Asa cum probabil stiti Brexit este referendumul din 23 iunie 2016 in urma caruia Regatul Unit a votat pentru a parasi Uniunea Europeana. Locuitorii Marii Britanii au decis ca beneficiile apartenentei la Uniunea Europeana nu mai depasesc costurile pe care sunt nevoiti sa le suporte vizavi de libera circulatie a imigratilor. Iesirea britanicilor din UE a fost denumita Brexit. Votul a fost de 17,4 milioane in favoarea iesirii din UE fata de 15,1 milioane care au votat pentru ramanerea in UE.
La 29 martie 2017, fostul premier al Marii Britanii, Theresa May, a trimis catre Uniunea Europeana notificarea de retragere. Termenul de iesire din UE, care a fost prelungit de mai multe ori, este stabilit acum pentru 31 ianuarie 2020. Dar ar putea fi prelungit pana la 1 iulie 2020.
Analizand mai multe stiri economice, este interesant de vazut ce consecinte a avut Brexit-ul pentru Marea Britanie.
Consecintele Brexit-ului pentru Marea Britanie
Marea Britanie a avut deja de suferit in urma Brexit. Economia a incetinit si multe companii si-au mutat sediul in UE. Iata cateva dintre impacturile asupra comertului si locurilor de munca. Trebuie amintit ca exista, de asemenea, consecinte separate asupra Irlandei, Londrei si Scotiei.
Scaderea economiei
Din start trebuie spus ca in urma unui Brexit fara niciun acord, comertul si calatoriile pe insula Irlandei ar deveni mai complicate.
Cel mai mare dezavantaj al Brexit il reprezinta daunele sale asupra cresterii economice a Marii Britanii. Cea mai mare parte a acestui lucru s-a datorat incertitudinii care inconjoara rezultatul final.
Incertitudinea cu privire la Brexit a incetinit cresterea economica a Marii Britanii de la 2,4% in 2015 la 1,5% in 2018. Guvernul U.K a estimat ca Brexit ar scadea economia Regatului Unit cu 6,7% in 15 ani. Asta daca ar exista un acord comercial si restrictii privind imigratia.
Lira britanica a scazut de la 1,48 dolari in ziua referendumului la 1,36 dolari a doua zi. Acest lucru ajuta exporturile, dar creste preturile importurilor. Lira se poate consolida odata cu aprobarea unui acord, in functie de conditiile comerciale.
Comertul
Brexit-ul ar elimina comertul fara taxe al Marii Britanii cu ceilalti membri ai UE. Taxele ar creste costul exporturilor. Acest lucru ar afecta exportatorii din Statele Unite ale Americii, deoarece marfurile lor devin mai scumpe in Europa. O parte din aceasta problema ar fi compensata de o lira mai slaba.
Taxele ar duce, de asemenea, la cresterea preturilor la importurile in S.U.A. Mai mult de o treime din importurile din SUA provin din UE. Preturile mai mari la import ar crea inflatie si ar scadea nivelul de trai pentru rezidentii din U.K. Marea Britanie este deja vulnerabila deoarece valurile de caldura si secetele cauzate de incalzirea globala au redus productia locala de alimente.
U.K. ar pierde avantajele tehnologiilor de ultima generatie ale UE. UE le acorda granturi membrilor sai in domeniul protectiei mediului, al cercetarii si dezvoltarii si al energiei.
De asemenea, companiile din U.K ar putea pierde capacitatea de a licita pentru contracte publice in orice tara a UE. Astfel de licitatii sunt deschise ofertantilor din orice tara membra. Cea mai semnificativa pierdere la Londra este reprezentata de servicii, in special bancare. Reprezentantii acestor domenii si-ar pierde capacitatea de a opera in toate tarile membre. Ar putea creste costurile biletelor de avion, internetului si chiar serviciile de telefonie.
Locurile de munca
Brexit-ul ar afecta lucratorii mai tineri ai Marii Britanii. Se estimeaza ca Germania va avea o penurie de forta de munca de 3 milioane de lucratori calificati pana in 2030. Aceste locuri de munca nu vor mai fi la fel de usor disponibile pentru lucratorii din U.K. dupa Brexit.
Angajatorii se confrunta cu probleme cand vine vorba de gasirea de candidati pentru locurile de munca. Unul dintre motive este ca numarul de lucratori nascuti din UE a scazut cu 95% in 2017. Acest lucru a lovit cel mai mult locurile de munca care necesita calificare redusa si medie.