Asemenea oricărei activități fizice, și alergatul devine mai plăcut dacă ai echipamentul necesar. Încălțămintea bună este esențială, dar la fel de importantă este și îmbrăcămintea. Aceasta trebuie să asigure ventilare corespunzătoare, să țină de cald iarna și să faciliteze răcorirea vara. Mulți începători fac greșeala să folosească la alergat haine sport casual sau destinate altor activități fizice. Pe lângă disconfortul pe care îl creează vestimentația nepotrivită, există și riscul unor accidentări. Pantalonii prea largi, de exemplu, se pot agăța de gărdulețe ori vegetație sau pot împiedica mișcările, rezultatul fiind o căzătură zdravănă. Garderoba unui alergător amator trebuie să cuprindă câteva haine de calitate, adaptate mediului de alergare.
Pantaloni scurți
Atunci când temperatura este destul de ridicată, ai nevoie de pantaloni scurți de alergare. Aceștia trebuie să fie făcuți dintr-un material sintetic, de exemplu nailon. Fibrele ușoare și moi permit ventilarea și facilitează mișcările. Pantalonii scurți trebuie să aibă un sistem de susținere care să nu creeze iritații sau senzația de strângere excesivă. Unii alergători preferă pantalonii scurți din lycra, specifici sprinterilor, pentru că stau ficși pe corp și nu creează frecare. Sunt populari îndeosebi printre alergătoare.
Pantaloni lungi
Când vine sezonul rece, ai nevoie de pantaloni lungi. Alergarea în short poate duce la răcirea mușchilor, efectul fiind apariția contracturilor și a durerilor. Cei mai buni pantaloni lungi sunt cei elastici, pentru că stau strânși pe picioare. Unii alergători poartă pantaloni scurți pe deasupra, pentru că li se pare că pantalonii lungi arată ca indispensabilii. Pantalonii pentru alergarea pe timp de iarnă conțin fleece pentru termoizolație și materiale cu rol de protecție împotriva vântului.
Maiou/Tricou
Pentru partea superioară a corpului ai nevoie de un tricou sau maiou din polipropilena, o fibră sintetică ușoară care conduce umezeala de pe piele în exterior. Există tricouri și maiouri din materiale reciclate care ajută la protejarea mediului. Dacă nu ești alergic la fibrele sintetice, evită tricourile și maiourile din bumbac, pentru că se usucă greu.
Bluză
Polipropilena este un material bun și pentru bluze. Există modele cu grosimi diferite pentru anumite temperaturi. Unii alergători preferă bluzele din lână Merinos, o fibră naturală care încălzește și când se udă, dar care este mai scumpă. Orice material ai alege, acordă atenție croielii. Bluzele trebuie să fie comode, fără cusături sau alte elemente care ar putea crea disconfort.
Șosete
Șosetele pentru alergat pot face diferența între un antrenament reușit și unul care se lasă cu bătături și piele iritată. Cumpără șosete create special pentru alergare care asigură o ventilație corespunzătoare și stau fixe pe picior. Unele dintre ele au un surplus de material la călcâie și în zonele de presiune, pentru evitarea ruperii și creșterea puterii de amortizare.
Geacă
Gecile pentru alergare trebuie să fie ușoare și bune izolatoare împotriva vântului și ploii. Există multe modele pe piață, realizate din diferite fibre sintetice, fiecare cu proprietăți specifice. Unele dintre ele sunt îndeajuns de subțiri pentru a nu încinge suplimentar corpul, în timp ce altele ajută la menținerea temperaturii optime chiar și pe timp de iarnă. În zilele mai calde, poți îmbrăca o geacă fără mâneci. Totuși, dacă te încingi prea tare, nu o vei putea lega la mijloc.
Mănuși și căciulă
În condiții de temperatură scăzută, acoperirea mâinilor și a capului este foarte importantă. Aceste zone pierd cea mai multă căldură, de aceea, o căciulă din fleece și o pereche de mănuși de calitate nu trebuie să lipsească din echipamentul tău. Pentru acoperirea capului poți folosi și un guler multifuncțional (buff) care poate bloca atât frigul, cât și radiațiile solare care ți-ar putea crea o insolație.
Alergatul ne face fericiți și sănătoși. Îmbracă-te corespunzător pentru ca fiecare ieșire să fie o bucurie.