provoca senzatie de ace in degete, in special in primele 4 degete ale mainii. Afectiunea cu care te confrunti este probabil sindromul de tunel carpian, una dintre cele mai frecvente neuropatii de compresie la nivelul mainii.
Ce este sindromul de tunel carpian?
Tunelul carpian este un mic pasaj aflat in incheietura mainii, pe partea palmei. Acesta este traversat de nervul median si de noua tendoane. Atunci cand exista o presiune constanta in interiorul tunelului, nervul si tendoanele sunt comprimate, ducand la simptome precum furnicaturi, amorteala si durere in mana.
Factori de risc
Conform statisticilor, femeile au mai multe sanse de a dezvolta sindrom de tunel carpian decat barbatii. Si un procent semnificativ implica sarcina (aici cauza este data de retentia de lichide provocata de schimbarile nivelurilor hormonale). Odata ce sarcina se incheie, simptomele sindromului de tunel carpian dispar de obicei.
Diabetul si obezitatea pot provoca, de asemenea, sindromul de tunel carpian, iar tratarea acestor afectiuni poate elimina problema. Cu toate acestea, sindromul de tunel carpian este cel mai adesea asociat cu actiunile ce implica miscari repetitive ale mainii si incheieturii mainii, cum ar fi tastarea, cantatul la instrumente muzicale, utilizarea de unelte electrice portabile si practicarea anumitor sporturi, precum tenisul de camp.
Metode de tratament
In functie de severitatea simptomelor, sindromul de tunel carpian se poate trata fie prin metode conservatoare, fie prin interventie chirurgicala. Orteza pentru incheietura mainii, injectiile cu corticosteroizi si fiziokinetoterapia pot ameliora inflamatia si pot astfel sa usureze simptomele. Dar daca faci in continuare aceleasi miscari repetitive ale mainii, corectarea problemei ar putea necesita o interventie chirurgicala.
Cele mai citite articole
Operatia este uneori cea mai buna solutie pentru tratarea sindromului de tunel carpian. Iar asta datorita modului in care au oamenii dezvoltata anatomia.
Tunelul carpian este o zona restransa, iar unii oameni au tendoane mai groase decat altele. De asemenea, unii oamenii au tunelul carpian mai mic decat ar trebui sa fie in mod normal. Oamenii care se incadreaza in aceste doua categorii nu si-ar putea ameliora simptomele sindromului de tunel carpian decat prin operatie.
Partea buna legata de operatia pentru sindromul de tunel carpian
Pacientii care sunt deja intr-un stadiu avansat de sindrom de tunel carpian si cei care, pur si simplu, nu observa imbunatatiri dupa ce au urmat tratamentele nechirurgicale vor avea nevoie de operatie. In functie de amploarea leziunii, se recomanda fie interventia atroscopica, fie operatia deschisa. Rata de succes pentru ambele tipuri de interventii chirurgicale este extrem de mare, iar dupa recuperare, chiar nu exista niciun motiv pentru care pacientul nu se poate intoarce la toate activitatile normale.
In cele din urma, trebuie mentionat ca interventia chirurgicala reprezinta singura metoda eficienta de tratare a sindromului de tunel carpian, fiind singura care inlatura definitiv compresia nervului median.
Daca vrei sa afli mai multe detalii despre sindromul de tunel carpian, o poti face pe www.Bestetic.ro