Cum amenajezi un balcon într-un bloc?
Aceasta este o întrebare incitantă pentru mulți proprietari de locuințe nou achiziționate la bloc. Datorită suprafeței relativ mici a interiorului, acei câțiva metri suplimentari în aer liber reprezentanți de balcon sunt extrem de valoroși, deci merită să se planifice cu atenție ce decorațiuni se vor așeza acolo. Ideile pentru amenajarea lor depind în mare măsură de spațiul oferit și de preferințele celor ce locuiesc acolo.
Răspunde inițial, dacă vrei să îți amenajezi balconul la următoarele întrebări:
- Îți plac florile și natura luxuriantă? (Nimic nu te împiedică să-ți aranjezi propria junglă verde în miniatură pe balcon!)
- Preferi un mediu minimalist și modern sau unul tradițional? (O măsuță și o banchetă ori niște scaune simple vor aduce confortul visat chiar și pe cel mai mic balcon, deci ia-le în calcul!)
- Ce pardoseală pui pe balcon, ca să fie durabilă și ușor de păstrat curată? (Nu ignora noile materiale propuse de designeri!)
- Ce ghivece de flori se păstrează cel mai bine pe partea de sud sau nord a clădirii? (Informează-te de pe net în legătură cu acest subiect!)
Iată câteva răspunsuri mai detaliate la aceste întrebări în continuare
Primăvara și vara sunt cele mai bune momente pentru amenajarea unui balcon
Zilele calde și însorite încurajează în mod clar petrecerea timpului în afara casei. Chiar dacă locuiești la bloc! Deși mulți dintre noi visăm să ne relaxăm în sânul naturii, pandemia, responsabilitățile excesive și oboseala de la job ne fac adesea ca să nu mai avem puterea pentru a face plimbări sau excursii mai lungi în afara orașului (dacă nu este urbea noastră carantinată, evident!).
Totuși, nu dispera! Este suficient ca să ai propriul balcon mobilat corespunzător ca să te relaxezi confortabil și eficient după o zi grea. Chiar și o mică bucată de loc sus, la etajul 6 sau 10, poate găzdui cu generozitate câteva jardiniere sau ghivece cu flori, un fotoliu confortabil, propice relaxării la soare.
Deci, cum să îți amenajezi optim un balcon într-un bloc?
Primul lucru pe care ar trebui să îl faci atunci când aranjezi un balcon este să reîmprospătezi pereții acestuia.
Merită să verifici în prealabil cu administratorul sau pe net ce reglementările sunt în domeniu. Dacă nu ai voie ca să îți reînnoiești suprafața balconului după voia inimii, este bine să folosești o culoare care să fie identică cu nuanța întregii fațade a clădirii sau un alb universal care să mărească vizual zona cea mai apropiată (camera de zi, bucătăria, dormitorul).
Cele mai citite articole
Poți decide să folosești vopsea tradițională, dar se poate și să acoperi pereții balconului cu lambriuri din lemn sau să îi decorezi cu o imitație de piatră naturală.
Ce poți să faci într-o situație în care reglementările în vigoare nu îți permit ca să revopsești balconul în culoarea visată? Pur și simplu orientează-te spre diverse plante cățărătoare pe care să le pui de-a lungul pereților în suporturi adecvate (ghivece, jardiniere, hârdaie). Ele vor acoperi în mod natural pereții balconului inestetici, creând un decor viu, foarte atractiv. Iar dacă respectivele plante și înfloresc… chiar ai dat lovitura! Nimeni nu o să comenteze că nu ai și tu ca vecinii pereții vopsiți în culoarea oului de rață, în maroniu sau într-un carămiziu ce aduce aminte de combinatele comuniste.
Când podeaua balconului este crăpată sau extrem de inestetică, este de asemenea bine să iei în considerare așezarea unor plăci de gresie sau a altor materiale care îi vor restabili aspectul frumos.
Iubitorii de verdeață și natură la maxim vor folosi cu plăcere chiar și soluția inedită a unui covor (mochetă) gen iarbă artificială. Această acoperire de pardoseală din plastic superior, disponibilă într-o gamă largă de culori, este plăcută în utilizare zilnică și relativ durabilă. Merită să alegi o versiune cu o bază de spumă care să ofere o moliciune sporită, făcând posibil chiar să te așezi sau să te lungești pe mocheta respectivă fără a fi nevoie să folosești diverse piese de mobilier. O astfel de imitație de iarbă este rezistentă la ploaie și soare, dar pentru perioada de iarnă merită să o înfășori și să o păstrezi în interior. Așa își va păstra aspectul frumos mulți ani de-acum înainte.
Alege un mobilier de balcon practic, durabil și confortabil
În mod similar cu podeaua balconului, mobilierul destinat utilizării în balcon ar trebui să fie, de asemenea, rezistent la apă, îngheț sau la razele UV. Acest lucru este deosebit de important atunci când balconul iese destul de proeminent dincolo de corpul clădirii și nu acoperit. În logiile tipice (nișele tip balcon care se termină în linia fațadei) se poate opta și pentru mobilierul de balcon dotat cu perne moi, deoarece nu vor fi afectate de ploaie.
Pentru balcoanele de dimensiuni mai mici, scaunele mici și o măsuță de cafea vor fi suficiente. Dacă există un spațiu foarte mic pe balcon, merită luată în considerare utilizarea scaunelor pliabile și a unui blat suspendat, prins de balustradă, care poate fi pliat când nu mai avem nevoie de el.
Pentru apartamentele cu o atmosferă rustică, cel mai bine ar fi ca să optezi pentru mese și scaune din lemn sau versiuni din fier forjat.
Pentru case mai moderne, vor fi potrivite modelele de canapele și mese din ratan, dotate cu perne elegante, de o singură culoare.
Dar, indiferent de stilul pe care îl preferi, acestea ar trebui să fie durabile, confortabile și practice.
Pentru personalizarea balconului poți cumpara online de pe shopeo.ro la prețuri avantajoase multe decorațiuni ce te vor încânta!