Durerea în piept, senzație numită în termeni medicali angină pectorală, este de obicei un simptom al unei afecțiuni cardiace. De aceea, trebuie să mergi cât mai repede la medic, pentru investigații de specialitate și stabilirea unui diagnostic clar. În lipsa tratamentului potrivit, boala se poate agrava și poate duce chiar la deces.
Angina pectorală se poate manifesta sub formă de durere intensă, dar și de apăsare sau presiune pe piept, ca și când ar fi pusă o greutate pe corp. Senzația apare din cauza reducerii fluxului de sânge spre inimă, ca urmare a îngustării sau blocării arterelor coronariene. De aceea, durerea în piept este, de cele mai multe ori, un semn al bolii coronariene, care se manifestă prin imposibilitatea arterelor coronare de a transporta eficient sângele cu oxigen, esențial pentru buna funcționare a inimii.
Durerea sau senzația de apăsare pe piept nu este de obicei permanentă, ci apare mai frecvent în timpul unui efort fizic mai intens și poate să dispară complet în stare de repaus.
Angina pectorală poate fi de mai multe tipuri:
- Angina pectorala stabilă: durerea se manifestă în timpul efortului fizic, dar și din cauza fumatului sau expunerii la frig sau la stres intens.
- Angina pectorala instabilă: este foarte periculoasă, pentru că apare atunci când depozitele de grăsime de pe vasele de sânge se rup și formează cheaguri, iar arterele sunt practic blocate. În acest caz, durerea nu cedează nici prin odihnă, nici prin tratament cu medicamente și reprezintă urgență medicală. Dacă circulația sângelui nu este reluată cât mai repede, poate să se declanșeze infarctul miocardic.
- Angina Prinzmetal: este provocată de un spasm al arterei coronare, care îngustează temporar artera. Senzația apare de obicei în urma stresului, fumatului sau consumului de stupefiante.
Cele mai citite articole
Durerea în piept provocată de boala coronariană poate fi însoțită și de stări de greață, oboseală, transpirații și probleme de respirație. Tipul de angină poate fi determinat numai în urma unor investigații medicale speciale, de aceea este important să mergi la medicul cardiolog.
Testele prin care poate fi descoperită cauza durerii în piept sunt:
- Electrocardiograma: arată impulsurile electrice ale inimii și orice anomalie înregistrată poate fi semn că inima nu primește suficient oxigen.
- Testul de efort: medicul va monitoriza activitatea inimii în timp ce pacientul face efort fizic.
- Ecografie cardiacă: arată dacă anumite zone ale inimii au fost afectate din cauza lipsei de oxigen.
- Coronarografie: este investigația care arată dacă arterele coronare sunt blocate sau îngustate din cauza depunerilor de grăsime sau plăci de aterom.
În funcție de diagnostic, medicul va recomanda și tratamentul adecvat. În multe cazuri, angina poate fi ținută sub control cu ajutorul medicamentelor, dar alteori este necesară o procedură minim invazivă sau chiar una chirurgicală.
Prin respectarea tratamentului potrivit, vor fi ameliorate simptomele anginei și va fi prevenit un atac de cord. De aceea, nu ezita și mergi la medic dacă simți o durere intensă sau o apăsare în piept.