Fibroamele uterine sunt formațiuni necanceroase care apar la nivelul uterului, în unele cazuri acestea putând afecta sarcina și fertilitatea. Deoarece mărimea acestora poate varia, fibroamele uterine pot fi asimptomatice sau se pot manifesta prin sângerări menstruale excesive și îndelungate.
În ceea ce privește sarcina, prezența fibroamelor în această perioadă poate duce la apariția următoarelor simptome:
- crampe severe, similare cu acelea din timpul ciclului menstrual;
- durere și tensiune la nivelul stomacului;
- probleme digestive cum ar fi constipația;
- nevoia frecventă de a urina, în cazul în care se pune presiune pe vezică.
În primele stadii ale sarcinii, de multe ori, viitoarele mămici sunt diagnosticate cu afecțiuni preexistente care ar putea prezenta anumite riscuri cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială. Pe lângă acestea mai pot fi evidențiate și fibroame uterine, situație care poate duce de multe ori la îngrijorarea viitoarei mămici.
Chiar dacă fibroamele de mici dimensiuni prezinta rareori un risc pentru sarcină, în funcție de mărimea și de localizarea lor, acestea ar putea necesita monitorizare atentă din cauza potențialelor probleme pe care le pot crea.
4 riscuri asociate cu prezența fibroamelor uterine în timpul sarcinii
În timpul sarcinii fibroamele uterine pot crește în mărime din cauza circulației sanguine către uter. Pe lângă faptul că acestea pot cauza disconfort, presiune sau durere, fibroamele uterine mai pot spori în unele cazuri și riscul de:
Placentă anormală
Fibroamele uterine au fost asociate cu placenta previa, situație în care placenta este atașată de partea inferioară a uterului, acoperind astfel cervixul parțial sau în totalitate, și de abruptio placentae, adică separarea prematură a placentei de uter. Pentru a monitoriza situația, medicul poate utiliza teste cu ultrasunete (ecografii) ca să observe evoluția sarcinii și poziționarea placentei.
Creșterea fibromului
Conform unui studiu publicat în 2010 [1], aproximativ o treime dintre fibroame crește în dimensiune în primul trimestru de sarcină. Mai mult decât atât, studiul a menționat ca fibroamele uterine pot fi asociate și cu o creștere a ratei de nașteri premature, abruptio placentae și pierderea sarcinii, printre multe altele. Din acest motiv, medicul va monitoriza îndeaproape evoluția sarcinii și mărimea fibroamelor folosindu-se de teste imagistice bazate pe ultrasunete.
Poziție anormală a bebelușului în uter
Cele mai citite articole
Dacă fibromul sau fibroamele prezentate limitează spațiul disponibil al uterului atunci bebelușul ar putea ajunge într-o poziție care ar face nașterea dificilă. Dacă rotația bebelușului nu este posibilă, medicul specialist poate recomanda operația de cezariană.
Naștere prematură
Menționat în articolul de mai sus ca unul dintre posibilele riscuri din timpul sarcinii, nașterea prematură poate apărea din cauza stresului semnificativ pus asupra uterului, ducând astfel la contracții premature și ruperea membranelor.
Pentru a evita astfel de riscuri și pentru a beneficia de o sarcină cât mai ușoară, este recomandată îndepărtarea fibroamelor uterine din timp, medicul specialist alegând metoda corespunzătoare în funcție de fiecare caz în parte.
Din cauza numărului mare de opțiuni disponibile, medicul are la dispoziție o gamă variată de proceduri de îndepărtare a fibroamelor, acestea variind de la opțiuni medicamentoase la metode neinvazive și minim invazive. Citește mai multe detalii de pregătire pentru procedura de embolizare, ca să știi la ce să te aștepți, în caz că ai nevoie de așa ceva.
Alte efecte ale fibroamelor asupra sarcinii
Pe lângă riscurile menționate deja, anumite fibroame uterine mai pot cauza și necroză sau hemoragie atât înaintea cât și în timpul nașterii. De asemenea, fibroamele pot preveni chiar și sarcina în sine, cauzând infertilitate prin obstrucționarea trompelor uterine (împiedică fertilizarea ovulului) sau prin incapacitatea ovulelor fertilizate de a se atașa de peretele uterin.
În funcție de rezultatele obținute în urma testelor, medicul specialist poate recomanda pașii următori de efectuat, în funcție de fiecare caz în parte și de obiectivele stabilite.
Referințe:
- Lee, Hee Joong, et al. “Contemporary Management of Fibroids in Pregnancy.” Reviews in Obstetrics & Gynecology, MedReviews, LLC, 2010, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2876319/.