Probabil că știi deja că există pe piață mai multe tipuri de căști audio din care poți alege în funcție de activitatea pe care dorești să o întreprinzi. Aproape sigur pe unele dintre ele le-ai folosit măcar o dată, iar pe altele le folosești în mod regulat, zi de zi.
Fiecare dintre aceste căști vin cu designuri speciale care să se plieze pe funcționalitatea lor și pe scopul principal pentru care au fost proiectate. Unele au capacitatea de a izola sunetul mai mult, altele mai puțin, unele sunt mai confortabile, altele mai puțin confortabile, unele redau un sunet mai calitativ iar altele unul mai puțin calitativ. Aceste caracteristici diferă în funcție de modelul ales dar și în funcție de designul specific și scopul pentru care au fost dezvoltate. Există cinci tipuri de căști clasificate în funcție de design și de contextul în care ar fi de preferat să le folosești.
Iată care sunt cele cinci tipuri de căști clasificate în funcție de design și de contextul în care ai putea să le folosești cu un randament optim!
Căștile clasice sau earbuds
Sunt printre cele mai comune modele și aproape sigur le-ai folosit în trecut, asta dacă nu le folosești și în prezent. Au apărut în perioada walkman-urilor și au rezistat pe piață până în prezent datorită designului unic și versatilității lor. Aceste căști se agață la intrarea urechii fără a intra în canalul urechii, efectiv. Au fost concepute pentru plimbări lungi însă pot fi folosite și la activități mai intense ca alergatul sau exercițiile fizice de zi cu zi. După terminarea euforiei generată de walkman, au fost folosite ulterior ca și casti de telefoane mobile pentru majoritatea modelelor de telefoane apărute prin anii 2000. De asemenea, încă se pot găsi pe piață, atât cu fir cât și wireless, pe site-uri specializate în electrocasnice și electronice ca Altex.ro.
Căștile cu conducție osoasă
Sunt dotate cu cea mai nouă tehnologie de căști audio, tehnologie ce permite receptarea sunetului prin vibrații. Sunt folosite din ce în ce mai des în fitness și aerobic datorită modului în care sunt conectate la ureche, fiind extrem de stabile atunci când ai de făcut mișcări bruște și rapide.
Căștile In-ear
Cele mai citite articole
Sau, în traducere exactă, căștile în-ureche, sunt acele căști care au ultima componentă un tub siliconat proiectat să ajungă cât mai aproape de timpanul tău. Ele se mai numesc și căști cu dopuri și sunt deja printre cele mai folosite tipuri de căști datorită calității sunetului redat și a stabilității lor. Pot fi folosite în aproape orice context.
Căștile On-ear
Sunt căștile proiectate să-ți vină exact peste ureche. Sunt extrem de întâlnite pe stradă dar și în stațiile de metrou sau autobuz datorită faptului că permit și un anumit grad de sunet din exterior. Poți să asculți piesa ta preferată și în același timp să auzi și când sosește metroul în care ar trebui să urci.
Căștile Over-ear
Sunt căștile care acoperă toată circumferința urechii tale și au și cel mai mare grad de izolare a sunetului exterior. Nu sunt recomandate în activități exterioare și sunt proiectate pentru studio sau gaming.
Așadar, există cinci tipuri de căști clasificate în funcție de designul lor, de funcționalitate și de contextul în care ar trebui să le folosești. Dacă nu le poți avea pe toate, încearcă să le găsești pe cele mai potrivite pentru stilul tău de viață și apasă play!
sursa foto: unsplash.com