Devine din ce în ce mai la modă să se vorbească despre „riscul de credit” și despre risc în general. Ce înseamnă asta de fapt? Ce determină riscul de credit și cum se calculează? Cine este afectat de riscul de credit? Știm ce riscuri sunt în viața noastră de zi cu zi. Riscul de credit nu este mult mai diferit față de riscului ce intervine în orice altă activitate, dar, desigur, are specificul său.
Risc de credit
Riscul de credit este posibilitatea de a pierde fonduri după obținerea unui împrumut sau să ajungi într-o situație în care împrumutatul nu își poate îndeplini obligațiile asumate prin contractul de împrumut. În general, riscul de credit se referă la riscul ca creditorul dvs. să nu primească suma dvs. împreună cu dobânda înapoi, ceea ce la rândul său poate duce la încetarea contractului dvs. de credit și la alte consecințe legale. Evaluarea acestui risc este esențială la încheierea unui contract.
Evaluarea riscului de credit
Desigur, nu poate exista niciodată o predicție de 100% dacă un debitor își va îndeplini obligațiile sau nu. O persoană care se încadrează într-un risc de credit mic se poate confrunta cu probleme financiare și nu reușește să ramburseze împrumutul sau să aibă restanțe. Și, pe de altă parte, o persoană cu un risc mare de credit poate fi consecventă și disciplinată în plățile sale. Riscul de credit este însă un aspect care trebuie luat în considerare la acordarea unui împrumut, deoarece este încă un factor important în determinarea solvabilității debitorului. Acest lucru poate economisi o mulțime de bani pentru creditor.
Riscul de credit nu este totul
Cu toate acestea, riscul de credit nu este tot ceea ce interesează investitorii. Există o serie de factori care pot influența decizia de a acorda sau nu un împrumut. Riscul de credit este mai degrabă doar o parte a ecuației de estimare a șansei de neplată. Decizia finală poate fi motivată de o varietate de date, inclusiv vârsta, venitul, ocupația, educația, familia și multe altele.
Sursă: creditarebuna.ro