Care sunt criteriile de care sa tii cont cand alegi un presostat?

Nivelul si presiunea apei dintr-un sistem variaza in functie de mai multi factori, modul de functionare al retelei publice de apa fiind numai unul dintre acestea. Numai ca toate aceste variatii, in special cresterea sau scaderea mare a presiunii apei, pot cauza probleme grave sistemelor si echipamentelor casnice care functioneaza cu apa. 

Drept urmare, pentru a evita defectarea acestora sau refularea apei, utilizatorii de astfel de echipamente ar trebui sa instaleze presostate. Un presostat are rolul de a comanda inchiderea sau deschiderea sistemelor care utilizeaza apa, in momentul in care presiunea si nivelul acesteia au atins un prag de referinta. 

Pe piata exista mai multe tipuri de presostate, unele manuale si altele electronice. Astfel ca pentru a sti ce fel de presostat este necesar pentru sistemul de acasa, este necesar sa se tina cont de o serie de criterii, precum: 

  • Setate din fabrica sau reglabile 

Cele mai citite articole

Presostatele setate din fabrica sunt mai ieftine decat cele reglabile si vor functiona bine pentru punctele de comutare care nu se schimba, pe cand cele reglabile sunt de preferat daca este posibil ca punctul de comutare sa se schimbe. Presostatele electronice cu un afisaj si o interfata (butoane) vor permite reglarea fina a diferitilor parametri de functionare a presostatului. 

  • Domeniul de reglare 

Este important sa aleaga un presostat al carui punct de comutare sau domeniu de reglare corespunde valorii presiunii care trebuie monitorizata. Presiunea la punctul de intrerupere nu trebuie confundata cu presiunea maxima pe care o poate suporta intrerupatorul inainte de a se sparge, care este mult mai mare.

  • Capacitatea de suprapresiune (presiune maxima) 

Aceasta este presiunea maxima pe care o poate suporta presostatul si este mult mai mare decat presiunea setata. 

  • Materialele presostatului

Materialul din care este realizat presostatul este si el foarte important, in special in partea care intra in contact cu lichidul. Cu toate acestea, atat partea care se afla sub apa, cat si partea de la suprafata, trebuie sa fie realziate din materiale compatibile cu aplicatia pentru care este utilizat echiapmentul – ca de exemplu, otel inoxidabil pentru industria alimentara – precum si cu fluidul si materialul inconjurator. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum transformi livingul intr-un loc de relaxare: 3 trucuri

Articolul Urmator

Organizarea botezului – pași utili pentru un eveniment memorabil

Cele mai populare