Vertijul este acea senzație de pierdere a echilibrului care provoacă disconfort și pierderea stabilității, care poate fi asociată și cu senzații de leșin, greață și vărsături. Fenomenul în sine nu reprezintă o afecțiune, ci mai degrabă un simptom al altor boli sau disfuncții. Acesta apare din cauze variate, pe care este necesar să le identifici în mod corect, pentru a ameliora senzațiile neplăcute și a urma un tratament corespunzător. Iată care sunt cei mai frecvenți factori declanșatori și de câte tipuri poate fi vertijul.
Vertijul pozițional paroxistic benign
Vertijul pozițional paroxistic benign (VPPB) este una dintre cele mai frecvente cauze ale vertijului și reprezintă, practic, acele senzații bruște de amețeală și dezechilibru care apar în timpul mișcărilor de rotire a capului sau a corpului. Afecțiunea nu este una gravă și este caracterizată de o mișcare a acelor cristale prezente în urechea internă (otoliți), responsabile cu menținerea echilibrului. Pentru ameliorarea simptomelor, medicii pot recomanda o serie de proceduri de repoziționare a otoliților sau terapie prin mișcare.
Boala Meniere
Boala Meniere este o afecțiune a urechii interne care provoacă vertij, precum și pierderea temporară a auzului sau o afectare a acestui simț, tinitus (zgomote în ureche sub formă de țiuit), senzații de greață și vomă. Senzațiile se declanșează sub forma unor crize, cu durate variate, între câteva minute până la câteva ore. Cauza bolii Meniere este excesul de lichid prezent în urechea internă, iar tratamentul poate include medicamente simptomatice și o serie de schimbări ale stilului de viață.
Infecții ale urechii
Cele mai citite articole
Diverse infecții care afectează nervii urechii pot avea un impact asupra funcției echilibrului, provocând și vertij. Nervul vestibular este cel responsabil cu menținerea echilibrului, așadar o inflamare a sa va fi asociată cu astfel de simptome. Această inflamație poartă numele de nevrită vestibulară. Dacă apar și simptome auditive, înseamnă că este afectat și nervul cohlear, fiind vorba despre o afecțiune numită labirintită. Tratamentul poate include medicația împotriva simptomelor sau împotriva virusurilor sau bacteriilor ce determină astfel de infecții.
Infecțiile urechii pot provoca adesea vertij și pot fi clasificate în două tipuri principale asociate cu acest simptom: otita medie și labirintita. Otita medie reprezintă inflamația urechii medii, care poate fi cauzată de bacterii sau virusuri, iar labirintita este o inflamație a labirintului, structura internă a urechii responsabilă pentru echilibru și auz. Ambele tipuri de infecții pot provoca vertij, greață și probleme de echilibru.
Alte cauze
Deși cauzele de mai sus sunt cele mai frecvente când vine vorba de vertij, nu doar afecțiunile urechii pot fi implicate. O serie de tulburări ale sistemului nervos central, precum și anumite afecțiuni cardiovasculare sunt deseori asociate cu amețeli și pierderi ale echilibrului. Putem menționa și administrarea anumitor medicamente, consumul de alcool, lipsa de fier din organism, atacurile de panică și anxietate, răul de mișcare, deshidratarea sau unele afecțiuni oftalmologice.
Vertijul poate avea multiple cauze, care includ în general probleme ale urechii interne, dar și alte afecțiuni. Este important să identificăm corect sursa problemelor, pentru a aplica tratamentul adecvat. Oricând te confrunți cu simptome de acest fel, va trebui să mergi la medic. Doar un specialist poate pune un diagnostic corect și doar acesta poate recomanda remediile adecvate. Urmează doar tratamentele prescrise de acesta și respectă-i sfaturile cu strictețe.