Atunci cand vorbim de bebelusi, alegerea perechii de cercei potrivite poate fi un proces destul de complicat. In primele luni de viata, ei sunt mai sensibili, pot face alergii la anumite materiale, plus ca imunitatea lor nu este foarte dezvoltata la aceasta varsta frageda.
Asadar, pentru a-i feri de orice pericol, este necesar sa te informezi inainte de a achizitiona prima pereche de cercei, fie pentru copilasul tau, fie pentru un alt bebelus. In acest articol iti vom prezenta cateva criterii de baza la care sa fii atent, astfel incat sa faci alegerea corecta, atat din punct de vedere al calitatii accesoriilor, cat si estetic.
Care cercei sunt potriviti pentru nou nascuti?
De obicei, prima pereche de cercei pe care un bebelus o poarta este oferita drept cadou din partea nasilor. Dacă te afli în postura de nas sau nasa si urmeaza sa alegi un asemenea dar, exista cateva aspecte la care trebuie sa fii atent. Iata care sunt acestea.
Dimensiunea si sistemul de inchidere
De regula, majoritatea parintilor sau a nasilor opteaza pentru sistemul de inchidere cu filet sau tortita. Cele doua tipuri sunt cele mai sigure si comode pentru bebelusi, intrucat nu va putea deschide cerceii si nu-l vor incomoda in vreun fel.
- Cerceii cu tortite – cel mai cunoscut sistem de prindere a cerceilor consta in inchiderea cu arc sau cu tortite. Avantajul acestora este că pot fi purtati atat ziua, cat si in timpul noptii, pentru ca mecanismul este sigur si nu exista riscul să jeneze sau să intepe urechea bebelusului.
- Cerceii cu surub – este un alt tip de inchidere sigura pentru cei mici. Partea din fata a cercelului sta exact pe lobul urechii, iar in spate, pe tija acestuia, este însurubat un capacel cu sistem de protectie.
Materialul din care sunt confectionati
Majoritatea cerceilor ieftini de pe piata au tije ce contin substanțe precum nichel, plumb sau cadmiu, care pot dauna pielii bebelusilor. Urechile lor se pot inrosi sau inflama din cauza materialului nepotrivit.
Asadar, recomandat ar fi sa optezi pentru o pereche de cercei din aur de cel puțin 14 karate sau din argint sterling. De asemenea, otelul inoxidabil chirurgical poate fi o varianta sigura. Toate aceste materiale sunt potrivite pentru nou nascuti, deoarece nu irita pielea.
Modelul
Pe piata exista foarte multe modele de cercei bebelusi pentru care poti opta. Cele mai populare sunt cerceii cu pietricele stralucitoare sau cei in forma de inimioare, fluturasi sau alte modele delicate.
Pe oricare dintre ele le preferi, ai grija ca dimensiunea lor sa fie potrivita pentru urechea bebelusului, chiar daca asta inseamna ca va trebui sa alegi un alt model, in detrimentul celui favorit.
Cum pui cerceii unui nou-născut?
Primul pas este gaurirea lobului urechii bebelusului. Este un proces simplu, iar durerea va fi resimtita foarte putin. Cu toate astea, interventia trebuie realizata intr-un mod sigur si tinandu-se cont de toate masurile de igiena.
In anumite cazuri, parintii aleg sa-i gaureasca urechea celui mic inca de cand se afla in maternitate. Metoda este potrivita pentru bebelusi, presupunand folosirea unui ac medicinal intr-un mediu steril, in care cel mic e protejat de orice factor daunator.
O alternativa la aceasta optiune este gaurirea urechii bebelusului de catre medicul pediatru, dupa varsta de sase luni. Este important sa tii cont de aceasta perioada, deoarece trebuie sa astepti pana ce micutului i se administreaza prima doza de vaccin antitetanos.
Ca sa cumperi perechea potrivita de cercei pentru un nou nascut, incearca sa tii cont de cat mai multe dintre sfaturile de mai sus. Totodata, fii atent atunci cand vine vorba de gaurirea urechii celui mic. Alege varianta care ti se pare mai potrivita – fie in maternitate, fie la sase luni dupa nasterea bebelusului.