Care este impactul hidrocarburilor asupra mediului şi cum poate fi acesta redus

Una dintre cele mai mari surse de poluare a mediului înconjurător este reprezentată de deşeurile de natură petrolieră. Acestea afectează deopotrivă calitatea solului, a aerului şi a apelor subterane cu care intră în contact. Hidrocarburile provenite din deversări de petrol, combustibili fosili sau poluanţi organici au un impact considerabil asupra naturii înconjurătoare. Reducerea acestora este o măsură esenţială pentru a ne bucura de un mediu sigur. Pentru aceasta, ar trebui să știm exact:

Ce sunt hidrocarburile

După cum o arată şi numele, hidrocarburile sunt compuşi organici din atomi de carbon şi hidrogen. În prezent, se cunosc peste 30.000 de hidrocarburi de diferite clase care ţin de chimia organică. Acestea sunt prezente în combustibili, lubrifianţi şi în diferite materii prime pentru producţia de mase plastice, fibre, cauciucuri, solvenţi, explozibili şi produse industriale chimice. Există şi hidrocarburi naturale dintre care cel mai cunoscut este polimerul care alcătuieşte mai mult de 98% din cauciucul natural brut.

Cum se produce poluarea

Contaminarea se produce de fiecare dată când hidrocarburile industriale sunt deversate în pământ sau în apă. Din categoria hidrocarburilor petroliere fac parte petrolul brut, benzina, motorina, kerosenul şi combustibilii pentru încălzire. Gudronul şi combustibilii grei sunt hidrocarburi grele, în timp ce etilena, glicolul, aditivii pentru carburanţi şi pesticidele sunt tot compuşi care odată ajunşi în apă sau sol poluează mediul înconjurător.

Impactul asupra mediului

Cele mai citite articole

Impactul fiecărei substanţe asupra mediului înconjurător depinde de mai mulţi factori. Dintre aceștia, cele mai importante sunt cantitatea, compoziţia, densitatea şi vâscozitatea poluantului, precum şi caracteristicile mediului natural: structura solului, permeabilitatea, capacitatea de dispersie, apropierea de pânza freatică etc. Un poluant lichid ajuns în pânza freatică se va dispersa cu viteză mare până în zone îndepărtate de locul accidentului. Identificarea lor este posibilă prin efectuarea de foraje şi prelevarea de probe de sol pe distanţe mari. O parte a poluantului se evaporă în primele ore, însă unii componenţi chimici pot crea o peliculă care împiedică dispersarea în atmosferă.

Cum poate fi prevenită poluarea

Având în vedere efectele grave pe care le are asupra mediului, cea mai bună măsură este prevenirea deversării hidrocarburilor. În ţara noastră, se aplică regulamentele UE cu privire la măsurile care trebuie luate pentru protejarea mediului înconjurător. Standardul European EN 858-2 este normativ pentru confecţionarea şi instalarea de separatoare de hidrocarburi. Acestea sunt echipamente care ajută la recuperarea şi tratarea apei contaminate cu hidrocarburi. Există o mulţime de modele de separatoare disponibile pentru mediul rezidenţial, comercial sau industrial. În interiorul unui separator, există mai multe camere cu funcţii diferite. Decantorul acumulează materialele grele, separatorul eliberează hidrocarburile la suprafaţă şi le stochează pe cele recuperate. Din cauza diferenței de greutate dintre apă şi hidrocarburi, acestea rămân în decantor. În cea de-a doua cameră, procesul este invers: hidrocarburile uşoare care rămân se ridică la suprafaţa apei unde sunt reţinute prin filtrare. La ieşirea din separator, există un sistem antiînfundare pentru a preveni scurgerea externă a hidrocarburilor. Un astfel de dispozitiv este util în ateliere auto, garaje, benzinării, spălătorii auto sau depozite de deşeuri.

Poluarea cu hidrocarburi are efecte devastatoare asupra ecosistemelor terestre, acvatice şi atmosferice. Începând cu revoluţia industrială, când combustibilii fosili au fost utilizaţi pe scară largă, deversările se făceau necontrolat, afectând condiţiile de viaţă ale comunităţilor. Cu timpul, acest pericol a fost conştientizat şi s-a ajuns la impunerea de măsuri pentru eliberarea în siguranţă a hidrocarburilor industriale. Respectarea normelor de mediu în acest domeniu nu este doar o măsură legală pentru evitarea unei amenzi, ci o datorie asumată pentru protejarea naturii. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum alegi prima pereche de cercei ai bebelușului

Articolul Urmator

TOP 4 cadouri de Crăciun pentru iubitorii de animale

Cele mai populare