Pariorii sunt oameni pasionați de urmărirea sporturilor, dar și de jocul cu pronosticurile. Omul a încercat întotdeauna să anticipeze urmările unui eveniment, iar activitățile sportive sau competiționale i-au permis să facă acest lucru într-un mediu sigur și controlat. Stabilirea unor pronosticuri corecte nu este ușoară, pentru că presupune cunoștințe despre competitori, sport și cadrul competiției, dar și noroc. În schimb, satisfacția unui pronostic corect este considerabilă.
Pariorii dedicați știu că plăcerea bettingului are la bază responsabilitatea. Prin urmare, ei limitează bugetul și timpul alocat pariurilor astfel încât să nu le afecteze viața profesională și personală. În ce privește bettingul în sine, noțiunea de la baza sa este cota. Citește în continuare pentru a afla ce este aceasta și cum se calculează.
Ce înseamnă cota unui pariu
Cota este un indice numeric care ilustrează ce șansă de a se concretiza are un rezultat sau un eveniment specific unui anumite competiții sportive. Cotele se calculează în funcție de probabilitate. Orice partidă sportivă se poate desfășura în anumite moduri. Bookmakerii calculează ce probabilitate are fiecare dintre acestea, în funcție de anumiți factori. De exemplu, dacă pui la pariuri la Winner, vei vedea că există cote pentru rezultatul final sau al unei reprize/set, pentru numărul de goluri sau puncte, pentru marcatori, etc. Cu cât cota este mai mică, cu atât probabilitatea pariului de a se confirma este mai mare. Totuși, reține că nicio cotă nu este sigură 100%.
Tipuri de cote
Cote fracționale
Cotele exprimate prin fracții sunt întâlnite în Regatul Unit, SUA și alte state pe care cultura sau administrația britanică le-a influențat. Fracția reprezintă raportul dintre șanse și câștigul pe care îl poți obține. Pentru a calcula câți bani primești dacă pronosticul tău este corect, înmulțești fracția cu miza. De exemplu, la o cotă de 5/2 și o miză de 20 lei, câștigul potențial este de 5/2 x 20, adică 50 lei.
Cote zecimale
Europa continentală folosește cote în sistem zecimal. Probabilitatea unui pariu se exprimă printr-un număr cu virgulă. Pentru calcularea potențialului câștig, trebuie să înmulțești miza cu cota. De exemplu, dacă mizezi 20 lei pe o cotă de 1.50, câștigul potențial este de 30 lei.
Cum se calculează cota unui pariu
Analiza datelor
Casele de pariuri colaborează cu bookmakeri sau au proprii angajați responsabili de stabilirea cotelor. Aceștia sunt specialiști în statistică sportivă și folosesc software de predicție a pariurilor. În acest mod, analizează fiecare aspect al evenimentului sportiv și obțin cote exacte.
Estimarea banilor rulați
După ce stabilesc ce șanse are fiecare echipă sau sportiv, bookmakerii introduc în ecuație banii. Casele de pariuri estimează sumele care se vor rula pe anumite pariuri, pentru a calcula profitul obținut. Dacă o partidă nu atrage destui pariori, ei ajustează cotele astfel încât acestea să devină mai atractive.
Adaptarea la avantajul casei
Ca în orice afacere, și casele de pariuri urmăresc profitul. Stabilirea cotei nu se finalizează până când casa nu își asigură avantajul matematic. Acest ultim pas se realizează în funcție de un anumit procent. Casele de pariuri mari își permit să-l păstreze la un nivel redus, în timp ce operatorii mai puțin dezvoltați îl cresc, pentru a-și asigura un profit mai mare. De exemplu, dacă un pariu are cota de 2.5 după analiza datelor și estimarea banilor rulați, casa o reduce la 2.4, 2.3 sau chiar 2.2 înainte de lansare.
Cota reprezintă baza oricărui pariu. Chiar dacă exprimă probabilitatea unui eveniment, nu o considera un criteriu de bază în stabilirea unui pronostic. Analizează cu atenție statisticile și toate aspectele partidei pentru a-ți crește șansele de câștig.