Minimalist înseamnă renunțare la tot ce poate fi de prisos, nu presupune golirea completă a locuinței și vopsirea suprafețelor exclusiv în alb. Traiul într-un astfel de stil constă în reducerea detaliilor, într-un mod țintit, cu scopul de a crea un mediu rafinat și relaxant. Acesta poate fi momentul oportun de a-ți transforma inclusiv bucătăria într-o oază de liniște.
Îți dorești o bucătărie mai simplă, eliberată de obiecte voluminoase, dar plină de personalitate? Revendică-ți spațiul urmărind sfaturile prezentate în rândurile ce urmează, pentru a-ți aduce la viață bucătăria minimalistă la care visezi.
Folosește componentele utile în avantajul tău.
Alege mobilier alb și liniar în locul rafturilor deschise pentru a stoca obiecte. Albul strălucitor sau albul tern sunt alegerea multora care urmează stilul pe care îl urmărești. Alege dulapuri de bucătărie cu uși laminate sau melaminate – suprafețele lucioase au avantajul că sunt ușor de curățat și reflectă lumina, oferind senzația de spațiu suplimentar. De asemenea, trebuie să reții faptul că mobilierul fără mânere este, de asemenea, parte a stilului minimalist.
Renunță la accesorii vizibile.
Urmărești să obții mai mult spațiu, deci e cazul să eviți afișarea de elemente care distrag atenția, precum: accesorii de gătit, veselă, picurător de vase etc. Amintește-ți că eliberarea spațiului este o regulă de bază în decorul minimalist. Dacă ai tavan înalt și este necesar să echilibrezi vizual situația, optează pentru lumini simple, instalate pe verticală – tip pandantiv sau în coloană – pentru a atrage atenția în sus. Încearcă să păstrezi blaturile de bucătărie eliberate de elemente care nu sunt esențiale uzului zilnic.
Pune totul în valoare printr-un iluminat inteligent.
Spațiile albe strălucitoare sunt esențiale pentru atingerea perfecțiunii minimaliste. O bucătărie luminoasă este, de asemenea, esențială pentru un gătit cu ușurință – oricum, nu poți pregăti nimic bine dacă nu vezi în detaliu ce faci. Poți instala spoturi sau benzi de lumini sub dulap, deasupra întregii suprafețe a blatului, pentru a ilumina mai bine suprafețele de lucru și pentru a dobândi o senzație foarte plăcută de spațiu liber. Dar încearcă să găsești echilibrul potrivit: prea mult alb duce mai degrabă în extrema similitudinii cu zonele spitalicești, depărtându-te de cadrul chic dorit.
Ascunde aparatura electrocasnică.
Sunt utile, cu aspect modern, dar chiar și cele mai elegante aparate pot distrage atenția de la aspectul simplu pe care și-l dorești. Alege mai degrabă modele încorporate, care se potrivesc perfect în mobilierul și dulapurile de bucătărie pe care le deții. Vei avea astfel surpriza plăcută de a reduce foarte mult din impactul vizual pe care îl au, de obicei, electrocasnicele într-o zonă atât de uzitată.
Menține suprafețele cât mai simple și netede posibil.
Detaliile fac diferența în orice proiect, iar într-o bucătărie minimalistă suprafețele reprezintă o componentă foarte importantă a imaginii de ansamblu. Optează, așadar, pentru fonduri monocromatice – atât la nivelul materialelor, cât și pentru electrocasnice – în nuanțe mai blânde pentru pereți și gresie. Ferește-te de fantezii și detalii: micșorează camera și diminuează efectul minimalist. Dacă vrei să eviți un look plat și monoton, poți alege pietre naturale, precum granitul sau marmura, cu un ușor contrast de culoare și textură.
Dorința de a-ți atinge potențialul minimalist reflectă, de fapt, o căutare a liniștii, atât de mult urmărită în această epocă a vitezei și a schimbărilor. Este firesc, așadar, să cauți metodele optime prin intermediul cărora să ai siguranța că-ți vei atinge obiectivul. Poți profita de acesta pentru a te elibera de tot ceea ce nu folosești – suporturi verticale de cuțite, seturi de veselă sau instrumente primite cadou, ori poate chiar fântâna de ciocolată primită cândva în dar. În definitiv, fiecare nou drum presupune renunțare și asumare deopotrivă, iar cel minimalist nu doar face ordine, ci aduce și un plus de eleganță, binevenită în orice locuință.